Ειδήσεις

Νέες τουρκικές προκλήσεις: Μαχητικά F-5 πέταξαν πάνω από τη νεκρή ζώνη (Βίντεο)

Με πρόβες τζενεράλε μαχητικών αεροσκαφών και πτήσεις πάνω από την νεκρή ζώνη προετοιμάζουν οι Αττίλες τα πανηγύρια της ντροπής ανήμερα της μαύρης επετείου της εισβολής, στις 20 Ιουλίου.

Κάμερα του Σίγμα κατέγραψε καρέ καρέ τρία μαχητικά F5 να παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της Κύπρου πετώντας σε χαμηλό ύψος πάνω από τη νεκρή ζώνη στο Καϊμακλί.

Κι ενώ καταγράφαμε εικόνες με τις τουρκικές χωματουργικές εργασίες που γίνονται στη κατεχόμενη περιοχή Μία Μηλιά την ίδια στιγμή, τρία μαχητικά αεροσκάφη πέρασαν πάνω από τη νεκρή ζώνη.

Συνεργείο του Σίγμα έσπευσε και σήμερα στη περιοχή Καϊμακλίου στα όρια της νεκρής ζώνης για να καταγράψει νέες εικόνες από τις εργασίες που εκτελούνται μπροστά από τουρκικό φυλάκιο.

Αν και οι μηχανές των φορτηγών σήμερα ήταν σβηστές, όπως μάθαμε από έγκυρες πηγές σκοπός του εργοταξίου που στήθηκε στην περιοχή, είναι η δημιουργία δρόμου, γεγονός το οποίο έχει τη σημασία του.

«Καθημερινά υπάρχει κινητικότητα γύρω από αυτές τις ευαίσθητες περιοχές. Και βεβαίως, έχουν γνώση οι φύλακες και θέλω να δηλώσω με κάθε υπευθυνότητα ότι παρακολουθούμε με κάθε σοβαρότητα όλη την κατάσταση που επικρατεί σε αυτές τις ευαίσθητες περιοχές», ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας.

Την ώρα που οι Τούρκοι προκαλούν συνεχώς με νέες αναβαθμίσεις και προωθήσεις στην νεκρή ζώνη, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας έβαλε στο στόχαστρο τον Νίκο Δένδια. Αφορμή οι δηλώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής και τα πανηγύρια που στήνουν στα κατεχόμενα για τη μαύρη επέτειο.

«Σπέρνει διχόνοια»

«Καλούμε τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας να σταματήσει να προσπαθεί να υπονομεύσει την κοινή θέση που διατύπωσαν οι ηγέτες των δύο χωρών, η οποία στοχεύει στην προώθηση των σχέσεων Τουρκίας-Ελλάδας με εποικοδομητική προσέγγιση», είπε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας.

«Οι προσπάθειες του κ. Δένδια να κάνει πολιτική καριέρα σπέρνοντας διχόνοια μεταξύ τουρκικού και ελληνικού λαού δεν θα αποδώσουν», πρόσθεσε.

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας μάλιστα προχώρησε άλλο ένα βήμα διαστρέβλωσης της ιστορίας

«Χάρη στο θάρρος και την παρουσία του Τούρκου στρατιώτη, δεν έχει χυθεί αίμα στην Κύπρο από το 1974, η πίεση της χούντας της Ελλάδας στον ελληνοκυπριακό λαό έχει εξαλειφθεί, το στρατιωτικό καθεστώς στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει και η επιστροφή στη δημοκρατία κατέστη δυνατή. Ο τουρκικός στρατός θα είναι ο εγγυητής της ειρήνης και της ηρεμίας στην Κύπρο αύριο, όπως χθες και σήμερα», σημειώνει.

Άμεση και δεικτική ήταν η απάντηση του Υπουργού Αμυνας της Ελλάδας.

«Λυπούμαστε ειλικρινώς που ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, παρέλειψε να «ευχαριστήσει» τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής και κατοχής για τις «υπηρεσίες» τους στην προάσπιση των Αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη Δημοκρατία».

«Προτεραιότητα η ναυτική βάση στο Μαρί»

Ως έργο που στόχο έχει να  αναβαθμίσει γεωπολιτικά την περιοχή χαρακτήρισε τη ναυτική βάση στο Μαρί ο Υπουργός Άμυνας.

«Θεωρούμε ότι η ναυτική βάση είναι ένα έργο το οποίο θα συμβάλλει καθοριστικά γεωπολιτικά στην περιοχή για να εξυπηρετήσει ζητήματα που αφορούν είτε ανθρωπιστικές δραστηριότητες, είτε οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητες έχουν να κάνουν με κράτη που ανήκουν στην Ε.Ε. ή και με τρίτα κράτη τα οποία είναι φίλες χώρες της ΚΔ», τόνισε.

Την προσπάθεια, σύμφωνα με τον Υπουργό, στηρίζει τεχνοκρατικά η Ελλάδα, ενώ σύντομα αναμένεται η ολοκλήρωση της προμελέτης του έργου. Παράλληλα, πρόσθεσε, αναμένονται και οι εισηγήσεις των ειδικών για να τεθεί σε τροχιά η υλοποίηση.

Δείτε το ρεπορτάζ: