Στο γήπεδο της ΚΟΠ η μπάλα για μετακίνηση φιλάθλων
Εβδομάδα εξελίξεων στο καυτό ζήτημα, ενώ δεδομένη θεωρείται η επιθυμία της ΚΟΠ και των Σωματείων για τερματισμό του μέτρου
Σε 40 μέρες από σήμερα θ’ αρχίσει η νέα ποδοσφαιρική χρονιά για τη σεζόν 2024-2025. Ωστόσο, ακόμη παραμένει άγνωστο αν οι φιλοξενούμενοι οπαδοί θα μπορούν να υποστηρίξουν και να απολαύσουν την ομάδα τους στους εκτός έδρας αγώνες ή θα παρακολουθήσουν τα παιχνίδια από τον καναπέ του σπιτιού τους.
Τη δεδομένη στιγμή υπάρχουν δύο «στρατόπεδα», με το καθένα να προβάλλει τις δικές του θέσεις για το όλο ζήτημα. Από τη μια πλευρά είναι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο θεωρεί ότι το μέτρο απαγόρευσης στις μετακινήσεις οπαδών έχει επιδράσει θετικά στην αποτροπή σοβαρών επεισοδίων εντός και εκτός των αγωνιστικών χώρων. Από την άλλη είναι η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), η οποία, ως διοργανώτρια Αρχή του πρωταθλήματος, δεν επιθυμεί αυτό το μέτρο να συνεχιστεί και γι’ αυτό στην προκήρυξη του πρωταθλήματος διατήρησε την πρόνοια για παρουσία φιλάθλων της φιλοξενούμενης ομάδας, ίση με το 10% της συνολικής χωρητικότητας των κερκίδων.
Παρόλα αυτά, ακόμη δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, καθώς προέχει η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΠ. Όπως μαθαίνει η «Σ», την ερχόμενη βδομάδα θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση, χωρίς όμως να υπάρχει διάθεση για αλλαγή της αρχικής απόφασης, που είναι η επιστροφή των φιλοξενούμενων φιλάθλων στα γήπεδα. Δηλαδή παραμένει δεδομένη η επιθυμία της ΚΟΠ και των Σωματείων για τερματισμό του μέτρου απαγόρευσης στις μετακινήσεις φιλάθλων.
«Η ΚΟΠ έχει το αποκλειστικό δικαίωμα στη μετακίνηση φιλάθλων»
Για το όλο ζήτημα μίλησε στη «Σ» ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, ο οποίος ανέλυσε τη θέση της Κυβέρνησης. Αρχικά ανέφερε ότι η στάση του Υπουργείου Δικαιοσύνης έχει επεξηγηθεί. «Εκδώσαμε δύο σχετικές ανακοινώσεις και μεσολάβησε και η απόφαση της ΚΟΠ».
Συμπλήρωσε ότι δύο είναι ουσιαστικά οι εμπλεκόμενοι φορείς σε όλο το σχετικό υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. «Έγινε μια συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΚΟΠ και τον Πρόεδρο του ΚΟΑ. Στόχος της συνάντησης ήταν να δοθούν εκατέρωθεν επεξηγήσεις και λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των επιστολών αλλά και της απόφασης που λήφθηκε από την ΚΟΠ», είπε.
Ο κ. Χαρτσιώτης σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας ανέλαβε να μεταφέρει όλα αυτά τα οποία λέχθηκαν στη συνάντηση προς την Εκτελεστική Επιτροπή για να τα συζητήσουν και μετά να επανέλθει.
Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τελική απόφαση για μετακίνηση φιλάθλων από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. «Το αποκλειστικό δικαίωμα για τη ρύθμιση του θέματος μετακίνησης φιλάθλων το έχει η ΚΟΠ. Το Υπουργείο απλώς εκφράζει θέση, δεν παίρνει απόφαση για το θέμα».
