Ειδήσεις

Λήψη μέτρων για αντιμετώπιση της ανομβρίας ενέκρινε το Υπουργικό

Τη λήψη μέτρων για αντιμετώπιση της ανομβρίας ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη, δήλωσε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, σημειώνοντάς ότι η Κύπρος διανύει την 10η χειρότερη χρονιά βροχόπτωσης από το 1900.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, η κ. Παναγιώτου, σημείωσε ότι, από το 1900 περίπου, που καταγράφονται δεδομένα βροχόπτωσης, η Κύπρος διανύει την 10η χειρότερη χρονιά βροχόπτωσης.

«Δεδομένου ότι διανύουμε μια παρατεταμένη περίοδο ανομβρίας, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της ανομβρίας και των  προκλήσεων που δημιουργούνται τόσο για σκοπούς ύδρευσης όσο και σκοπούς άδρευσης προς ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα», πρόσθεσε.    

Τα μέτρα, συνολικού ύψους €6.065.000 περιλαμβάνουν, την αξιοποίηση γεωτρήσεων για τους μήνες Ιούλιο-Δεκέμβριο 2024 με σκοπό την ενίσχυση του υδατικού ισοζυγίου προς όφελος γεωργών, την επεξεργασία υφάλμυρου νερού υδροφορέα με εγκατάσταση πέντε συστημάτων επεξεργασίας νερού για άρδευση και τη μείωση απωλειών δικτύου και σπατάλης νερού σε συνεργασία με τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ) και Φορείς Ύδρευσης.  

Επιπρόσθετα, την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για μείωση της ανεξέλεγκτης χρήσης και σπατάλης νερού, με αύξηση των ποινών και βελτίωση του τρόπου εφαρμογής της.

Περιλαμβάνουν ακόμη επιδότηση εγκατάστασης μικρών ιδιωτικών μονάδων επεξεργασίας θαλασσινού νερού για άρδευση από αγρότες και ομάδες παραγωγών, ενίσχυση  αποκατάσταση της υδατοπρομήθειας  κοινοτήτων με σκοπό την ικανοποίηση έκτακτων αναγκών ύδρευσης λόγω ανομβρίας, και την εντατικοποίηση εκστρατείας διαφώτισης και ενημέρωσης του Κοινού, με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης νερού.

Η Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ακόμη ότι τα μέτρα περιλαμβάνουν και την επιδότηση επενδύσεων που αφορούν έξυπνα συστήματα άρδευσης για εξοικονόμηση νερού αλλά και βελτίωση της υποδομής Αρδευτικών Τμημάτων και μείωση απωλειών.

Πέραν των πιο πάνω, σημείωσε η κ. Παναγιώτου, το Υπουργείο θα παρέχει επίσης και στοχευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης προς τους γεωργούς για ορθολογική διαχείριση νερού, ενώ θα αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που σχετίζονται με δυσμενή κλιματικά φαινόμενα για στήριξη των αγροτών.

Ανέφερε ακόμη, ότι, για οριστική επίλυση του προβλήματος της λειψυδρίας και ξηρασίας στην Κύπρο, το Υπουργείο προχωρεί παράλληλα και με την Αναθεώρηση Στρατηγικής Μελέτης για τη Διαχείριση των Υδάτων και την Αντιμετώπιση της Ανομβρίας.

ΚΥΠΕ