Κυπριακό

17 Ιουλίου 1974: Όταν Μακάριος-Ετζεβίτ έσπευσαν στην Ντάουνινγκ Στρίτ (ΒΙΝΤΕΟ)

Στις 17 Ιουλίου 1974, δύο ημέρες μετά την ανατροπή με στρατιωτικό πραξικόπημα από την Χούντα, ο έκπτωτος Πρόεδρος της Κύπρου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ' έδωσε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο. Έχοντας καταφύγει στο Ηνωμένο Βασίλειο με βρετανική βοήθεια, ο Μακάριος προσπάθησε να καταγγείλει το πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από την Ελλάδα ως ξένη εισβολή, ενώ διεκδίκησε την ιδιότητά του ως νόμιμος Πρόεδρος της Κύπρου.

Ενώ ο Μακάριος είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν επιθυμούσε ακόμη στρατιωτική βοήθεια από τη Βρετανία ή την Τουρκία, οι τουρκικές δυνάμεις είχαν ήδη κινητοποιηθεί για να επέμβουν.

Σύμφωνα με το βίντεο που δημοσίευσε ITN κινηματογράφησε τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπουλέντ Ετζεβίτ, να φτάνει στην Ντάουνινγκ Στριτ για επειγόντως ακρόαση με τον Χάρολντ Γουίλσον την ίδια μέρα που ο Μακάριος βρισκόταν εκεί

Το ITN πήρε επίσης συνέντευξη από τον Κυριάκο Πάλο, τον Πρόεδρο του Ηνωμένου Βασιλείου της ΕΟΚΑ Β

Ο Πάλος δικαιολόγησε το πραξικόπημα με το σκεπτικό ότι ο Μακάριος δεν ενδιαφερόταν να κυβερνήσει την Κύπρο αλλά να προωθήσει την «προσωπική του λατρεία», βοηθούμενος από κατασταλτικά όργανα της κρατικής ασφάλειας. Ο Πάλος υποστήριξε επίσης ότι ο καιρός θα έβλεπε τον κυπριακό λαό να υποστηρίξει το πραξικόπημα. Την επόμενη μέρα στο Παρίσι, ο Jon Lander του ITN πήρε συνέντευξη από τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου James Callaghan για την εκτυλισσόμενη κρίση. Ο Callaghan περιέγραψε τις προσπάθειές του στη διπλωματία καθώς η διεθνής κρίση αυξανόταν, τονίζοντας την αναγνώριση από το Ηνωμένο Βασίλειο του έκπτωτου Μακαρίου Γ' ως νόμιμο Κύπριο πρόεδρο και προειδοποιώντας ότι πίστευε ότι η κρίση θα επιδεινωθεί περαιτέρω πριν βελτιωθούν τα πράγματα.