Κυπριακό

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Ολγκίν-Τατάρ στο Λονδίνο

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά από τις 4 το απόγευμα ώρα Λονδίνου (18:00 ώρα Κύπρου) η συνάντηση της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ ΟΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν με τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της αντιπροσωπείας του ψευδοκράτους στη βρετανική πρωτεύουσα και είχε διάρκεια περίπου μίας ώρας.

Η κ. Ολγκίν αρνήθηκε ευγενικά να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο αποχωρώντας από τη συνάντηση, ενώ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επιστρέφει απόψε στην Κύπρο.

Κύκλοι γύρω από τον κ. Τατάρ σημείωναν πριν από τη συνάντηση πως μάλλον επρόκειτο για την τελευταία επαφή με την κ. Ολγκίν καθώς «δεν έχει πέσει στο τραπέζι» ζήτημα παράτασης της εντολής της, χωρίς πάντως να έχουν γίνει άμεσα γνωστές οι λεπτομέρειες του τι συζητήθηκε το απόγευμα.

Στις 10 Ιουλίου υποβάλλει έκθεση η Ολγκίν, λέει ο Ταταρ

Έχει καταστεί σαφές ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος σε αυτή τη φάση, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης μετά την συνάντησή του με την προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ στο Λονδίνο προσθέτοντας ότι η κ. Ολγκίν θα υποβάλει την έκθεσή της στον Γενικό Γραμματέα στις 10 Ιουλίου.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε δήλωσή του στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων» μετά το τέλος της συνάντησης που έγινε στα γραφεία της «αντιπροσωπείας» του ψευδοκράτους, διήρκησε μία ώρα ενώ παρών ήταν και ο ειδικός αντιπρόσωπος του κ. Τατάρ, Γκιουνέρ Ονάρ, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η απεσταλμένη του ΓΓ έχει αντιληφθεί από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της ότι «το κοινό έδαφος έχει εξαφανιστεί» και υποστήριξε ότι νέα διαδικασία στο Κυπριακό δεν μπορεί να διεξαχθεί λόγω της αδιάλλακτης στάσης της ε/κ ηγεσίας.

Για ακόμη μια φορά, συνέχισε, της εξήγησε τις θέσεις της τ/κ πλευράς στο Κυπριακό και την ευχαρίστησε για τις προσπάθειές της να βρει κοινό έδαφος. Αναφέρθηκε επίσης στις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με το περιουσιακό, είπε κι ανέφερε στην κ. Ολγκίν ότι η λύση για την ιδιοκτησία ακινήτων είναι η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας».

Της ανέφερε, πρόσθεσε, ότι η ε/κ ηγεσία, στο πλαίσιο των αποτρεπτικών ενεργειών της εναντίον ατόμων που επενδύουν στον κατασκευαστικό τομέα στα κατεχόμενα, πραγματοποιεί μια οργανωμένη επίθεση στην οποία χρησιμοποιεί το δικαστικό σώμα ως εργαλείο αυτής της πολιτικής και σημείωσε ότι μετέφερε τις σχετικές εξελίξεις στον κ. Ολγκίν.

Αυτό το θέμα τους στενοχωρεί, δήλωσε υποστηρίζοντας ότι το μέρος για την υποβολή αιτήσεων σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», η οποία αναγνωρίζεται και από το ΕΔΑΔ.