Αναλύσεις

Τα 6 βήματα στήριξης των αγροτών από το Υπουργείο Γεωργίας

Στόχος της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής είναι η ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων τόσο σε εθνικό όσο και σε επίπεδο ΕΕ

Η διαφύλαξη της επισιτιστικής επάρκειας αποτελεί πρώτιστο στόχο τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο παρατεταμένος καύσωνας, η συνεχής ανομβρία, η μείωση των εξαγωγών σιτηρών και η ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η ακρίβεια, ο αυξημένος πληθωρισμός και ο πόλεμος στη γειτονική Λωρίδα της Γάζας δημιουργούν τις χειρότερες συνθήκες για τη γεωργική παραγωγή. Οι επιπτώσεις είναι ολοφάνερες τόσο στα ράφια των υπεραγορών, όπου παρατηρούνται λιγότερα κυπριακά προϊόντα και περισσότερες εισαγωγές φρούτων και λαχανικών, όσο και στις τιμές που αναγράφονται σε αυτά.

Ωστόσο, η προσπάθεια ενίσχυσης της γεωργικής καλλιέργειας προχωρεί. Όπως αναφέρει στη «Σ» η Υπουργός Γεωργίας, Μαρία Παναγιώτου, «αξιοποιώντας πλήρως όλα τα διαθέσιμα εργαλεία άσκησης αγροτικής πολιτικής, προς όφελος της κυπριακής γεωργίας και της κυπριακής υπαίθρου, έχουμε βασικό εργαλείο το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027. Με προϋπολογισμό ύψους 454 εκατ. ευρώ εστιάζει στην ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα, την ποιότητα ζωής στην ύπαιθρο και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα».

ΜΑΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ.jpg

Βήματα στήριξης

Ερωτηθείσα για το ποια βήματα έγιναν για τη στήριξη των αγροτών σε εθνικό επίπεδο και επίπεδο ΕΕ, αναφέρει, πιο συγκεκριμένα, τα εξής:

«(α) Προχωρήσαμε σε διπλασιασμό του προϋπολογισμού του μέτρου επενδύσεων και του μέτρου νέων γεωργών με συνεπακόλουθο την έγκριση όλων των αιτήσεων που πληρούσαν τα κριτήρια συμμετοχής και την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα με συνολικό ποσό ενίσχυσης ύψους εκατ. ευρώ. Εγκρίθηκαν επίσης επενδύσεις που συμβάλλουν καθοριστικά στην ένταξη νέων γεωργών, κάτι που διασφαλίζει μακροπρόθεσμα το μέλλον του γεωργικού επαγγέλματος.

(β) Εφαρμόστηκαν μέτρα ενίσχυσης της βιολογικής γεωργίας με 4,4 εκατ. ευρώ σε 1.800 γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, με στόχο την περαιτέρω προώθηση της βιολογικής γεωργίας.

(γ) Καταβλήθηκαν οι άμεσες ενισχύσεις που αφορούσαν το έτος 2023 και έχουν προκηρυχθεί τα μέτρα άμεσων ενισχύσεων για το έτος 2024 στο πλαίσιο της ενιαίας αίτησης εκταρικών επιδοτήσεων με τη συμπερίληψη επαναπροκήρυξης των αγροπεριβαλλοντικών παρεμβάσεων με βάση την έκταση.

(δ) Υλοποιήθηκε το Μελισσοκομικό Πρόγραμμα για το έτος 2023 και έχουμε προκηρύξει τις σχετικές παρεμβάσεις για το έτος 2024.

(ε) Συνεχίζεται η υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης για τον Αμπελοοινικό Τομέα με τη σταδιακή προκήρυξη παρεμβάσεων εντός του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ.

(στ) Προγραμματίζεται άμεσα η προκήρυξη των παρεμβάσεων του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ για επενδύσεις (‘‘Επενδύσεις για εκσυγχρονισμό, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των συνολικών επιδόσεων και της βιωσιμότητας των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων» και «Επενδύσεις που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ευημερία των ζώων’’). Οι προκηρύξεις θα αφορούν επενδύσεις μικρής κλίμακας (€5.000 – €80.000), με συνολικό προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του χρόνου προγραμματίζεται επίσης προκήρυξη αντίστοιχων παρεμβάσεων και για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας (€30.000 – €600.000)».

Επηρεασμένοι κλάδοι

Σύμφωνα με την κ. Υπουργό, πέραν των πιο πάνω, εξαγγέλθηκαν και υλοποιούνται μέτρα στήριξης γεωργίας και κτηνοτροφίας σε τομείς που επηρεάστηκαν από τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, όπως οι κλάδοι της σιτοκαλλιέργειας με 2,65 εκατ. ευρώ και πατατοκαλλιέργειας με 1,654 εκατ. ευρώ και οι γεωργοί της Δυτικής Λευκωσίας, με 1 εκατ. ευρώ.

Η κ. Παναγιώτου αναφέρει ότι, με την ενεργό εμπλοκή και της Κύπρου, στο πλαίσιο των συζητήσεων και διεκδικήσεων για επίτευξη απλοποιήσεων της ΚΓΠ και παροχής δυνατότητας εξαιρέσεων για την ομαλή υλοποίηση των Στρατηγικών Σχεδίων των ΚΜ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε στις 24 Απριλίου 2024 την πρόταση Κανονισμού για τροποποιήσεις της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής ανταποκρινόμενο στην ανάγκη απλοποίησης. «Με τις εν λόγω τροποποιήσεις απλοποιείται σημαντικά ο τρόπος εφαρμογής της ΚΑΠ, διευκολύνοντας σημαντικά τόσο τις αρμόδιες εθνικές Αρχές όσο και τους γεωργούς και ειδικότερα τους μικροκαλλιεργητές. Παρέχει ταυτόχρονα τη δυνατότητα στους γεωργούς μας να αυξήσουν περαιτέρω την παραγωγή τους και κατ’ επέκτασιν το γεωργικό τους εισόδημα».

Ενίσχυση από την ΕΕ

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, διαβεβαιώνει ότι θα υπάρξει στήριξη των αγροτών ώστε να διαφυλαχτεί η παραγωγή εν μέσω τόσων δυσκολιών. «Η Επιτροπή αναλαμβάνει ισχυρή και ταχεία δράση για να στηρίξει τους αγρότες μας σε μια εποχή που αντιμετωπίζουν πολυάριθμες προκλήσεις και ανησυχίες. Οι προτάσεις μας – που συντάχθηκαν σε στενή συνεργασία με τους αγρότες, τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς, τα κράτη μέλη και τους ευρωβουλευτές μας – προσφέρουν στοχευμένες ευελιξίες για να βοηθήσουν τους αγρότες να κάνουν το ζωτικής σημασίας έργο τους με μεγαλύτερη σιγουριά και βεβαιότητα. Η γεωργική πολιτική προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες πραγματικότητες, ενώ παραμένει εστιασμένη στη βασική προτεραιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να στέκεται σταθερά στο πλευρό των αγροτών μας, οι οποίοι διατηρούν την επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ και υπηρετούν στην πρώτη γραμμή της δράσης μας για το κλίμα και το περιβάλλον».

28.1 LORIDA KAP .jpg