Κυπριακό

Υπουργός Άμυνας: Προτεραιότητα η δημιουργία ναυτικής βάσης στο Μαρί

Προτεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας" χαρακτήρισε τη δημιουργία ναυτικής βάσης πολλαπλών χρήσεων στο Μαρί ο υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας.

Μιλώντας στο Πρωινό Δρομολόγιο ανέφερε ότι η Κύπρος έχει αναβαθμιστεί γεωπολιτικά και ότι αυτό πρέπει να αποδεικνύεται εμπράκτως, με τη θετική λειτουργία και την ικανότητα στήριξης διεθνών αποστολών.

Ο Βασίλης Πάλμας πρόσθεσε ότι το έργο γίνεται σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι ήδη υπήρξε θετική στάση από τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς της Ένωσης, Τιερί Μπρετόν, στη συνάντηση τους την περασμένη εβδομάδα στη Λευκωσία.

Ο Υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη τεχνική μελέτη για το συγκεκριμένο σχέδιο και ότι στη βάση, που θα εξυπηρετεί και την άμυνα της Κύπρου, θα ελλιμενίζονται και πολεμικά σκάφη άλλων κρατών.

Ο υπουργός Άμυνας σχολίασε και τις προχθεσινές δηλώσεις του απερχόμενου βρετανού διοικητή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, για το ενδεχόμενο δημιουργίας επικίνδυνων καταστάσεων στη νεκρή ζώνη.

Ανέφερε ότι η προσέγγιση του βρετανού επιτελάρχη είναι αυτή της πολιτικής ίσων αποστάσεων, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία πάντοτε διατηρεί αμυντική διάταξη των δυνάμεων της, οφείλοντας, πάντοτε, να προστατεύει την κυριαρχία της.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