Διεθνή

Τουρκικό ΥΠΑΜ κατά Δένδια για Κύπρο: Χάρη στον Αττίλα η κατάρρευση της Χούντας

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας κατηγορεί τον Δένδια πως υπονομεύει τις κοινές θέσεις που εκφράζουν το τελευταίο διάστημα οι Μητσοτάκης και Ερντογάν

Την αντίδρση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας προκάλεσαν οι δηλώσεις που έκανε ο Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο τις προηγούμενες ημέρες. Εκεί, αναφερόμενος στα γεγονότα του 1974, ο υπουργός Άμυνας έκανε λόγο για «παράνομη, παντελώς αντίθετη με το Διεθνές Δίκαιο, εισβολή», προσθέτοντας πως «είμαστε στη Λευκωσία, την τελευταία διχασμένη πόλη, ενάντια στις αρχές του Διεθνούς Δίκαιου, ενάντια στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Η Άγκυρα απάντησε σήμερα, μέσω του υπουργείου Άμυνας, χαρακτηρίζοντας «χαμηλού επιπέδου, ψευδή και συκοφαντική» τη δήλωση του Δένδια, η οποία «στοχοποιεί τους Τουρκοκύπριους και τον ηρωικό τουρκικό στρατό». Παράλληλα, κάλεσε τον υπουργό Άμυνας «να εγκαταλείψει τις προσπάθειές του να υπονομεύσει την κοινή θέση των ηγετών των δύο χωρών, η οποία στοχεύει στην προώθηση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας με εποικοδομητικό τρόπο».

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Καταδικάζουμε έντονα τη χαμηλού επιπέδου, ψευδή και συκοφαντική δήλωση του Έλληνα Υπουργού Άμυνας κ. Δένδια που στοχοποιεί τους Τουρκοκύπριους και τον ηρωικό τουρκικό στρατό.

Ο ηρωικός τουρκικός στρατός ανέλαβε δράση σύμφωνα με το εγγυητικό δικαίωμα της Τουρκίας που απορρέει από διεθνείς συμφωνίες και έσωσε τον τουρκοκυπριακό λαό, ο οποίος υπέστη κάθε είδους διώξεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά μεταξύ 1963 και 1974, από μια απόπειρα γενοκτονίας.

Χάρη στο θάρρος και την παρουσία του τουρκικού στρατού, δεν έχει χυθεί αίμα στην Κύπρο από το 1974, έχει εξαλειφθεί η χουντική καταπίεση της Ελλάδας στον ελληνοκυπριακό λαό, έχει ανατραπεί το στρατιωτικό καθεστώς στην Ελλάδα και έχει καταστεί δυνατή η επιστροφή στη δημοκρατία.

Οι Τούρκοι στρατιώτες θα είναι ο εγγυητής της ειρήνης και της ηρεμίας στην Κύπρο στο μέλλον, όπως ήταν στο παρελθόν και στο παρόν.

Καλούμε τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας να εγκαταλείψει τις προσπάθειές του να υπονομεύσει την κοινή θέση των ηγετών των δύο χωρών, η οποία στοχεύει στην προώθηση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας με εποικοδομητικό τρόπο.

Οι προσπάθειες του κ. Δένδια να κάνει πολιτική καριέρα δημιουργώντας προβλήματα μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού λαού δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα».

ΠΗΓΗ ΠρωτοΘέμα