Κυπριακό

Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος: Συστήθηκε στο αθηναϊκό κράτος και καταγγέλλει το Έθνος για αδιαφορία

«Μας είναι αδιανόητο ότι μπορούν να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις της Ελλάδος με την Τουρκία, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αιμάσσουσα Κύπρος»

Συστήθηκε στο αθηναϊκό κράτος και κατήγγειλε το Έθνος για αδιαφορία ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, κατά τη χθεσινή του προσφώνηση στον Υφυπουργό Άμυνας της Ελλάδος Γιάννη Κεφαλογιάννη, κατά το Συνοδικό Συλλείτουργο της 20ής Ιουλίου 2024.

Διαβάστε αυτούσια την ομιλία του Αρχιεπισκόπου:

"Κύριε Υφυπουργέ Άμυνας της Μητρός Πατρίδος,

Σας καλωσορίζω θερμά εκ μέρους όλου του χριστεπωνύμου πληρώματος της μαρτυρικής Εκκλησίας της Κύπρου, και όλης της Ιεραρχίας της στον πολύπαθο τόπο μας, κατά την πένθιμη αυτή μέρα. Τη μέρα που σηματοδοτεί τη συμπλήρωση 50 ετών στυγνής κατοχής της μισής σχεδόν πατρίδας μας· 50 ετών συνεχούς προσπάθειας αφανισμού των ελληνικών και χριστιανικών ιχνών μας στην κατεχόμενη γη μας, 50 ετών βάρβαρου εποικισμού των κατεχομένων μας.

Η παρουσία σας με όλους τους συμβολισμούς που μεταφέρει, επιτείνει σήμερα τη συγκίνησή μας. Ανακαλούμε στη μνήμη μας όλο το παρελθόν μας. Τις ιδιοτροπίες που μας επεφύλαξε η Ιστορία, τις δύσκολες ατραπούς του εθνικού μας βίου.

Οι πρόγονοί μας για αιώνες πολλούς, από τότε που έφτασαν στην Κύπρο, είχαν μόνιμα στραμμένες τις σκέψεις, και ολόκληρο το είναι τους, προς την Ελλάδα. Χαίρονταν στις χαρές της, θρηνούσαν στις θλίψεις της, δάκρυζαν προφέροντας το όνομά της. Κι όταν, στο ακρότατο αυτό σημείο του Ελληνισμού, τους έβρισκαν συμφορές, αιχμαλωσίες και εξανδραποδισμοί, απ’ εκεί περίμεναν προστασία. Μπορεί με τα μέσα των παλαιότερων εποχών να έκειτο πράγματι γεωγραφικά μακράν του κυρίως ελληνικού κορμού η Κύπρος. Ήταν όμως πλησίον, πλησιέστατα, οι καρδιές μας. Και επικοινωνούσαμε άμεσα.

Ο Κίμωνας έφτασε, τον 5ο π.Χ. αιώνα με τριήρεις για να μας απαλλάξει από τους Πέρσες. Κι εμείς αργότερα δείχνοντας το όμαιμο, το ομόγλωσσο και ομόθρησκο, βοηθήσαμε τον Μ. Αλέξανδρο στην πολιορκία της Τύρου και στην όλη προσπάθειά του για εκπολιτισμό του τότε κόσμου. Αυτή η αλληλεξάρτηση και επικοινωνία κράτησε όλους τους αιώνες του ελεύθερου μας βίου, κάτω από τη βυζαντινή μας αυτοκρατορία, όσο και στους ασέληνους αιώνες της δουλείας.

Με ποταμούς αιμάτων, αγώνες συνεχείς και θυσίες, κρατήσαμε ακέραιη και άθικτη την εθνική αυτοσυνειδησία μας.

Την Ελληνική καταγωγή μας δείξαμε έντονα και στον αγώνα της Παλιγγενεσίας του Έθνους. Από τους πρώτους που έγιναν μέλη της Φιλικής Εταιρείας ήσαν Κύπριοι. Πήραμε μέρος σ’ όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους. Τέτοιες μέρες, το 1821, η Κύπρος έδωσε ως θυσία στο όνομα της Ελληνικής ιδέας ολόκληρη την ιεραρχία της. Τον αρχιεπίσκοπο και τους μητροπολίτες της, τους προύχοντές της, 486 άτομα.

Όταν στη διάρκεια της Παλμεροκρατίας απαγορεύτηκε αυστηρά η χρήση της Ελληνικής σημαίας στην Κύπρο, οι Κύπριοι σε πόλεις και χωριά, γονατούσαν και προσκυνούσαν την μόνη ελληνική σημαία που κυκλοφορούσε και έφερε στο αυτοκίνητό του ο πρόξενος της Ελλάδος.

