Κυπριακό

Η Τουρκία φέρνει Κύπρο στόλο 50 πλοίων και F-16 για να γιορτάσει τον Αττίλα

H Άγκυρα προετοιμάζεται νέες προκλήσεις με αφορμή την 50ή επέτειο επιχείρησης Αττίλα στην Κύπρο το 1974.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ ένα στόλος των 50 πλοίων του Τουρκικού Ναυτικού θα επισκεφθεί την το ψευδοκράτος τις επόμενες μέρες. Υπό την ηγεσία του αεροπλανοφόρου TCG Anadolu θα πραγματοποιηθεί ναυτική παρέλαση με τη συμμετοχή 50 πλοίων διαφορετικών τύπων όπως φρεγάτες, κορβέτες, σκάφη εφόδου, υποβρύχια και αποβατικά σκάφη. Στην επίδειξη ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο θα συμμετέχουν και μαχητικά αεροσκάφη. Θα πραγματοποιηθεί πτήση πάνω από το ψευδοκράτος με τη συμμετοχή πολεμικών αεροσκαφών F-16.

Στις επίσημες τελετές που θα πραγματοποιηθούν στη Λευκωσία θα παρευρεθούν επίσης ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος του CHP Özgür Özel και ο πρόεδρος του MHP Devlet Bahçeli.

Κατά τη διάρκεια των εορτασμών, όπου θα φιλοξενηθούν ειδικά οι βετεράνοι της Κύπρου και οι συγγενείς τους, θα πραγματοποιηθούν επίσης αναμνηστικοί περίπατοι και επισκέψεις στα νεκροταφεία τούρκων πεσόντων στρατιωτών..

Μεταξύ 20 και 30 Σεπτεμβρίου θα είναι ανοικτή πετειακή έκθεση στο Τουρκοκυπριακό Μουσείο Ιστορίας, Πολιτισμού και Εθνικού Αγώνα στη Λευκωσία. Το βράδυ της 19ης Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί ξημερώματα και λαμπαδηδρομία στην παραλία της Κερύνειας όπου έγινε η απόβαση το 1974

Κατά τη διάρκεια των εορτασμών προγραμματίζεται σεμινάριο, συνέδριο, συμπόσιο, διαγωνισμός δοκιμίου, αθλητικοί αγώνες, δενδροφύτευση, ντοκιμαντέρ και προβολές ταινιών για την «Επιχείρηση Ευτυχισμένη Ειρήνη» και θα εκδοθούν ειδικά αναμνηστικά γραμματόσημα και νομίσματα για την 50ή επέτειο.