Μιλάει ο Γκουτέρες για το Ουκρανικό και Γάζα και για την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο παθαίνει αμνησία

Είναι να απορεί κανείς με την έκπληξη του πολιτικού κόσμου της Κύπρου από το περιεχόμενο των δηλώσεων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με το οποίο υποβιβάζει την Κυπριακή Δημοκρατία σε κοινότητα. Όπως τις μωρές παρθένες οι ηγέτες μας, Κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα, οδύρονται για τη δήθεν διολίσθηση του κ. Γκουτέρες. Μα μήπως είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής του ΟΗΕ αγνοεί προκλητικά την Κυπριακή Δημοκρατία, μέλος του ΟΗΕ; Δεν είναι ο ίδιος που ανέχεται και στηρίζει ένα εκπρόσωπό του όπως ο Κόλιν Στιούαρτ να φτύνει συνεχώς την Κυπριακή Δημοκρατία; Με δηλώσεις και πράξεις του ο Κόλιν Στιούαρτ υποσκάπτει την Κυπριακή Δημοκρατία και κάνει ό,τι μπορεί κι ό,τι περνά από το χέρι του για να υποβιβάσει ένα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο, μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να το εξισώσει με το κατοχικό μόρφωμα.

Ποια είναι η αντίδραση της πλευράς μας σ’ αυτές τις προκλήσεις; Αρκείται σε χλιαρές διαμαρτυρίες και σε προσπάθειες εξευμενισμού δεδηλωμένων εχθρών της Κύπρου, όπως είναι ο Κόλιν Στιούαρτ ο οποίος ολοφάνερα πρακτορεύει τα τουρκικά συμφέροντα με τις ευλογίες και κάλυψη των Βρετανών οι οποίοι με κανένα τρόπο δεν θέλουν μια σωστή λύση που θα έθετε σε αμφισβήτηση και τα δικά τους συμφέροντα στην Κύπρο και την περιοχή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα συνωμοσία για κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ας μη μας ξεγελούν φτηνές δικαιολογίες που έρχονται από την έδρα του ΟΗΕ. Αν ήθελε ο Διεθνής Οργανισμός να λύσει το Κυπριακό θα το έκανε εδώ και χρόνια. Όμως η επιρροή που έχουν οι Βρετανοί εκεί στη Νέα Υόρκη είναι τεράστια και κινούν τα νήματα σε βάρος της Κύπρου. Έχουν μετατρέψει τον ΟΗΕ, όπως ευφυώς εδώ και δεκαετίες λέχθηκε, σε Λέσχη Διεθνών Απατεώνων. Είναι καιρός να προτάξουμε σθεναρή και αποφασιστική στάση και έναντι του ΟΗΕ και έναντι των διαχρονικών εχθρών μας, των Βρετανών και να αξιοποιήσουμε τα όπλα που έχουμε στα χέρια μας πιέζοντας όσο μπορούμε για αλλαγή πολιτικής. Η στάση και συμπεριφορά καλού παιδιού όχι μόνο δεν εξευμἐνισε την κατοχική Τουρκία και όσους τη στηρίζουν, αλλά αντίθετα τους οδηγούν σε νέες απαιτήσεις και διεκδικήσεις.

Πενήντα τόσα χρόνια και παρά τις υποχωρήσεις και συμβιβασμούς της πλευράς μας η Τουρκία δεν έκανε ούτε ένα βήμα πίσω. Και γιατί να κάνει αφού με τον πιο επίσημο τρόπο έχει ανθρώπους του ΟΗΕ όπως είναι ο ίδιος Γενικός Γραμματέας και ο εκπρόσωπός του Κόλιν Στιούαρτ, να τη στηρίζουν στην εμπέδωση των τετελεσμένων της εισβολής;

Καιρός λοιπόν να βγούμε μπροστά με απαιτήσεις ιδιαίτερα τώρα που καταβάλλεται προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση. Το ελάχιστο που πρέπει να απαιτήσουμε είναι η χωρίς καθυστέρηση απομάκρυνση του Κόλιν Στιούαρτ. Διαφορετικά τι νόημα έχει η επανέναρξη των συνομιλιών με ένα διαμεσολαβητή που εμφανώς πρακτορεύει συμφέροντα των Τούρκων και Βρετανών;

Υ.Γ.:

Δικαιώνονται όσοι είχαν και τη διορατικότητα και την τόλμη να καταγγείλουν τον απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών ο οποίος αντί να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες, όπως ορίζουν τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις του ΟΗΕ, ο Κόλιν Στιούαρτ κάνει ό,τι μπορεί για να προσφέρει κακές υπηρεσίες και ο ίδιος να αναδειχθεί σε προαγωγό των τουρκικών θέσεων και πιστός υπηρέτης των αφεντικών που υπηρετεί, που δεν είναι άλλοι από τους Βρετανούς που βυσσοδομούν σε βάρος της Κύπρου.

Να κάνουμε ξεκάθαρο ότι οι συνωμοσίες σε βάρος της Κύπρου δεν γίνονται αποδεκτές και πρέπει να τερματισθούν. Να τονίσουμε ότι καμιά απειλή και κανένας εκβιασμός δεν περνά, όπως δεν πέρασε και το 2004 όταν μας απειλούσαν με τόνους κεραμίδια πάνω στα κεφάλια μας αν δεν αποδεχόμαστε το σχέδιο Ανάν. Με την καθολική αντίδραση όσοι ενδιαφέρονται για μια σωστή λύση στην Κύπρο οφείλουν να στραφούν προς τον θύτη, τον εισβολέα, στην Τουρκία που παραβιάζει εδώ και 50 χρόνια κάθε αρχή δικαίου. Όταν λοιπόν είναι ηλίου φαεινότερον ότι ο Κόλιν Στιούαρτ βρίσκεται μονίμως σε λάθος δρόμο και μάλιστα σκοπίμως, δεν μας απομένει άλλη διέξοδος παρά να απαιτήσουμε εδώ και τώρα την απομάκρυνσή του. Σταράτα και τρικωμίτικα πρέπει να φτάσει το μήνυμα αυτό όπου χρειάζεται και καμιά υποχώρηση δεν πρέπει να γίνει μέχρι να ικανοποιηθεί η απαίτησή μας αυτή. Πριν είναι αργά και πριν μας οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις ενόψει των νέων διεργασιών για το Κυπριακό.