Πολιτισμός

Ερωτικές Θύμησες

Η νέα ποιητική συλλογή της Μαρίας Βασιλείου «Ερωτικές Θύμησες» είναι ασφαλής ένδειξη ότι η ποιήτριά μας βρίσκεται στο στάδιο της ποιητικής ωριμότητας και μεστότητας. Αυτό αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου, ο Ανδρέας Ζ. Χριστοδουλίδης.

«“Noviche l’ amore la vila” λεν οι Ιταλοί. «Χωρίς αγάπη δεν υπάρχει ζωή», Αγάπη, Έρωτα, έννοιες άμεσα συνυφασμένες με την ύπαρξη της ζωής. Η συγγραφέας καταρρίπτοντας κάθε στεγανή και κάθε τι που αποτελεί «taboo» στην κοινωνία, εξυμνεί τον έρωτα.

Το έμφυτο και πηγαίο ποιητικό της ταλέντο διαφαίνεται όχι μόνο στη δομή του λόγου της, αλλά και από την ικανότητα της να χρησιμοποιεί λέξεις και φράσεις δημιουργώντας μέσα από την ποίηση της, ζωντανές εικόνες, χρησιμοποιώντας με δεξιοτεχνία την γλώσσα.

Η ερωτική πράξη είναι ένα θέμα, για το οποίο συνήθως ο κόσμος ανεξάρτητα από γεωγραφικό μήκος και πλάτος προσπαθεί να αποφύγει, να μιλήσει ανοικτά, πιστεύοντας ότι μπορεί να φέρει τον συνομιλητή στη δύσκολη θέση.

Και όμως ο έρωτας έδωσε στον κόσμο μια από τις μεγαλύτερες ψυχικές και σωματικές χάρες και απολαύσεις, αφού σ’ αυτόν στηρίζει την ίδια την ύπαρξη του, με την δημιουργία νέας ζωής.

Ο έρωτας «πανίσχυρος» επέφερε τις μεγαλύτερες δημιουργικές εμπνεύσεις, όπως επίσης και τις καταστροφές.

Ο Τρωικός Πόλεμος π.χ. με την ωραία Ελένη αλλά και την Ιλιάδα και Οδύσσεια του Ομήρου. Η δύναμη της αγάπης, και η αγάπη της δύναμης. Δύο έννοιες που αλληλοεξυπηρετούνται αλλά και αλληλοσυγκρούονται. Ο ισχυρότερος επιβιώνει... αρχίζοντας από το σπερματοζωάριο κατά την ώρα της σύλληψης και συνεχίζοντας στην κάθε έκφανση της ζωής όπου βλέπουμε ότι δια του ερωτισμού ο πιο ικανός, ο πιο ωραίος, ο πιο καλοσχηματισμένος σωματικά και πνευματικά, μπορεί να έχει την εύνοια του αντιθέτου φίλου, με σκοπό να προσελκύσει για να μπορεί να επιλέξει.

Η αίσθηση της υπεροχής δίνει παράλληλα και την ανταγωνιστική διάθεση, «ούτως ώστε αυτός να υπερέχει να έχει και την πρώτη διαλογή». Έτσι βελτιώνεται το ανθρώπινο είδος, όπως συμβαίνει και σε οποιοδήποτε άλλο ζωντανό οργανισμό.

Η συγγραφέας εξυμνεί αυτό που με τόση μαεστρία έδωσε ο δημιουργός της ζωής, όπου, συνδέοντας την χαρά, την απόλαυση και ευτυχία που προσφέρει ο έρωτας, όχι μόνο να αποτρέπει την διακοπή της, αλλά να αποτελεί πάντοτε πυγή έμπνευσης και δημιουργίας.

Αλλά όπως και να έχουν τα πράγματα ένα είναι το ζητούμενο: Η διαιώνιση του είδους. Σ’ αυτό είναι που καταλήγει η όποια μορφή προτασσόμενης δύναμης, είτε λέγεται σωματική ομορφιά, είτε πνευματική δύναμη, είτε σωματική ρώμη, είτε αίσθημα ασφάλειας, είτε πλούτος, είτε οποιαδήποτε άλλη αξία πνευματική ή υλική και σ’ αυτό είναι που μπορεί να παραδοθεί, ανίκανη να αντισταθεί, η αγάπη και ο έρωτας, των οποίων την αξία εξυμνεί η ποιήτρια.

