Παραπολιτικά

Επιστολή Αννίτας και... νευροεπιστήμη

Όταν είδα την επιστολή της Προέδρου του ΔΗΣΥ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία τον καλούσε να ανοίξει μονομερώς το οδόφραγμα της Μιας Μηλιάς, αυθόρμητα μου ήρθε στο μυαλό το δημοφιλές κυπριακό τραγούδι του αείμνηστου Αχιλλέα Λυμπουρίδη «Κόρη Μηλιά», προσαρμοσμένο ελαφρώς στην πρόταση της Αννίτας (και φαντάστηκα και την Αννίτα να το τραγουδά, ως άλλη Βασιλική Χατζηαδάμου):

Κόρη Μια Μηλιά, κόρη Μια Μηλιά,

να κάμνεις καϊρέττιν,

ν’ αννοίξουμεν το οδόφραγμαν

να κάμει τζι ο Τατάρ ζιαφέττιν!

Εντάξει, παρασύρθηκα κι εγώ από τον τελευταίο ποιητικό οίστρο που διέσχισε αιφνιδίως το πολιτικό σκηνικό, μετά τα «πικρά λόγια» μεταξύ ελέφαντα και αλεπούς.

Αλλά, ξαναδιαβάζοντας την επιστολή της κ. Δημητρίου, διαπίστωσα ότι δεν είναι μόνο η απεσταλμένη του Γκουτέρες, η κ. Ολγκίν, που θεωρεί ότι χρειάζονται γνώσεις νευροεπιστήμης για να εξηγηθεί η συμπεριφορά των Κυπρίων. Με την επιστολή της, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ακολουθεί το ίδιο μονοπάτι με την Κολομβιανή. Αναμειγνύει κι αυτή την νευροεπιστήμη (δηλαδή την επιστημονική μελέτη του νευρικού συστήματος) με τους ιθαγενείς της νήσου. Και πιο συγκεκριμένα, προσπαθεί να... σπάσει τα νεύρα μας.

Διερωτώμαι τι πέτυχε τελικά η προς Χριστοδουλίδην επιστολή, πέραν του να εμφανίσει τον Πρόεδρο ως υπεύθυνο, ή έστω συνυπεύθυνο, για την αποτυχία της αποστολής της κ. Ολγκίν. «Η πάροδος των τελευταίων κρίσιμων έξι μηνών», ανέφερε η κ. Δημητρίου, «εκτιμούμε ότι δεν αξιοποιήθηκε επαρκώς από τη δική μας πλευρά, η οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα αναλώθηκε σε γενικόλογες διαβεβαιώσεις για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που αυτές διακόπηκαν».

Πέρα από το μονομερές άνοιγμα του οδοφράγματος της Μιας Μηλιάς, η Αννίτα πρότεινε στον Πρόεδρο να προβεί σε μονομερή και επίσημη δήλωση προθέσεων, ότι, σε περίπτωση επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, η ΚΔ θα συναινέσει στην επανέναρξη του Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας-ΕΕ. Την ίδια ώρα ζήτησε από τον Πρόεδρο να απορρίψει... ξεκάθαρα και δημόσια προτάσεις από «συνιστώσες της συγκυβέρνησης» κατά της ΔΔΟ. Και το κερασάκι στην τούρτα της Αννίτας, ήταν η απαίτησή της να αφαιρεθεί το συρματόπλεγμα στη νεκρή ζώνη που είχε τοποθετηθεί από την Κυβέρνηση... του δικού της κόμματος.

Γι’ αυτό σας λέω, χωρίς να έχω γνώσεις νευροεπιστήμης. Έκανε τα νεύρα μας... κρόσια!

ΜΠΟΞΕΡ