Ειδήσεις

Μονή Αββακούμ/Κυριακού: «Τον Αρχιεπίσκοπο τελευταία άρχισα να μην τον πιστεύω» (ΒΙΝΤΕΟ)

Τις εξελίξεις στο σκάνδαλο της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ σχολίασε στο Πρωτοσέλιδο ο θεολόγος, Θεόδωρος Κυριακού.

Ειδικότερα, επεσήμανε ότι «ο λόγος περί χρημάτων, πάντα. Επίσης, θα ήθελα να σχολιάσω όσα αναφέρονται περί «η μονή ανήκει στους μοναχούς». Οι μοναχοί είναι ακτήμονες, δεν έχουν τίποτα δικό τους και σε όλα τα μοναστήρια οι μοναχοί φιλοξενούνται. Δεν υπάρχει ιδιοκτησιακή σχέση και κανένα από τα πολιτικά δικαστήρια δεν μπορεί να δηλώσει αρμόδιο γι αυτό το καθεστώς της ακτημοσύνης των μοναχών».

Σε σχέση με τον Αναστάσιο Βαβούσκο, σημείωσε ότι «ότι είχε να πει για τα θέματα της Ανακριτικής, τα είπε. Δεν μπορεί να πει κάτι καινούργιο και δεν μπορεί να ισχυριστεί».

Για το πόρισμα της Ανακριτικής, ανάφερε ότι «κολλάει η ιστορία στο γεγονός ότι έχουν ένα κυκεώνα από έγγραφα και ασχολούνται με αυτή την υπόθεση δύο νομικοί/ιερείς στην ανακριτική επιτροπή. Δεν δουλεύει πενταμελής επιτροπή. Έχουμε τρεις συνοδικούς και δύο παπάδες νομικούς. Αυτοί που κάνουν τη δουλειά είναι οι δύο νομικοί. Οι άλλοι τρεις κατευθύνουν την πορεία των πραγμάτων».

Συμπλήρωσε ότι «τον Αρχιεπίσκοπο τελευταία στις δηλώσεις του άρχισα να μην τον πιστεύω. Δεν πιέζει να γίνουν πράγματα. Είναι καλός άνθρωπος αλλά πρέπει να διοικήσει. Εάν ήταν ο Χρυσόστομος ο Β’ θα είχαμε τελειώσει προ πολλού».

Ερωτηθείς για τη Μονή, απάντησε ότι «όλοι θέλουμε να λειτουργήσει ξανά, αλλά δεν ξέρω υπό ποιο καθεστώς θα γίνει αυτό, εάν δηλαδή θα έχει μοναχούς ή μοναχές. Το μοναχές δηλώνει ότι αρχίζει μια καινούργια πορεία». Εξήγησε ότι δεν υπάρχουν γυναικεία μοναστήρια άβατα. Άβατα ανδρικά μοναστήρια υπάρχουν για τις γυναίκες».