Αναλύσεις

Μελέτη κινδύνων για την κυπριακή οικονομία – Κυβερνοεπιθέσεις, μεταναστευτικό και κλιματική κρίση (Βίντεο)

Συστάσεις Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας προς την κυπριακή Κυβέρνηση

Κυβερνοεπιθέσεις, μαζικές ροές μεταναστών και επιδείνωση των κλιματικών συνθηκών, αποτελούν τους μεγαλύτερους κινδύνους, που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, σύμφωνα με έρευνα του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας.

Στην έρευνα καταγράφεται επίσης, αύξηση και του κινδύνου, από την επιδείνωση της θέσης της Κύπρου στους δείκτες διαφθοράς.

Όπως καταδεικνύεται, ο μεγαλύτερος δυνητικός κίνδυνος είναι οι κυβερνοεπιθέσεις σε υποδομές ζωτικής σημασίας, με τον δείκτη να φτάνει το 85%.

Ακολουθούν η μαζική εισροή μεταναστών και η επιδείνωση των κλιματικών συνθηκών, με δείκτη κινδύνου 82%.

Μάλιστα, ο κίνδυνος κυβερνοεπιθέσεων και μαζικών ροών μεταναστών είναι άμεσος, με πιθανότητα να συμβούν εντός δύο ετών. Από την άλλη, ο κίνδυνος επίδρασης της κλιματικής κρίσης στην κυπριακή οικονομία, τοποθετείται σε ορίζοντα μέχρι δέκα ετών.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με αφορμή τη λήξη της θητείας του, το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας παρουσίασε σειρά εισηγήσεων για αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης.

Οι εισηγήσεις έχουν ήδη υποβληθεί στην κυπριακή κυβέρνηση και αφορούν σε τομείς όπως η υπογεννητικότητα, το συνταξιοδοτικό και η εξασφάλιση προσιτής στέγης.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ανέφερε ότι, για την υλοποίηση της μακροπρόθεσμης αυτής στρατηγικής έχει ληφθεί σχετική απόφαση και θα υποβληθεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για χρηματοδότηση του έργου.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί το ρεπορτάζ του «Σίγμα»: