Ειδήσεις

Πότε παραδίδεται ο Περιμετρικός Λευκωσίας - Σε ισχύ το πέναλτι για τον εργολάβο

Άρχισε να «τρέχει» από χθες το ημερήσιο πέναλτι των €5,500 για τον εργολάβο του έργου - Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες - Θα ολοκληρωθεί 5 Αυγούστου, διαβεβαιώνει η Cyfield

Με 5,500 ευρώ ημερησίως άρχισε να επιβαρύνεται από χθες, 16 Ιουλίου, η εταιρεία Cyfield, καθώς άρχισαν να «τρέχουν» οι ποινικές ρήτρες λόγω των καθυστερήσεων που προκύπτουν στην υλοποίηση του περιμετρικού αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο διευθυντής του Τμήματος Δημοσίων Έργων, Λευτέρης Ελευθερίου, ανέφερε πως κατόπιν αξιολόγησης όλων των απαιτήσεων του εργολάβου όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα, του δόθηκε παράταση μέχρι τις 15 Ιουλίου. Ως εκ τούτου, μετά την εν λόγω ημερομηνία το έργο θεωρείται πως βρίσκεται σε αδικαιολόγητη καθυστέρηση και με βάση τις πρόνοιες του συμβολαίου υπάρχει ρήτρα καθυστέρησης ύψους 5,500 ευρώ ημερησίως.

Μέχρι 5 Αυγούστου ο περιμετρικός θα παραδοθεί

Ο κ. Ελευθερίου ξεκαθάρισε πως καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από πλευράς εργολάβου και οι εργασίες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς. Γίνεται υπερπροσπάθεια για να ολοκληρωθεί το έργο το συντομότερο δυνατό, τόνισε, προσθέτοντας πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του εργολάβου η πρώτη φάση του έργου, από τη Βιοτεχνική Λακατάμιας μέχρι τη Βιοτεχνική Ιδαλίου, θα παραδοθεί μέχρι τις 5 Αυγούστου.

Σε παρέμβασή του στη συνέχεια, ο ιδιοκτήτης της Cyfield, Κυριάκος Χρυσοχόος, διευκρίνισε πως, μετά τις αναφορές που είχαν δει το φως της δημοσιότητας περί αιτήματος από πλευράς εργολάβου για παράταση 17.5 χρόνων, είχε ξεκαθαριστεί πως η παράταση που ζητήθηκε ήταν μέχρι τις 5 Αυγούστου. Ωστόσο, η Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων υπέδειξε την 15η Ιουλίου ως τελική ημερομηνία, εξ ου και τέθηκε σε ισχύ η ρήτρα καθυστερήσεων.

Ο κ. Χρυσοχοός ανέφερε ακόμη πως διαφωνούν με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής και για το λόγο αυτό θα προχωρήσουν σε διαδικασία επίλυσης διαφορών, προκειμένου να συζητηθεί η ορθότητα της. "Εμείς καταβάλλουμε όλες τις προσπάθειες και είμαστε βέβαιοι ότι μέχρι τις 5 Αυγούστου ή και πιο πριν θα παραδώσουμε τον δρόμο", σημείωσε, προσθέτοντας πως πρόκειται για ένα μεγάλο έργο το οποίο ολοκληρώνεται με επιτυχία τόσο σε σχέση με τον χρόνο, καθώς, όπως επεσήμανε, η καθυστέρηση αφορά δύο βδομάδες στα τριάμιση χρόνια, όσο και με την ποιότητα, ενώ είναι εντός προϋπολογισμού.