Κυπριακό

Απαράδεκτος ο Μητσοτάκης: Ξέχασε την κατοχή και την Τουρκία

Σε ανάρτησή του στο «Χ», ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης έγραψε: «Μισός αιώνας από την εθνική τραγωδία της Κύπρου. Τιμούμε όσους χάθηκαν. Και διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος, ενιαίο, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Χωρίς ξένο στρατό κατοχής. Και όπως το θέλει ο ποιητής: ‘‘Χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος’’».

Ελλαδικά μέσα χαρακτηρίζουν το «τιβίτισμα» του Μητσοτάκη ως απαράδεκτο, καθότι πουθενά δεν αναφέρεται στην εισβολή της Τουρκίας και στην κατοχή της Κύπρου.

Όπως διέρρευσε, στην αποψινή του ομιλία στο Προεδρικό Μέγαρο, θα αναφερθεί στις γνωστές του ψευδαισθήσεις περί επανέναρξης των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού. Ψευδαισθήσεις, διότι ήδη από το πρωί, ο Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι είτε τριμερής συγκληθεί είτε επαναρχίσουν οι συνομιλίες, ο τουρκικός στόχος είναι τα δύο κράτη… με υποχώρηση τη συνομοσπονδία. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν, ο Πρωθυπουργός απόψε θα κάνει μια ιστορική αναδρομή στις προηγούμενες δεκαετίες και στο ιστορικό του Κυπριακού, ενώ θα επιμείνει ότι η Ελλάδα συντάσσεται με την Κύπρο σε όλες τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας βιώσιμης και διατηρήσιμης λύσης, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.