«Επιθυμία όλων η επιστροφή φιλάθλων, με μια όμως προϋπόθεση»
Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο, ανάλογα με το τι γίνεται και ανάλογα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας σε σχέση με την αστυνόμευση, αντιδρά σε κάθε περίπτωση αναλόγως. «Εμείς ως Υπουργείο αυτήν τη στιγμή αναμένουμε την οριστική απόφαση της ΚΟΠ μετά και τις επεξηγήσεις που τους δώσαμε. Το δικαίωμα μετακίνησης των οπαδών είναι στην αποκλειστικότητα της ΚΟΠ. Το Υπουργείο και η Αστυνομία εμπλέκονται στο θέμα της ασφαλούς αστυνόμευσης των γηπέδων». Υπογράμμισε ότι, με βάση τους νόμους και τους κανονισμούς, εμπλέκονται και άλλοι φορείς όπως τα Σωματεία, η Αρχή Αδειοδότησης των Σταδίων και άλλοι αρμόδιοι φορείς.
Ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν δικαίωμα να αρνηθούν τη μετακίνηση οπαδών. «Εμάς η θέση μας εξαντλείται στο κατά πόσον μπορούμε ως Αστυνομία να παράσχουμε σε κάθε αγώνα επαρκή και ασφαλή αστυνόμευση, πάνω απ’ όλα για το καλό, τη σωματική ακεραιότητα, την υγεία των φιλάθλων αλλά και τις περιουσίες τρίτων».
Υπογράμμισε ότι επιθυμία όλων θα ήταν να επιστρέψουν οι φίλαθλοι στα γήπεδα με μια, όμως, προϋπόθεση. «Αυτή η επιστροφή, αν είναι δυνατόν, να γίνει με απόλυτη ασφάλεια, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή, η ακεραιότητα του όποιου φιλάθλου και χωρίς να υπάρχουν ζημιές σε περιουσίες. Αυτή είναι η πρώτιστη έγνοια και το μέλημα της Πολιτείας. Ένας αγώνας να διεξάγεται με ασφάλεια όσον αφορά τη σωματική ακεραιότητα και την περιουσία του οποιουδήποτε».
Μάριος Χαρτσιώτης: «Το αποκλειστικό δικαίωμα για τη ρύθμιση του θέματος μετακίνησης φιλάθλων το έχει η ΚΟΠ. Το Υπουργείο απλώς εκφράζει θέση, δεν παίρνει απόφαση για το θέμα»
Αναμένοντας δύο νομοσχέδια
Στη συνέχεια μίλησε και για τα δύο νομοσχέδια που εκκρεμούν. Το ένα αφορά τους Συνδέσμους Φιλάθλων. Όπως ανέφερε ο Υπουργός, βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο. «Εντός των ημερών αποστέλλεται και το νομοσχέδιο για τη Βία στα Γήπεδα».
Πρόσθεσε ότι αυτό το νομοσχέδιο μέχρι πρόσφατα ήταν σε διαβούλευση. «Αφού λήφθηκαν υπόψη οι παρατηρήσεις και οι θέσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων, καταρτίζεται το τελικό κείμενο για να σταλεί για νομοτεχνικό έλεγχο», είπε.
Τόνισε ότι, «λόγω του επείγοντος χαρακτήρα θέλω να πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος και θα σταλεί μετά στο Υπουργικό και στη συνέχεια στη Βουλή νωρίς το φθινόπωρο».
Ο κ. Χαρτσιώτης επανέλαβε ότι «επιθυμία όλων είναι να επιστρέψουν οι οπαδοί στα γήπεδα, φτάνει να εξασφαλιστεί απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ότι μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια, τη σωματική ακεραιότητα και την περιουσία του οποιουδήποτε. Δεν είναι μόνο η Αστυνομία. Αρμόδιος φορέας είναι και τα Σωματεία με τους επιτηρητές. Έχουμε Σωματεία τα οποία διαχειρίζονται στάδια. Ο ΚΟΑ διαχειρίζεται μόνο δύο στάδια, τα υπόλοιπα είναι ιδιωτικά ή υπό τη διαχείριση Σωματείων. Έπρεπε να μπουν κάμερες, να τοποθετήσουν επιτηρητές. Γιατί όταν γίνει κάτι πρέπει να φταίει μόνο η Αστυνομία;», είπε.
