Ακίνητο

«Χρυσή» και ακάθεκτη η τιμή για τη φοιτητική στέγη

Σταθερά στην υψηλή τους θέση παραμένουν τα ενοίκια των φοιτητικών κατοικιών, με τις τιμές ενός μοναριού να αγγίζουν τα 1.100 ευρώ στη Λεμεσό και τα 750 ευρώ στη Λευκωσία

Στον δρόμο προς την εύρεση φοιτητικών κατοικιών βρίσκονται χιλιάδες οικογένειες, οι οποίες ψάχνουν να βρουν τον χώρο όπου θα στεγαστεί το παιδί τους για να ξεκινήσει τη φοιτητική του ζωή. Το σπίτι αυτό δεν θα εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες ενός ενοίκου, αλλά και τα όνειρα ενός νεαρού ανθρώπου που μόλις απομακρύνεται από την ασφάλεια της οικογένειας και αναζητά έναν φιλόξενο χώρο για να στεγάσει τα πρώτα του βήματα ως ενήλικας.

Βέβαια, μερίδα στην πίτα των σπουδών εξασφαλίζουν και μεγαλύτερα άτομα, τα οποία εργάζονται για να βιοποριστούν, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν αυτό που επιθυμούν. Άλλωστε, τα όνειρα δεν έχουν ημερομηνία λήξης και η γνώση είναι ένα εφόδιο ζωής. Τα σχέδια των φοιτητών, λοιπόν, μεγάλα, τι γίνεται όμως με τα ενοίκια στην αγορά ακινήτων;

Οργασμός ανάπτυξης

Όπως αναφέρει στη «Σ» ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εκτιμητών Ακινήτων, Πόλυς Κουρουσίδης, «φέτος είναι λίγο καλύτερη η κατάσταση στην αγορά ακινήτων, γιατί προς το παρόν υπάρχουν διαθέσιμα διαμερίσματα προς ενοικίαση και οι τιμές των ενοικίων δεν έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι, λόγω αύξησης της προσφοράς διαμερισμάτων κυρίως στην Αγλαντζιά, την Έγκωμη και τον Στρόβολο». Μάλιστα, όπως τονίζει, διακρίνεται ένας οργασμός ανάπτυξης στην Αγλαντζιά, καθώς κτίζονται πολλές οικοδομές στην περιοχή.

Εξισορροπημένη κατάσταση

Ερωτηθείς για το τι συμβαίνει στις άλλες πόλεις, όπου υπάρχουν ιδιωτικά και δημόσια Πανεπιστήμια, ο κ. Κουρουσίδης αναφέρει ότι στη Λεμεσό το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο λόγω της μικρής προσφοράς ακινήτων, καθώς το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) βρίσκεται μέσα στην πόλη, στην οποία η ζήτηση είναι μεγάλη από ξένους υψηλά αμειβόμενους εργαζομένους. Ωστόσο, όπως σχολιάζει, «η κατάσταση είναι καλύτερη φέτος σε σχέση με πέρυσι, καθώς εξισορροπείται η ζήτηση με την προσφορά».

Ανάγκη εστιών

Όσον αφορά την Πάφο, «εκεί ακόμα δεν υπάρχει τόση μεγάλη ζήτηση, ενώ η προσφορά είναι περιορισμένη καθώς τους καλοκαιρινούς μήνες προτιμώνται οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις σε τουρίστες», συμπληρώνει. Επίσης, επισημαίνει ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αυξηθεί οι τιμές των ακινήτων στην Πάφο και χρειάζεται να παρθούν μέτρα για την ανέγερση φοιτητικών εστιών, αφού πρόκειται για μια τουριστική πόλη με μεγάλη τουριστική περίοδο και αυτό δυσκολεύει την εύρεση κατοικιών για φοιτητές.

Γενικότερο πρόβλημα

«Στη Λάρνακα το πρόβλημα είναι γενικότερο και όχι φοιτητικό», προσθέτει. Όπως εξηγεί ο κ. Κουρουσίδης, αυτό οφείλεται στο ότι έχει αυξηθεί η ζήτηση από ξένους, κυρίως Ισραηλινοί, ενώ την ίδια ώρα δεν υπάρχουν πολλά διαμερίσματα προς ενοικίαση, ούτε πολλοί φοιτητές. Ωστόσο, όπως προβλέπει, η κατάσταση αναμένεται να εξισορροπηθεί επειδή κτίζονται πολλά ακίνητα. Κληθείς να σχολιάσει γιατί η Λάρνακα αποτελεί πόλο έλξης των Ισραηλινών, αναφέρει ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πιο φθηνή σε σχέση με τις υπόλοιπες πόλεις της Κύπρου, έχει άμεση πρόσβαση στο αεροδρόμιο και διαθέτει θάλασσα.

