Διεθνή

Ο νέος Πρόεδρος του Ιράν διορίζει βετεράνο διπλωμάτη κορυφαίο σύμβουλό του

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, διόρισε βετεράνο διπλωμάτη, που θεωρείται πολιτικά μετριοπαθής, κορυφαίο σύμβουλό του.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ιρανικών ΜΜΕ, ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ θα συμβουλεύει τον νέο Πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας για ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής κατά τη φάση της διαδικασίας μεταβίβασης της εξουσίας. Με αυτή του την ιδιότητα, αναμένεται να συνεισφέρει επίσης στην επιλογή των Υπουργών του νέου σχήματος.

Ο κ. Ζαρίφ, πολύπειρος διπλωμάτης, ήταν Υπουργός Εξωτερικών επί των ημερών του Χασάν Ρουχανί στην προεδρία (2013-2021) και διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στη σύναψη της διεθνούς συμφωνίας για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας με έξι μεγάλες δυνάμεις το 2015.

Συνηγορεί γενικά υπέρ της βελτίωσης των σχέσεων με τη Δύση και του απευθείας διαλόγου με τις ΗΠΑ, τον μεγάλο εχθρό για το καθεστώς του Ιράν.

Με τη συμβολή του κ. Ζαρίφ και άλλων διπλωματών στην ομάδα του, ο Πρόεδρος Πεζεσκιάν φέρεται να ελπίζει πως θα ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας και ότι θα αρθούν οι κυρώσεις που παραλύουν μέρος της ιρανικής οικονομίας.

Ο 69χρονος νέος Πρόεδρος σχεδιάζει να χαράξει νέα εξωτερική πολιτική. «Θέλουμε να ανοίξουμε νέους ορίζοντες» και «να επεκτείνουμε τις φιλικές σχέσεις μας με τον έξω κόσμο», ανέφερε, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Θα επιδιώξει ισότιμες σχέσεις που θα διέπονται από αμοιβαίο σεβασμό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πρακτορείου.

Διατυπώνονται πάντως αρκετές αμφιβολίες για το κατά πόσον ο νέος Πρόεδρος θα μπορέσει να αλλάξει δραματικά την πολιτική του Ιράν, καθώς αυτός που κρατά στα χέρια του την εξουσία είναι ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ.

ΚΥΠΕ