Τέλος, ανέφερε ότι «οι φίλαθλοι θα επιστρέψουν όταν το νομοθετικό πλαίσιο αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στο κομμάτι της ασφάλειας θα μπορούν ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εγγυηθούν την ασφάλεια του οποιουδήποτε».
Ερωτηθείς αν το Υπουργείο θα σεβαστεί την τελική απόφαση της ΚΟΠ για μετακίνηση φιλάθλων, απάντησε ότι «το Υπουργείο θα ενεργήσει με βάση τις πρόνοιες της νομοθεσίας που αφορά την ασφαλή αστυνόμευση. Εμείς θα πρέπει να αντιδράσουμε αναλόγως με αυτήν την απόφαση».
Επεισόδια… χωρίς αγώνες
Την ώρα που οι φίλαθλοι βρίσκονται στο ακουστικό περιμένοντας την οριστική απόφαση σε σχέση με το ζήτημα της μετακίνησης φιλάθλων, έχουμε επεισόδια χωρίς να γίνονται ποδοσφαιρικοί αγώνες.
Το πιο πρόσφατο περιστατικό σημειώθηκε την Τρίτη (9/7), στην ανοικτή προπόνηση της Ομόνοιας 29ης Μαΐου. Η προπόνηση πραγματοποιήθηκε στην παρουσία 800 οπαδών, οι οποίοι άναβαν πυρσούς και έριχναν πυροτεχνήματα, γεγονός που προκάλεσε πυρκαγιά σε ξερά χόρτα έξω από το στάδιο. Στο γήπεδο πωλούνταν οινοπνευματώδη ποτά, ενώ κατά την αποχώρηση των οπαδών εντοπίστηκαν ζημιές στους εξωτερικούς τοίχους του σταδίου.
Επεισόδια είχαμε και την ημέρα της κατάκτησης του πρωταθλήματος από τον ΑΠΟΕΛ. Συγκεκριμένα, κουκουλοφόροι πετούσαν πέτρες σε οχήματα και φιλάθλους του ΑΠΟΕΛ την ώρα που αυτοί πήγαιναν στους πανηγυρισμούς, ενώ άγρια επίθεση από οπαδούς άλλης ομάδας δέχθηκε ένας νεαρός. Συγκεκριμένα, 20 άτομα τον χτύπησαν προκαλώντας του σοβαρά τραύματα στο κεφάλι και στο μάτι. Επιπλέον, προκάλεσαν σοβαρές ζημιές και στο αυτοκίνητό του.
Δύο «πονοκέφαλοι»
Αστυνομία και Κυβέρνηση δεν προβληματίζονται μόνο για τη συμπεριφορά των οπαδών των έξι λαοφιλέστερων ομάδων (Ανόρθωση, ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια, ΑΕΛ, Απόλλων, ΑΕΚ), αλλά και για τη συμπεριφορά που θα έχουν οι οπαδοί της Ομονοίας 29ης Μαΐου μιας και τα δείγματα της παρουσίας τους στη δεύτερη κατηγορία δεν ήταν καλά.
Φαίνεται πως υπάρχει ζήτημα με το γήπεδο στην Περιστερώνα, όπου θα αγωνίζονται για τη νέα ποδοσφαιρική περίοδο. Το Στάδιο «Κατωκοπιά-Επιστροφή-Γλαύκος Κληρίδης» βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, υπάρχουν κρυφά σημεία γύρω από αυτό και δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί την ασφαλή παρουσία φιλάθλων και από τις δύο ομάδες.
Επίσης, κανείς δεν ξεχνά ότι τα πιο σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν πέρσι ήταν στο γήπεδο της Λεμεσού, που, αν και σύγχρονο, παρουσίασε αδυναμίες στο ζήτημα της ασφάλειας των οπαδών.