Παιδεία

Χωρίς κλιματιστικά οι σχολικές αίθουσες της Λεμεσού

Πάφος, Λάρνακα και Αμμόχωστος παραμένουν χωρίς προέδρους στις Σχολικές Εφορείες την ίδια ώρα που η Λεμεσός φαίνεται ότι δεν θα προχωρήσει με την υλοποίηση της προσφοράς

Ζήτημα άμεσης προτεραιότητας θεωρήθηκε η εγκατάσταση κλιματιστικών στα σχολεία μετά και τον παρατεταμένο καύσωνα που κτύπησε την Κύπρο από τις αρχές Ιουνίου, όταν ακόμα στις σχολικές τάξεις γίνονταν μαθήματα και εξετάσεις.

Πολλά ήταν τα παράπονα από μαθητές και εκπαιδευτικούς, καθώς με την άφιξη του καλοκαιριού ήρθαν και οι υψηλές θερμοκρασίες, κάτι που είχε προκαλέσει μιαν αποπνικτική ατμόσφαιρά εντός των σχολικών αιθουσών διδασκαλίας.

Με γνώμονα ότι η ύπαρξη των κλιματιστικών μπορεί να δημιουργήσει ένα πιο άνετο περιβάλλον μάθησης, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, αλλά και ότι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα είναι πιο αποδοτικοί σε ένα δροσερό και άνετο περιβάλλον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης έδωσε την υπόσχεση ότι θα γίνει η εγκατάσταση κλιματιστικών. Με τη σειρά της η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου εξήγγειλε 3ετες πλάνο, του οποίου η υλοποίηση θα ξεκινούσε πριν από το 2023.

Παράλληλα, γονείς και εκπαιδευτικοί έχουν επανειλημμένα αιτηθεί την τοποθέτηση κλιματιστικών στις τάξεις, επικαλούμενοι την ανάγκη για άνετες συνθήκες μάθησης για τους μαθητές.

Ένα από τα βασικά προβλήματα που έχουν προκύψει, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η υλοποίηση, είναι το κόστος εγκατάστασης και συντήρησης των κλιματιστικών, με τις αρμόδιες Αρχές να εξετάζουν διάφορες λύσεις για την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων.

Όπως είχε δηλώσει τον περασμένο Ιούνιο η Υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, σύμφωνα με το πλάνο, το οποίο είναι στη βάση κριτηρίων, η τοποθέτηση κλιματιστικών θα αρχίσει από τη Λευκωσία και τη Λεμεσό, όπου κυριαρχούν και οι πιο υψηλές θερμοκρασίες, και μετά θα προχωρήσουν ανάλογα.

Από τα 750 στα 1000 ευρώ

Άρχισε την περασμένη Παρασκευή η τοποθέτηση των κλιματιστικών σε σχολικές αίθουσες της Επαρχίας Λευκωσίας, την ίδια ώρα που υπάρχουν ανησυχίες για το αυξημένο κόστος για τις συσκευές.

Όπως φαίνεται, το κόστος των κλιματιστικών έχει ξεφύγει από τα χρήματα τα οποία υπολόγιζαν ότι θα διαθέσουν οι Εφορείες. Αρχικά υπολόγιζαν ότι για ένα κλιματιστικό θα δαπανούσαν κοντά στα 750 ευρώ, ενώ το κόστος έχει φτάσει τώρα στα 1000 ευρώ ανά κλιματιστικό.

Τόσο τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν όσο και το γεγονός ότι θα χρειαστούν επιπλέον προσωπικό για την τοποθέτηση των κλιματιστικών φαίνεται ότι επέφεραν την αύξηση του κόστους.

Μιλώντας στη «Σημερινή» ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Λευκωσίας, Νίκος Μεγάλεμος, ανέφερε ότι η Επαρχία Λευκωσίας παρέλαβε τα πρώτα κλιματιστικά, τα οποία πρόκειται να τοποθετηθούν σε 10 σχολεία.

Όπως εξήγησε ο κ. Μεγάλεμος, η διαφορά στην τιμή είναι καθαρά στο κόστος της εγκατάστασης, επισημαίνοντας ότι η εταιρεία στην οποία κατοχυρώθηκε εν τέλει η προσφορά στη Λευκωσία θα πρέπει να τοποθετήσει 288 περίπου κλιματιστικά μέσα σε 40 ημέρες, γεγονός που προϋποθέτει ότι θα πρέπει να αυξήσει και το προσωπικό της.

«Από τη στιγμή που θα εγκατασταθούν 300 κλιματιστικά σε ένα μήνα, είναι λογικό ότι το κόστος για τον ανάδοχο αυξάνεται. Μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα που βάλαμε, θεωρώ ότι είναι λογικό το κόστος», ανέφερε ο κ. Μεγάλεμος.

Σημείωσε ακόμη ότι οι Εφορείες δεν έχουν και πολλές επιλογές ως προς το από ποιες εταιρείες μπορούν να προμηθευτούν τα κλιματιστικά, καθώς στην παρούσα φάση μόνο τρεις εταιρείες πληρούν τα κριτήρια και έχουν ενταχθεί στο Δυναμικό Σύστημα Αγορών του Γενικού Λογιστηρίου.

Προβλήματα στις υπόλοιπες επαρχίες

Πάφος, Λάρνακα και Αμμόχωστος παραμένουν χωρίς προέδρους στις Σχολικές Εφορείες την ίδια ώρα που η Λεμεσός φαίνεται ότι δεν θα προχωρήσει με την υλοποίηση της προσφοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Λεμεσός δεν θα προχωρήσει με την υλοποίηση της προσφοράς, με τον κ. Μεγάλεμο να επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν ανησυχίες για το αυξημένο κόστος και να προσθέτει ότι θα πρέπει να κάνουν τις κατάλληλες αξιολογήσεις.

Συγκεκριμένα, η διαδικασία λήψης προσφορών για την επαρχία ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή, με τις δύο προσφορές που έλαβε η Εφορεία να απέχουν κατά πολύ από το κόστος που είχε υπολογιστεί αρχικά.

Φαίνεται ότι η διαφορά στην τιμή που αγόραζαν προηγουμένως ένα κλιματιστικό, σε σχέση με τώρα, καταγράφει αύξηση και έτσι υπάρχει περίπτωση η Εφορεία να μην προχωρήσει στη σύναψη σύμβασης.

Την ίδια ώρα, το αυξημένο κόστος των κλιματιστικών προκαλεί το ενδιαφέρον και τον προβληματισμό και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Από πλευράς της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ο Εκπρόσωπος Τύπου, Μάριος Πετρίδης, ανέφερε στη «Σημερινή» ότι αυτήν τη στιγμή έχουν λάβει στοιχεία για τον διαγωνισμό, τα αξιολογούν και τυγχάνουν ελέγχου.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, χίλια περίπου κλιματιστικά θα τοποθετηθούν στα 50 πρώτα σχολεία μέχρι τις 10 Αυγούστου, ώστε να είναι έτοιμα τα σχολεία για το πρώτο κουδούνι του Σεπτέμβρη.

Η συζήτηση συνεχίζεται και είναι πιθανό να υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις και αποφάσεις στο προσεχές μέλλον.