Τράπεζες

Μείωση σε €6,46 δισ της αξίας κυπριακών ομολόγων που διακρατεί το Ευρωσύστημα

Στα €6,46 δισεκατομμύρια υποχώρησε η αξία των κυπριακών ομολόγων που διακρατεί το Ευρωσύστημα, μείωση που προήλθε από λήξεις ομολόγων μέσω του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων δημοσίου τομέα (PSPP).

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ συνεχίζει την πορεία απομόχλευσης του ισολογισμού της, τόσο στο ευρύτερο Πρόγραμμα Αγορών Περιουσιακών Στοιχείων (ΑPP) όσο και στο Έκτακτο Πρόγραμμα Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων Πανδημίας (PEPP) στο πλαίσιο της περιοριστικής πολιτικής με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού.

Με βάση στοιχεία της ΕΚΤ, τα οποία επεξεργάστηκε το ΚΥΠΕ, το υπόλοιπο των κυπριακών ομολόγων στο χαρτοφυλάκιο του PSPP διαμορφώθηκε στα €3,99 δισ στο τέλος Ιουνίου, καταγράφοντας μείωση €304 εκατ. λόγω λήξεως κυπριακών ομολόγων τον ίδιο μήνα. Η μέση σταθμική διάρκεια των κυπριακών ομολόγων στον ισολογισμό του ευρωσυστήματος ανερχόταν στα 8,02 έτη.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ από τον Αύγουστο του 2023 τερμάτισε τις επανεπενδύσεις ποσών από λήξεις ομολόγων, στο πλαίσιο της συρρίκνωσης του ισολογισμού της, «μαζεύοντας» έτσι τη ρευστότητα στην αγορά, ενισχύοντας την ευρύτερη προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού.

Το ευρύτερο σύνολο του Προγράμματος Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων (APP) στο τέλος Απριλίου ανερχόταν στα €2,83 τρισ., παρουσιάζοντας μείωση €2,18 δις, με τη μεγαλύτερη μείωση (€1,88 δισ) να καταγράφεται στο πρόγραμμα PSPP (κρατικά ομόλογα), το οποίο παρουσιάζει και το μεγαλύτερο υπόλοιπο με €2,25 τρισ.

Αμετάβλητο το υπόλοιπο των κυπριακών ομολόγων υπό το PEPP

Εξάλλου, η αξία των κυπριακών ομολόγων κάτω από το πρόγραμμα PEPP διατηρήθηκε στα €2,47 δισ. στο τέλος Μαΐου, αφού δεν υπήρξαν καθαρές αγορές την περίοδο Απριλίου – Μαΐου. Η μέση σταθμική διάρκεια των κυπριακών ομολόγων υπό το PEPP ανερχόταν στα 7,74 έτη.

To συνολικό υπόλοιπο του προγράμματος PEPP στο τέλος Μαΐου διατηρήθηκε στα €1,66 τρισ., εκ των οποίων τα €1,61 τρισ. αφορούσαν κρατικά ομόλογα.

Σημειώνεται ότι στις 14 Δεκεμβρίου του 2023, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις πλήρεις επανεπενδύσεις ποσών που λήγουν μέχρι το πρώτο μισό του 2024 και ακολούθως θα αρχίσει τη μείωση του χαρτοφυλακίου του PEPP με ρυθμό €7,5 δισ. κατά μέσο όρο κάθε μήνα και θα τερματίσει τις επανεπενδύσεις στο τέλος του 2024.

ΚΥΠΕ