Ειδήσεις

Κέντρο Παρακολούθησης για πυρκαγιές δημιουργούν κοινότητες της Λεμεσού

Με στόχο την προστασία ανθρώπινων ζωών, περιουσιών και του φυσικού πλούτου, οι κοινότητες Πάχνας, Απαισιάς, Φοινιού, Επταγώνειας και Βουνιού, προχώρησαν στη σύσταση δικτύου συνεργασίας για τη δημιουργία Κέντρου Παρακολούθησης για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων πρόκλησης πυρκαγιών και των επιπτώσεών τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το Κέντρο Παρακολούθησης θα λειτουργήσει με την εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού στις κοινότητες, ώστε μέσω ειδικών καμερών να γίνεται σάρωση της περιοχής σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που θα εντοπίζει έγκαιρα εστίες πυρκαγιάς.

Συγκεκριμένα, προστίθεται, το σύστημα FireWatch θα είναι τοποθετημένο σε ψηλά σημεία και θα παρακολουθεί το τοπίο με εξελιγμένη μονάδα παρακολούθησης για τη συλλογή δεδομένων. Με τον εντοπισμό εστίας πυρκαγιάς το σύστημα θα ενημερώνει άμεσα το Κέντρο και τις υπηρεσίες διαχείρισης αγροτοδασικών πυρκαγιών (Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου και Τμήμα Δασών) μειώνοντας έτσι τον χρόνο ανταπόκρισης τους και δίνοντας πλεονέκτημα στη διαχείριση τους.

Tα μέλη του Δικτύου αποφάσισαν όπως η Πάχνα αποτελέσει το κεντρικό σημείο παρακολούθησης, όπου λειτουργεί και ο Περιφερειακός Πυροσβεστικός Σταθμός, ο οποίος στελεχώνεται μόνιμα από πυροσβέστες.

Οι κοινότητες, έχουν υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, μέσω του τοπικού προγράμματος LEADER της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λεμεσού, με τον εταίρο του Δικτύου Fireline, εταιρεία που εξειδικεύεται σε θέματα πυρασφάλειας, πυρόσβεσης και εκπαίδευσης. Ο προϋπολογισμός για τη λειτουργία του Κέντρου, ανέρχεται στις 66 χιλιάδες ευρώ.

 «Το Κέντρο θα είναι ένα ακόμη εργαλείο, βοηθητικό στον πόλεμο κατά των πυρκαγιών και στο αξιέπαινο έργο των υπηρεσιών διαχείρισης αγροτοδασικών πυρκαγιών, Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και Τμήματος Δασών», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