Παραπολιτικά

Metamax και... Μονή Αββακούμ!

Είναι να απορείς. Με τόσα παραδείγματα που βιώνουμε καθημερινά, με τόσες αποκαλυπτόμενες διαδικτυακές απάτες, με τόσες προειδοποιήσεις και εκκλήσεις των ειδικών, γιατί εξακολουθούν να την παθαίνουν χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι πέφτουν στις διαδικτυακές παγίδες που στήνουν διάφοροι επιτήδειοι; Προφανώς η ασίγαστη δίψα του ανθρώπου για το χρήμα, ή και η αφέλειά του, τον οδηγούν σε τέτοιες παγίδες, όπως η περιβόητη Metamax, που απασχολεί την επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα. Πολλοί συμπατριώτες μας έχασαν τα χρήματά τους που «επένδυσαν» στη διαδικτυακή αυτή «πυραμίδα», η οποία εμφανιζόταν έτοιμη να εκπληρώσει τα όνειρά τους για εύκολο και άκοπο μεγάλο κέρδος. Κι όταν συνειδητοποίησαν ότι το να πάρουν πίσω τα χρήματά τους από την «πυραμίδα» ήταν σαν να περίμεναν να αναστηθεί η... μούμια του Φαραώ, ήταν ήδη πολύ αργά.

Το εύκολο κέρδος πρέπει να αντιμετωπίζεται πάντα με καχυποψία. Διότι, όπως λέει και μια σοφή ρήση, «είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό». Αλλά δυστυχώς πρόκειται για μιαν αέναη ιστορία, αφού οι απατεώνες, με τη συνεχή ανάπτυξη και της τεχνολογίας, επινοούν όλο και πιο περίπλοκους και ελκυστικούς τρόπους για να παγιδεύουν στον ιστό της αράχνης πρόθυμα και ανυποψίαστα «έντομα».

Τώρα που το ξανασκέφτομαι, η υπόθεση της Metamax έχει πολλά κοινά στοιχεία με το... ιερό σκάνδαλο της Μονής Αββακούμ!

Και στη δεύτερη περίπτωση, χιλιάδες άνθρωποι ξεγελάστηκαν και «επένδυσαν» όχι μόνο τις ελπίδες τους, αλλά και πολλά χρήματα, τα οποία οικειοποιήθηκαν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο ενώπιον του Κακουργιοδικείου, κάποιοι μοναχοί. Αλήθεια, σε τι διαφέρουν οι μέθοδοι της Metamax από τις μεθόδους των μοναχών; Η πλατφόρμα υποσχόταν στους επενδυτές μεγάλα χρηματικά κέρδη, οι άλλοι υπόσχονταν στους πιστούς οφέλη στην ψυχή τους, μέχρι και ίαση ασθενειών, έναντι, βεβαίως, γενναιοδώρων εισφορών.

Η Metamax παρέσυρε τους αφελείς επενδυτές με ψεύτικες υποσχέσεις, οι μοναχοί παρέσυραν τους ευκολόπιστους πιστούς με ψεύτικα μυρόβλητα θαύματα.

Και η μεγάλη μου απορία είναι η εξής: Θα σταματήσουν, ποτέ, οι άνθρωποι να δελεάζονται από λαμόγια που τους τάζουν τον ουρανό με τα άστρα, την ώρα που η στοιχειώδης λογική υποβάλλει πως είναι αδύνατο να τους τον προσφέρουν; Και θα σταματήσουν, ποτέ, οι καλόπιστοι πιστοί να πιστεύουν όποια απάτη εμφανιστεί μπροστά τους, απλώς και μόνον επειδή τους την προσφέρει κάποιος που φοράει ράσο; Οι απαντήσεις δικές σας.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