Κόστος Ζωής

Ξεπέρασαν τα €2 δισ. οι μεταβιβάσεις το 2024 - Ποια επαρχία παίρνει κεφάλι

Αυξήθηκαν κατά 8% σε σχέση με πέρσι - «Παρατηρούμε ότι η αγορά ακινήτων διατηρεί τον παλμό της παρά τις πολλές προκλήσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό περιβάλλον, σχολίασε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών», Μαρίνος Κυναιγείρου

Αύξηση 8% στον όγκο των μεταβιβάσεων και 1% στην αξία των πράξεων καταγράφεται στην αγορά ακινήτων το πρώτο εξάμηνο του 2024, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία των συγκριτικών πωλήσεων ακινήτων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, τα οποία επεξεργάστηκε και παρουσιάζει στο τριμηνιαίο του «Ενημερωτικό Δελτίο για την αγορά Ακινήτων» το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, το πρώτο εξάμηνο του έτους ολοκληρώθηκαν 9.374 μεταβιβάσεις αξίας €2,07 δισ. και κατατέθηκαν 7.553 πωλητήρια έγγραφα. Από την άλλη, ωστόσο, καταγράφεται μείωση 2% στον όγκο των πωλητηρίων εγγράφων που κατατέθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2024 (7.553) σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 (7.689).

Σε τριμηνιαία βάση το δεύτερο τρίμηνο του έτους καταγράφεται αύξηση 6,3% στον όγκο και 14,6% στην αξία των μεταβιβάσεων σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2024. Συγκεκριμένα, το δεύτερο τρίμηνο διενεργήθηκαν 4.831 μεταβιβάσεις αξίας €1,1 δισ. Τα πωλητήρια έγγραφα το δεύτερο τρίμηνο του έτους (3956) παρουσίασαν αύξηση 10% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο (3597).

«Παίρνει κεφάλι» η Λευκωσία στις μεταβιβάσεις, παραμένει πρώτη στις πωλήσεις η Λεμεσός

Η επαρχία Λευκωσίας αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στις μεταβιβάσεις, με τον συνολικό αριθμό των μεταβιβάσεων να ανέρχεται στις 2.623 και την αξία τους να αγγίζει τα €471,8 εκατ. Ακολουθεί η επαρχία Λεμεσού, όπου ολοκληρώθηκαν 2.417 μεταβιβάσεις €677,6 εκατ., τρίτη η επαρχία Πάφου με 1.947 μεταβιβάσεις αξίας €508 εκατ., επόμενη η επαρχία Λάρνακας με 1.791 μεταβιβάσεις αξίας €308,6 εκατ., ενώ τέλος στην επαρχία Αμμοχώστου καταγράφηκαν 596 μεταβιβάσεις συνολικής αξίας €103,3 εκατ.

Στο σκέλος των πωλητηρίων εγγράφων η Λεμεσός συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο όγκο (2401) το πρώτο εξάμηνο του 2024 και την ακολουθεί η επαρχία Λευκωσίας (1.762). Πολύ κοντά βρίσκονται Λάρνακα (1.576) και Πάφος (1.486) με την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου (328) να συμπληρώνει τα στατιστικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου. Το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 η Λευκωσία καταγράφει τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση (24%) και την ακολουθεί η Λάρνακα (9%). Στον αντίποδα καταγράφονται σημαντικές μειώσεις σε Πάφο (-16%), Λεμεσό (-10%) και ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου (-11%).

Διατηρεί τον παλμό η αγορά ακινήτων παρά τις προκλήσεις

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, Μαρίνος Κυναιγείρου, σχολίασε: «Παρατηρούμε ότι η αγορά ακινήτων διατηρεί τον παλμό της παρά τις πολλές προκλήσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό περιβάλλον. Το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο η αγορά κινήθηκε καλύτερα γεγονός που δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον. Απ’ εκεί και πέρα βλέπουμε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2024 υστερεί κάπως σε σύγκριση με αυτό του 2023 γεγονός που όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές οφείλεται στις επιπτώσεις των αυξημένων τιμών και του πληθωρισμού που εξακολουθεί να φθείρει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Λευκωσία και Λάρνακα μπορεί να καταγράφουν σημαντικές αυξήσεις στις πωλήσεις, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ατμομηχανή της κυπριακής κτηματαγοράς είναι η Λεμεσός. Ως εκ τούτου η άνοδος των δυο επαρχιών είναι πολύ σημαντική γιατί καλύπτουν ως ένα βαθμό τις απώλειες της Λεμεσού και της Πάφου».

Υπενθυμίζεται πως το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών εξασφάλισε πρόσβαση στις συγκριτικές πωλήσεις ακινήτων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας σε όλους τους αδειούχους κτηματομεσίτες στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειάς του για αύξηση της διαφάνειας και της πληροφόρησης τόσο των επαγγελματιών όσο και του κοινού. Το Συμβούλιο παρουσιάζει τα δεδομένα του τομέα όπως προκύπτουν μέσα από τα στοιχεία, ανά τρίμηνο, ώστε να υπάρχει μία διαρκής ενημέρωση των ενδιαφερόμενων για την πορεία της Κτηματαγοράς στην Κύπρο.

kynaigeiroy.jpeg