Συμβουλές ενοικίασης

Απάντηση στο ερώτημα των φοιτητών για το πότε είναι προτιμότερο να ψάξουν για ενοικίαση σπιτιού δίνει ο κ. Κουρουσίδης, εξηγώντας ότι θα πρέπει να κινηθούν άμεσα, ώστε να βρουν το συντομότερο ένα σπίτι που θα ικανοποιεί τις ανάγκες τους. Βέβαια, αν έχουν τη δυνατότητα οδήγησης, τότε θα τους συμβούλευε να βρουν ένα σπίτι σε πιο μακρινή απόσταση από τη φοιτητική περιοχή, για να είναι πιο οικονομικό το ενοίκιο.

Σταθερά υψηλές

Ενδεικτικά, οι τιμές για την ενοικίαση ενός μοναριού διαμερίσματος στη Λευκωσία, σε Αγλαντζιά, Έγκωμη και Στρόβολο, κυμαίνονται από 650-750 ευρώ, στη Λεμεσό στα 1.100 ευρώ, στην Πάφο στα 700 ευρώ και στη Λάρνακα στα 600 ευρώ. Αντίστοιχα, οι τιμές για την ενοικίαση ενός δυαριού στη Λευκωσία κυμαίνονται από 900-1.100 ευρώ, στη Λεμεσό στα 1.900 ευρώ, στην Πάφο στα 1.000 ευρώ και στη Λάρνακα στα 800 ευρώ. Τέλος, όσον αφορά τις φοιτητικές εστίες, αυτές στις τρεις περιοχές με τους περισσότερους φοιτητές στη Λευκωσία κυμαίνονται από 575-700 ευρώ. Ωστόσο, κρίνεται σημαντική η ανέγερση εστιών και στις υπόλοιπες πόλεις, ώστε να υπάρχει μια πιο οικονομική λύση για τους φοιτητές, σε σχέση με τα διαμερίσματα τα οποία είτε είναι χαμηλή η προσφορά τους είτε ενοικιάζονται με βραχυπρόθεσμη μίσθωση σε τουρίστες.

πινακας ενοικια .jpg

Απότομη ζήτηση

Όπως εξηγεί ο κ. Κουρουσίδης, σε όλη την Ευρώπη υπάρχει αύξηση στις τιμές των ακινήτων, ενώ στην Κύπρο υπάρχει στασιμότητα, καθώς την περίοδο της έξαρσης του κορωνοϊού υπήρχε μείωση στις τιμές των ενοικίων παγκοσμίως, ενώ στην Κύπρο το 2021-2022 καταγράφηκε ανέγερση οικοδομών και αύξηση των ενοικίων λόγω της απότομης ζήτησης που προκλήθηκε εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και της μετακίνησης των πολιτών της χώρας. Συνεπώς η αύξηση στις τιμές των ενοικίων, που καταγράφεται φέτος στις υπόλοιπες χώρες, στην Κύπρο προηγήθηκε δύο χρόνια πριν και τώρα αυτές οι τιμές παραμένουν σταθερές στα ύψη.

Αυξήσεις εκτός συνόρων

Όπως προκύπτει από την εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι», στις δύο μεγαλύτερες φοιτητουπόλεις στην Ελλάδα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου επιλέγουν να σπουδάσουν αρκετοί Κύπριοι, τα φοιτητικά ενοίκια είναι πανάκριβα. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο υπεύθυνος μάρκετινγκ κτηματομεσιτικής εταιρείας, Κυριάκος Κοιλιάρης, «στο κέντρο της Αθήνας τα διαμερίσματα μέχρι 50 τ.μ. είναι πάνω από 400 ευρώ τον μήνα, ενώ στου Ζωγράφου το κόστος ενοικίασης για διαμέρισμα μέχρι 35 τ.μ. κυμαίνεται από 430-550 ευρώ τον μήνα. Στην Καλλιθέα η τιμή για ένα διαμέρισμα 40-50 τ.μ. κυμαίνεται από 450-800 ευρώ τον μήνα. Στα Πετράλωνα για ένα διαμέρισμα 50 τ.μ. κάποιος θα χρειαστεί πάνω από 600 ευρώ τον μήνα. Η πιο φτηνή περιοχή στο κέντρο είναι τα Εξάρχεια, αλλά και πάλι είναι τσιμπημένες οι τιμές. Στη Θεσσαλονίκη για ένα διαμέρισμα από 30-45 τ.μ. οι τιμές κυμαίνονται από 300-600 ευρώ τον μήνα, ενώ για μεγαλύτερα διαμερίσματα 50-60 τ.μ. μπορεί να φτάσουν και 650 ευρώ τον μήνα ανάλογα με την περιοχή», καταλήγει.