Κόστος Ζωής

Πέναλτι 12%: Στο μικροσκόπιο των συντεχνιών η νέα πρόταση - Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν;

«Δεν έπρεπε να ξεχωρίσουμε συνταξιούχους», λέει ο Γενικός Οργανωτικός της ΣΕΚ, Πανίκος Αργυρίδης - Επωφελούνται και υψηλόμισθοι – Μειώνονται οι γυναίκες με την νέα πρόταση

Σε μια προσπάθεια να επεξηγηθεί καλύτερα στους κοινωνικούς εταίρους η νέα πρόταση του Υπουργού Εργασίας για την αναλογιστική μείωση του 12% στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, συνέρχεται σήμερα το Συμβούλιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ο Γενικός Οργανωτικός της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ), Πανίκος Αργυρίδης, μίλησε το πρωί της Τρίτης στο κρατικό ραδιόφωνο για τις αντιδράσεις της ΣΕΚ απέναντι στην εν λόγω πρόταση.

Αντιδράσεις και ανησυχίες των συντεχνιών

Ο Πανίκος Αργυρίδης εξέφρασε τις ανησυχίες του αναφέροντας ότι υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα που χρειάζονται διευκρίνιση, όπως οι δικαιούχοι και τα κριτήρια που έχουν τεθεί. Σύμφωνα με τη ΣΕΚ, η φιλοσοφία της νέας πρότασης δεν δημιουργεί τις προοπτικές για μια δίκαιη συμφωνία που θα καλύπτει το σύνολο των επηρεαζόμενων συνταξιούχων.

«Δεν έπρεπε να ξεχωρίσουμε συνταξιούχους», τόνισε ο κ. Αργυρίδης, υπογραμμίζοντας ότι όλοι οι συνταξιούχοι έχουν επηρεαστεί εξίσου από τη ρύθμιση του 2012. Η πρόταση, σύμφωνα με τον ίδιο, ξεχωρίζει συνταξιούχους χωρίς ουσιαστικά κριτήρια.

Προτάσεις για νέο σχέδιο

Η ΣΕΚ προτείνει την ανάπτυξη ενός νέου σχεδίου που θα λαμβάνει υπόψη όλα τα δεδομένα και θα μειώνει σταδιακά την επιβάρυνση του 12% με την πάροδο του χρόνου. Η ΣΕΚ ζητά να επανεξεταστεί η δική τους πρόταση, καθώς και η πρόταση της ΠΕΟ, ώστε να καταλήξουν σε έναν σχεδιασμό κοινά αποδεκτό.

Μειώνονται οι γυναίκες με την νέα πρόταση

Ένα ακόμα σημείο τριβής είναι η μείωση των γυναικών που επωφελούνται από την νέα πρόταση, καθώς έχουν αφαιρεθεί οι πιστώσεις για τα τέκνα. Ο κ. Αργυρίδης υπογράμμισε ότι πολλές γυναίκες δεν εργάζονταν για ένα διάστημα μετά την απόκτηση τέκνων, γεγονός που τις θέτει σε δυσμενέστερη θέση με τη νέα πρόταση.

Παράλληλα, ο κ. Αργυρίδης σχολίασε ότι η πρόταση ευνοεί και υψηλόμισθους συνταξιούχους, κυρίως από τον δημόσιο τομέα, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη το ύψος της σύνταξης, αλλά μόνο τις μονάδες και τα χρόνια συνεισφορών.

Κάλεσμα για Ουσιαστικό Διάλογο

«Ελπίζουμε να υπάρξει μία ουσιαστική συζήτηση σήμερα γιατί οι ερωτήσεις οι οποίες θα υποβάλλουμε είναι δικαιολογημένες», δήλωσε ο κ. Αργυρίδης, τονίζοντας την ανάγκη για συνέχιση του διαλόγου. Η ΣΕΚ επιθυμεί να καταλήξει σε ένα σχέδιο που θα είναι δίκαιο και αποδεκτό από όλους τους κοινωνικούς εταίρους, μέσω της ανταλλαγής προτάσεων και μιας συνολικής μεταρρύθμισης.

Η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα είναι κρίσιμη για την εξέλιξη του θέματος, καθώς οι κοινωνικοί εταίροι αναμένουν να δουν αν θα ληφθούν υπόψη οι προτάσεις τους και αν θα υπάρξει πρόοδος προς μια δίκαιη και ισότιμη λύση για όλους τους συνταξιούχους.