Τράπεζες

Στάση αναμονής για τα επιτόκια την Πέμπτη - Τον Σεπτέμβριο η επόμενη μείωση

Συνέρχεται την ερχόμενη Πέμπτη το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε μια συνεδρία νομισματικής πολιτικής κατά την οποία, με βάση όλες τις εκτιμήσεις αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια, με την επόμενη μείωση να αναμένεται το Σεπτέμβριο.

Η συνεδρία θα πραγματοποιηθεί έπειτα από την συνάντηση του Ιουνίου, όπου καταγράφηκε η πρώτη μείωση επιτοκίων, η οποία θεωρήθηκε δικαιολογημένη μετά την υποχώρηση του πληθωρισμού.

Όπως είχε αναφέρει η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε ομιλία της στη Σίντρα της Πορτογαλίας στις αρχές Ιουλίου, τον Οκτώβριο του 2022 ο πληθωρισμός στη ευρωζώνη είχε κορυφωθεί στο 10,6%, ενώ μέχρι και την τελευταία άνοδο των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο του 2023 είχε υποχωρήσει στο ήμισυ, που ήταν το 5,2%. Ακολούθως, έπειτα από εννέα μήνες κατά τους οποίους τα επιτόκια διατηρήθηκαν αμετάβλητα στα ιστορικά υψηλά επίπεδα, ο πληθωρισμός υποχώρησε εκ νέου κατά το ήμισυ στο 2,6%.

Αυτό, πρόσθεσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, μας οδήγησε στο να μειώσουμε για πρώτη φορά τα επιτόκια.

Έπειτα από τις αποφάσεις της 6ης Ιουνίου, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων διαμορφώθηκαν σε 4,25%, 4,50% και 3,75% αντίστοιχα.

Ωστόσο, ο κ. Λαγκάρντ τόνισε πως «το έργο μας δεν έχει τελειώσει και πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση»,

Έκανε λόγω για «διάφορες αβεβαιότητες» σε σχέση με την μελλοντική πορεία του πληθωρισμού, ιδιαίτερα σε σχέση με το πώς θα εξελιχθεί το πλέγμα των κερδών, μισθών και της παραγωγικότητας και για το κατά πόσον η οικονομία θα επηρεαστεί από νέους κλυδωνισμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα.

«Και θα χρειαστεί χρόνος για μας να συγκεντρώσουμε επαρκή στοιχεία, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι οι κίνδυνοι ο πληθωρισμός να υπερβεί τον στόχο έχουν περάσει» τόνισε.

Ενδεικτικά σε σημείωμά του, ο Χόλγκερ Σμίτινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής Berenberg, ανέφερε ότι «η ΕΚΤ δεν έχει καμία βιασύνη να προχωρήσει περαιτέρω» και θα αναμένει τη συνεδρία και τα νέα στοιχεία του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

«Διατηρούμε την εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα περιμένει τα νέα τριμηνιαία στοιχεία για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμού στη συνεδρία της 12ης Σεπτεμβρίου προτού προχωρήσει στην επόμενη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης», σημειώνει η Berenberg.

Διατηρεί επίσης αμετάβλητη την εκτίμηση ότι το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων θα υποχωρήσει από το 3,75%, που είναι σήμερα, στο 3,25% στο τέλος του 2024 με δύο μειώσεις τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, που θα συμπίπτει με την παρουσίαση των νέων τριμηνιαίων στοιχείων.

ΚΥΠΕ