Εργασία

Ψάχνουν τη «χρυσή τομή» για το πέναλτι 12%

Η αναθεωρημένη πρόταση του Υπ. Εργασίας βρίσκει σύμφωνους τους εργοδότες, ενώ ΣΕΚ και ΠΕΟ διαφωνούν ως προς τη φιλοσοφία

Δύσκολη παραμένει η εξίσωση για εξεύρεση συναινετικής λύσης στην αναθεωρημένη πρόταση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τη στοχευμένη ελάφρυνση της αναλογιστικής μείωσης του 12% για πρόωρη συνταξιοδότηση.

Ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, ξεκαθαρίζει ότι δεν καταργείται το πέναλτι 12%, καθώς κάτι τέτοιο θα σημαίνει μείωση του ορίου συνταξιοδότησης και ταυτόχρονα θα επιβαρύνεται το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) κατά 100 εκατ. ευρώ ανά έτος. Η αναθεωρημένη πρόταση είναι στοχευμένη και από αυτήν επωφελούνται 11 χιλιάδες συνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν υποστεί την αναλογιστική μείωση από το 2012. Σύμφωνα με τον Υπουργό, οι συνταξιούχοι που επωφελούνται προέρχονται κυρίως από χειρωνακτικά επαγγέλματα και θα λάβουν αυξήσεις περίπου 800 ευρώ ετησίως. Συγκεκριμένα, αφορά συνταξιούχους που εργάστηκαν καταβάλλοντας ασφαλιστικές εισφορές για περισσότερα από 40 χρόνια, έχοντας συμπληρώσει τουλάχιστον 40,4 ασφαλιστικές μονάδες στο βασικό μέρος της θεσμοθετημένης σύνταξης.

ΣΕΚ και ΠΕΟ διαφωνούν ως προς τη φιλοσοφία της πρότασης, με τις ανησυχίες τους να φουντώνουν περαιτέρω, καθώς δεν απαντήθηκαν όλα τα ερωτήματά τους στη συνάντηση του Συμβουλίου του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουλίου. Ζητούν από τον Υπουργό να αξιολογήσει τις προτάσεις τους, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να υιοθετήσουν λογικές οι οποίες παραπέμπουν σε τελεσίγραφα. Επίσης, αναφέρουν ότι μέσα από την πρόταση δεν ευνοούνται κατά κύριο λόγο οι χαμηλά αμειβόμενοι, αλλά άτομα που δεν είχαν διακοπή στην εργασία τους και που προέρχονται κυρίως από τη δημόσια διοίκηση και από τον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Από πλευράς τους, οι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, βλέπουν με θετικό πρόσημο την αναθεωρημένη πρόταση, καθώς καλύπτονται οι προϋποθέσεις τους. Διευκρινίζουν, όμως, ότι αν γίνουν αλλαγές στην πρόταση, δεν σημαίνει ότι θα τους βρουν σύμφωνους.

Ένεκα των διαφωνιών που προκύπτουν – κυρίως λόγω διαφορετικής φιλοσοφίας – ο Υπουργός Εργασίας ζήτησε από τις συντεχνίες να αποστείλουν γραπτώς τις δικές τους προτάσεις, με την ελπίδα ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί και θα βρεθούν οι ικανοποιητικές συναινέσεις.

Τι αναμένουν ΣΕΚ και ΠΕΟ

Σύμφωνα με τον γενικό οργανωτικό της ΣΕΚ, Πανίκο Αργυρίδη, η πρόταση αφήνει εκτός έναν σημαντικό αριθμό επηρεαζομένων και προκύπτει η ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών επιλογών, ώστε η ρύθμιση να γίνει με πιο δίκαιο τρόπο.

«Υπενθυμίζουμε ότι η δική μας φιλοσοφία ως ΣΕΚ δεν είναι η πλήρης κατάργηση του 12% με τρόπο που να μειώνει το όριο συνταξιοδότησης ή να επηρεάζει τη βιωσιμότητα του Ταμείου. Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να αποδεχτούμε μια λύση που αφήνει εκτός, επτά στους 10 συνταξιούχους», ανέφερε συγκεκριμένα.

Ο κεντρικός οργανωτικός της ΠΕΟ, Χρίστος Τομπάζος, μιλώντας στη «Σημερινή», υπέδειξε ότι η πρόταση δεν καλύπτει με επάρκεια τις ανησυχίες της συντεχνίας.