Η ποιήτρια Μαρία Βασιλείου μετά από απουσία επανέρχεται με εμφαντικό τρόπο με την ποιητική συλλογή της «Ερωτικές Θύμησες» Λευκωσία 2023.

Πρόκειται για το δέκατο στη σειρά έργο της που βλέπει το φως της δημοσιότητας, με αρκετά άλλα έργα της να παραμένουν στα συρτάρια της. Με το έργο αυτό η ποιήτρια συμπληρώνει πανηγυρικά 35 χρόνια στην Κυπριακή Λογοτεχνία και κυρίως στην ποίηση, αφού όλα σχεδόν τα έργα της είναι ποιητικά, με εξαίρεση θεατρικές δοκιμές της και παιδικό θέατρο.

Η πρόσφατη (2023) ποιητική συλλογή της Μαρίας Βασιλείου, η 7η στη σειρά, έρχεται, 25 ολόκληρα χρόνια από την προηγούμενη έκδοση της («Μετέωρη Άγκυρα», 1998).

Η νέα ποιητική συλλογή της Μαρίας Βασιλείου είναι καθαρά ερωτική ποίηση, που προσωπικά θα την χαρακτήριζα τολμηρή και, ίσως, πρωτότυπη, και στο περιεχόμενο και στην έκφραση.

Διαβάζοντας την ποιητική αυτή συλλογή της ποιήτριας μας αισθάνεσαι μια εμφανή προσπάθεια σύνδεσης και συνδυασμού πολλών στοιχείων, δεδομένων, καταστάσεων.

Έτσι, πιο συγκεκριμένα θα έλεγα ότι Μυθοπλασία και ρεαλισμός, το φανταστικό με το πραγματικό στοιχείο, το αισθητικό και το αισθαντικό και το αισθησιακό, οι αναμνήσεις, η φαντασία, οι φαντασιώσεις, η μνήμη, το παρελθόν κυρίως αλλά και το παρόν, όλα αυτά είναι στοιχεία που συνδυάζονται και συνδέονται εδώ.

Η ποιήτριά μας είναι το στοιχείο της ποίησης, εκφράζοντάς το, όπως συνήθως με αμεσότητα, παρρησία και ειλικρίνεια. Περιγράφει με δυνατές πινελιές ερωτικές στιγμές και καταστάσεις και δίνει το ερωτικό στοιχείο σε όλο του το μεγαλείο.

Οι εικόνες του κειμένου παραστατικά και ανάγλυφες κυριαρχούν στην έκδοση. Ωραίο, πανέμορφο το κατακόκκινο εξώφυλλο που σε προδιαθέτει παρουσιάζοντας ερωτική περίπτυξη.

Η άνεση της ποιήτριας στο σχεδιασμό, στην παρουσίαση και την έκφραση ενός δυνατού ερωτισμού είναι εμφανής. Δίνει αμέσως την εντύπωση ότι βρισκόμαστε σε καθαρά ερωτική ποίηση, που ξεχωρίζει, για αρκετούς λόγους και γι’ αυτό η ποιήτρια μας σίγουρα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ερωτική ποιήτρια.

Η φύση συμμετέχει σ’ όλα σχεδόν τα κείμενα, με έντονο τρόπο. Κυριαρχεί, είναι παρούσα, παρακολουθεί, συμμετέχει».

16.7. ΜΑΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ 1.jpg

Βιογραφικό συγγραφέα

H Μαρία Βασιλείου γεννήθηκε στην Λευκωσία το 1964. Κατάγεται από την Κερύνεια. Μετά την αποφοίτηση από το Λύκειο Παλουριώτισσας παρακολούθησε μαθήματα Ανθρωπιστικής Ψυχολογίας στο Spiritual University των Αθηνών. Επίσης παρακολούθησε μαθήματα ορθοφωνίας και τηλεπαρουσίασης στην Κύπρο. Σπούδασε Φυσική Θεραπευτική και Συμβουλευτική Ελέγχου του στρες στο Collage of Oriental Medicine του Λονδίνου. Ασχολείται με την ποίηση, τον στίχο, την παιδική κωμωδία, το φιλοσοφικό δοκίμιο και το θέατρο. Δημοσιογραφούσε για πολλά χρόνια σε Κυπριακή Εφημερίδα. Η συγγραφική της εργασία μεταδόθηκε από προγράμματα Ραδιοφώνου και Τηλεόρασης.