Εδώ θα βρείτε άνδρες να έχουν βαπτιστεί με τα ονόματα Βενιζέλος, Αβέρωφ, Πλαστήρας, διατρανώνοντας έτσι τον θαυμασμό του Κυπριακού λαού σε διακεκριμένες προσωπικότητες του έθνους. Θα βρείτε και πολλές κύπριες να φέρουν από τη βάπτισή τους το όνομα Ελλάδα.

Μ’ αυτές τις υπενθυμίσεις και με τον νου όλων στραμμένο προς την Ελλάδα, σας καλωσορίζουμε κ. Υφυπουργέ στην Κύπρο την πολύπαθη. Στο πρόσωπό σας καλωσορίζουμε όλη την Ελληνική Κυβέρνηση, όλο τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδος και όλους τους Έλληνες. Κι αν σας δώσαμε κάποιες συστάσεις της καταγωγής μας είναι γιατί θέλουμε να θέσουμε με τρόπο έντονο μπροστά σας και να δικαιολογήσουμε ένα μέγιστο, κύριο, αίτημά μας. Αν ήμασταν νεοφερμένοι στον τόπο τούτο, ή Έλληνες της διασποράς, θα υποβάλλαμε με συστολή τα αιτήματά μας για βοήθεια προς διατήρηση της γλώσσας, των ηθών και των εθίμων μας. Οι Έλληνες στην Κύπρο μετρούμε 35 αιώνες παραμονής. Πολύ περισσότερα χρόνια από όσα οι Αθηναίοι στην Αθήνα. Τη γλώσσα, την εθνική αυτοσυνειδησία μας, τα ήθη και τα έθιμά μας, τα κρατήσαμε με ποταμούς αιμάτων και ανείπωτες θυσίες. Η συνείδησή μας, όμως, ότι είμαστε τμήμα του Έθνους, μας δίνει το δικαίωμα να θεωρούμε αυτονόητη την εκζήτηση άλλου είδους, ουσιαστικότερη βοήθεια από την Ελλάδα. Κι έτσι δικαιολογούμε την εδώ παρουσία σας. Ως απόδειξη ότι και σεις νιώθετε αυτή την ανάγκη της συμπαράταξης στον αγώνα επιβίωσής μας στη γη των πατέρων μας. Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό για τη διαχρονική συμπαράστασή του στους αγώνες μας, για τις θυσίες στις οποίες υπεβλήθη και υποβάλλεται για την παντοειδή υποστήριξη στον αγώνα μας.

Την παρουσία σας ανάμεσά μας την εκλαμβάνουμε και ως άμεση απάντηση στις προκλήσεις της Τουρκικής πλευράς στη σημερινή μαύρη επέτειο της εισβολής. Όσο κι αν είναι και δική μας επιθυμία η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, διερωτώμαστε, αν μπορεί να επιτευχθεί μια τέτοια βελτίωση με την παρουσία, σήμερα, 50 πολεμικών πλοίων στην κατεχόμενη θάλασσά μας, τόσων πολεμικών αεροπλάνων στον αέρα μας και την επεκτατική ρητορική του Τούρκου προέδρου στην κατεχόμενη γη μας. Δεν θα θέλαμε να πιστέψουμε ότι η οδός της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν περνά από την Κύπρο.

Παραφράζοντας τη σχετική παράγραφο της Καινής Διαθήκης λέμε πως «εάν εις το σώμα του Ελληνισμού πάσχη έν μέλος, τότε συμπάσχει πάντα τα μέλη». Όπως στο ανθρώπινο σώμα αν πονεί το χέρι δεν μπορούν να αδιαφορούν τα πόδια ή τα άλλα μέρη του σώματος, έτσι και στο σώμα του Ελληνισμού. Δεν μπορεί, δεν είναι δυνατόν, να απειλείται η Κύπρος, να κινδυνεύει τον έσχατο των κινδύνων, τον κίνδυνο του εκτουρκισμού και να μένει αδιάφορο το έθνος. Μας είναι αδιανόητο ότι μπορούν να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις της Ελλάδος με την Τουρκία, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αιμάσσουσα Κύπρος.

Καλωσορίζοντάς σας και πάλι κ. Υφυπουργέ, κι ευχαριστώντας σας για τη μέχρι τώρα στήριξη της Ελλάδος, αναμένουμε συνέχιση και επαύξηση της στήριξης, μέχρις ότου τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι πανανθρώπινες ελευθερίες επικρατήσουν σ’ όλη τη νήσο μας, μέχρι την απελευθέρωση της κατεχόμενης γης μας".