«Το γεγονός ότι έχουμε υποβάλει αντιπροτάσεις αντικρούει το επιχείρημα ότι οι συντεχνίες ανεύθυνα ζητούν τα 100 εκατ. ευρώ και την κατάργηση του πέναλτι. Το συνδικαλιστικό κίνημα και ιδιαίτερα η ΠΕΟ λειτουργεί πάρα πολύ υπεύθυνα στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κοινωνική ασφάλιση», είπε κ. Τομπάζος, αναφέροντας ότι οι δικές τους προτάσεις δεν έχουν κοστολογηθεί.

Πρόσθεσε ότι η ΠΕΟ αναμένει την αξιολόγηση των προτάσεών της και μετέπειτα θα επανέλθει με έναν στόχο, ο οποίος είναι να επωφεληθούν αυτοί που για πολλά χρόνια είχαν εισφορές στο ΤΚΑ, με την κατανομή των δικαιούχων να χαρακτηρίζεται από ισορροπημένη λογική.

Συμφωνούν οι εργοδότες, επιφυλακτικοί για αλλαγές

Τόσο η Διευθύντρια Εργασιακών Σχέσεων της ΟΕΒ Λένα Παναγιώτου όσο και ο Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων του ΚΕΒΕ, Αιμίλιος Μιχαήλ, σε δηλώσεις τους στη «Σημερινή», ανέφεραν ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις συμφωνούν με την αναθεωρημένη πρόταση του Υπουργού, καθώς οι αλλαγές δεν θα οδηγήσουν σε έμμεση μείωση του ορίου συνταξιοδότησης, ούτε σε αύξηση του κόστους του ταμείου για να χρειαστεί αύξηση χρηματοδότησής του.

Υπογράμμισαν ότι, αν αλλάξει οτιδήποτε στην πρόταση δεν σημαίνει ότι θα συμφωνήσουν, αφού βασική τους προϋπόθεση είναι να μην επιβαρύνεται το ΤΚΑ και να χρειάζεται περαιτέρω εισφορές.

Πόσο βιώσιμο είναι το ΤΚΑ;

Η συζήτηση για το πέναλτι έφερε ξανά στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ΤΚΑ, με το χρέος της Κυβέρνησης προς το ταμείο να ξεπερνά σήμερα τα 10,5 δις ευρώ.

Ο Γιάννης Παναγιώτου ήταν καλεσμένος προ ολίγων ημερών στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» και εξήγησε ότι από το 1960 μέχρι σήμερα εφαρμόζεται μία πρακτική -η οποία συμβαίνει και σε άλλες χώρες- όπου τα έσοδα του ΤΚΑ μεταφέρονται στον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να υπάρχει η εγγύηση της κάλυψης των αναγκών του Ταμείου στο μέλλον.

Μεταξύ άλλων, κοινωνική σύνταξη και επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου, πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Τα έσοδα που λαμβάνει το ΤΚΑ ανά έτος μέσα από τους τόκους που συνεπάγεται ο δανεισμός προς την κεντρική κυβέρνηση, είναι υψηλά και αυτή την στιγμή προσεγγίζουν το 4%», εξήγησε.

Με το χρέος όμως να διογκώνεται αντί να καλύπτεται, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο στο παρελθόν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και εισηγήθηκε όπως η εκτελεστική εξουσία υιοθετήσει τις προτάσεις τής αναλογιστικής μελέτης του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (International Labour Organization – ILO).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη, το ΤΚΑ είναι βιώσιμο ώς το 2080, ωστόσο προκύπτουν οι πιο κάτω εισηγήσεις:

1) Σταδιακή αποπληρωμή.

2) Συνέχιση αύξησης των εισφορών.

3) Σύνδεση αφυπηρέτησης με το προσδόκιμο ζωής.

4) Να εργάζονται περίπου 8-9 χιλιάδες μετανάστες τον χρόνο.

5) Οι αποδόσεις των επενδύσεων του ταμείου να είναι κοντά στο 4%.

Πάντως, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης που επίκειται και έχει ως χρονικό ορίζοντα τον Δεκέμβριο του 2025, σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας, περιλαμβάνεται και ο εξορθολογισμός της επενδυτικής πολιτικής του ΤΚΑ.