Κυπριακό

O Ερντογάν στα κατεχόμενα (ΒΙΝΤΕΟ)

Γύρω στις 09.25 έφτασε στα κατεχόμενα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν και η συνοδεία του για να παραστούν στην καθιερωμένη παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία με αφορμή την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου τον Τούρκο Πρόεδρο ανέμενε ο Τ/κ ηγέτης, η «κυβέρνηση», οι αρχηγοί των ΤΕΔ που βρίσκονται στα κατεχόμενα, πλήθος άλλων αξιωματούχων, καθώς και οι ηγέτες της τουρκικής αντιπολίτευσης, Ογκιούρ Οζέλ και της τ/κ, Τουφάν Ερχιουρμάν.

Η παρέλαση είχε προγραμματιστεί για τις 10 με κύριους ομιλητές τους Ερσίν Τατάρ και Ταγίπ Ερντογάν. Πάνω από το χώρο της παρέλασης θα περάσει η ακροβατική ομάδα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας «Τουρκικά αστέρια» και σμήνος F 16. Στην θάλασσα, κοντά στην Κερύνεια, θα γίνει παρέλαση των 50 πλοίων και 12 θαλάσσιων σκαφών μεταφοράς αεροσκαφών, θ’ ακουστούν 50 κανονιοβολισμοί.

Στο μεταξύ, υπό τον συντονισμό της Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας χθες εγκαινιάστηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία η «έκθεση αμυντικής βιομηχανίας για την 50η επέτειο», με την συμμετοχή 16 τουρκικών εταιρειών αμυντικής βιομηχανίας με τα προϊόντα τους. Στο πλαίσιο αυτής της έκθεσης χθες πέταξαν πάνω από την κατεχόμενης Λευκωσίας τα drones Akıncı που κατασκευάζει η τουρκική αμυντική εταιρεία Baykar.

Χθες το βράδυ, στην παραλία της απόβασης στο Πέντε Μίλι δόθηκε συναυλία με την συμφωνική ορχήστρα του τουρκικού στρατού και πλήθος κόσμου, όπου παρουσιάστηκε το επετειακό τραγούδι που προώθησε το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας και ερμηνεύει ο Τούρκος καλλιτέχνης Φερχάτ Γκιοτσέρ.

Υπενυμίζεται πως η  Άγκυρα επέλεξε να διαλύσει τις όποιες ψευδαισθήσεις πριν ακόμη προσγειωθεί το προεδρικό αεροσκάφος στα Κατεχόμενα.

KATEXOMENA AEROPLANO.png



Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση την Πέμπτη το απόγευμα ενέκρινε Ψήφισμα για την 50ή επέτειο της «ειρηνευτικής επιχείρησης» καθιστώντας πλέον επίσημη κρατική πολιτική, τη θέση των «δυο κρατών» και την επιδίωξη λύσης που θα περιλαμβάνει την «κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του Τουρκοκυπριακού λαού».

Όπως σημειωνει το Liberal.gr, η Τουρκική Εθνοσυνέλευση μάλιστα έδωσε το σύνθημα για να συνεχισθεί η προσπάθεια διεθνούς αναγνώρισης του ψευδοκράτους, όμως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η δέσμευση πλέον και μέσω του ψηφίσματος  για διατήρηση των Εγγυήσεων η οποία μάλιστα διατυπώνεται με ύφος απειλητικό : «Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι ο εγγυητής της ελευθερίας και της ευημερίας των Τουρκοκυπρίων στο μέλλον, όπως ήταν μέχρι σήμερα, και θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις ευθύνες της ως Εγγυήτρια Χώρα και Μητέρα Πατρίδα με ευαισθησία. Σε καμία περίπτωση δε θα επιτρέψει τη διάβρωση των νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων του τουρκοκυπριακού λαού».

Στην ομιλία του μετά τη στρατιωτική παρέλαση και την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο Ατατούρκ ο Ερντογάν αναμένεται να θέσει το  πλαίσιο το οποίο δε θα απέχει και πολύ από τις μέχρι τώρα δημόσια διακηρυγμένες θέσεις από τον  ίδιο.

Ο πρόεδρος του εθνικιστικού MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί  και ο πρόεδρος του CHP Özgür Özel θα παραστούν επίσης στα πανηγύρια της ντροπής Κατά τη διάρκεια των τελετών η Τουρκία  θα πραγματοποιήσει ναυτική παρέλαση με 50 πλοία. Κατά τη διάρκεια των τελετών θα πετάξει και η ομα΄δα Turkish Stars Aerobatic ενώ την εμφάνισή τους θα κάνουν και 2 drones Bayraktar Akinci.

Oι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν βολές κανονιών 50, συναυλίες με τη συμμετοχή διάσημων τούρκων καλλιτεχνών με συγκρότημα γενιτσάρων επίσης να συμμετέχει.

To προκλητικό βίντεο του Τουρκικού ΥΠΑΜ