Παραπολιτικά

Οι Γκρίζοι Λύκοι «έπαιξαν» στο Euro

Οι Τούρκοι δεν πήγαν στο Euro 2024 της Γερμανίας για να παίξουν μόνο μπάλα. Πήγαν, κυρίως, για να επιδείξουν τον εθνικισμό και τον τουρκισμό τους. Η Εθνική Τουρκίας ήταν η μόνη από τις 24 ομάδες που πήραν μέρος στην τελική φάση του Euro, της οποίας οι ποδοσφαιριστές έφεραν στο στήθος, σε μεγάλο μέγεθος, το εθνόσημο της χώρας τους, την ημισέληνο, σε κόκκινο φόντο. Η Εθνική Τουρκίας ήταν η μόνη της οποίας ποδοσφαιριστής αποκλείστηκε επειδή χρησιμοποίησε την ποδοσφαιρική διοργάνωση για να προβάλει εθνικιστικές απόψεις. Ο παίκτης πανηγύρισε στο γήπεδο σχηματίζοντας το σήμα των απεχθών Γκρίζων Λύκων. Η τουρκική Κυβέρνηση κάλυψε πλήρως την ενέργεια του ποδοσφαιριστή και διαμαρτυρήθηκε έντονα στους Γερμανούς. Ε, αλίμονο τώρα. Αφού και ο ίδιος ο Ερντογάν απαθανατίστηκε να σχηματίζει το σήμα των Γκρίζων Λύκων σε παλαιότερη εκδήλωση των ακροδεξιών συμμάχων του, του Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Την ίδια ώρα καταγράφηκε και η ακραία φανατισμένη συμπεριφορά των Τούρκων οπαδών στη Γερμανία, όταν σχημάτιζαν κι αυτοί το σήμα των Γκρίζων Λύκων στον αγώνα με την Ολλανδία.

Τον συγκεκριμένο αγώνα παρακολούθησε και ο σουλτάνος, ο οποίος ακύρωσε όλες τις άλλες δραστηριότητές του για να βρίσκεται εκεί. Ελπίζοντας ότι η Εθνική Τουρκίας θα προκρινόταν στις τέσσερεις καλύτερες και θα διεκδικούσε και το κύπελλο, όπως έκανε η Ελλάδα πριν από είκοσι χρόνια. Η Ολλανδία δεν του έκανε το χατίρι και πέταξε έξω την Τουρκία.

Ο Ερντογάν έφυγε με κατεβασμένα μούτρα, αλλά όχι και με κατεβασμένα χέρια. Αυτά θα συνεχίσει να τα απλώνει επεκτατικά στους γείτονές του, αλλά και πολύ μακριά ακόμη, όπως στην Αφρική και άλλες χώρες που εντάσσει στα «σύνορα της καρδιάς του».

Διότι μέσα στην καρδιά του Ερντογάν φωλιάζει μονίμως ο γκρίζος λύκος, αυτός ακριβώς που έκανε την εμφάνισή του και στο Euro. Αυτός τον καθοδηγεί, έστω και εάν κάποτε παρουσιάζεται ενδεδυμένος με προβιά, ξεγελώντας κάποιους εν Αθήναις για τις πραγματικές προθέσεις του.

Μπορεί οι άλλες χώρες που αγωνίστηκαν στο Euro να μην έδωσαν σημασία, αλλά ήταν σαφές ότι οι Τούρκοι επεχείρησαν να εκμεταλλευθούν την ευρωπαϊκή αυτή διοργάνωση όχι για το ευγενές ιδεώδες του αθλητισμού, αλλά για προβολή του εθνικισμού, του φανατισμού, του ισλαμισμού και του νεο-οθωμανισμού τους!

ΜΠΟΞΕΡ