Αναλύσεις

Ο εφιάλτης του ChatGPT στην Κύπρο

Πώς οι μικρές κυπριακές επιχειρήσεις θυσιάζουν την ποιότητα για την ευκολία. Η παγίδα της εύκολης επιλογής - Το Brand Voice, το ChatGPT και ο επαγγελματίας copywriter– Τελικά πόσο σημαντικό είναι το context και ο ανθρώπινος παράγοντας;

Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει μπει δυναμικά στη ζωή μας, προσφέροντας λύσεις και εργαλεία που διευκολύνουν την καθημερινότητά μας. Ένα από αυτά τα εργαλεία είναι το ChatGPT, το οποίο χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο από μικρές επιχειρήσεις στην Κύπρο για τη δημιουργία περιεχομένου. Όμως, πίσω από την ευκολία που προσφέρει η τεχνολογία αυτή, κρύβονται σοβαροί κίνδυνοι που απειλούν την ποιότητα και την αξιοπιστία της επαγγελματικής εικόνας των επιχειρήσεων. Με τον πειρασμό της δωρεάν και γρήγορης δημιουργίας κειμένων, πολλές επιχειρήσεις παραμελούν τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συντακτικά λάθη και ασυνέπειες στα κείμενά τους. Πιο κάτω αναλύουμε τις επιπτώσεις αυτής της τάσης και πώς οι μικρές κυπριακές επιχειρήσεις μπορεί να πληρώσουν, τελικά, ακριβά την «εύκολη λύση» του ChatGPT.

Της Βάσιας Καττή

whatsapp_image_2024-07-22_at_00.23.38_b76801ed.jpg

Έχει και τα καλά του: Τα πλεονεκτήματα

Ο ιδρυτής του Code School Cyprus, Γιώργος Πράτσος, κλήθηκε να απαντήσει γιατί οι μικρές κυπριακές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν AI chatbots, όπως το ChatGPT για τη δημιουργία περιεχομένου. «Τα κύρια οφέλη περιλαμβάνουν το μειωμένο κόστος και την αυξημένη αποτελεσματικότητα, καθώς η AI μπορεί να παράγει περιεχόμενο γρήγορα και οικονομικά, μειώνοντας το κόστος εργασίας και τον χρόνο που απαιτείται σε σύγκριση με την παραδοσιακή δημιουργία περιεχομένου», ανέφερε αρχικά. Και συνέχισε: «Η επεκτασιμότητα και η ευελιξία των AI chatbots είναι επίσης σημαντικά πλεονεκτήματα. Μπορούν να παράγουν μεγάλες ποσότητες περιεχομένου σε σύντομο χρονικό διάστημα και να δημιουργήσουν διάφορους τύπους περιεχομένου, όπως αναρτήσεις σε blog, ενημερωτικά δελτία και περιγραφές προϊόντων. Επιπλέον, οι δυνατότητες πολλαπλών γλωσσών επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να απευθυνθούν σε ένα πιο ευρύ κοινό».

Η εξατομίκευση και η διαθεσιμότητα 24/7 είναι άλλα δύο σημαντικά οφέλη, συμπλήρωσε ο κ. Πράτσος. «Τα AI chatbots μπορούν να δημιουργήσουν εξατομικευμένο περιεχόμενο για συγκεκριμένα τμήματα πελατών, βελτιώνοντας το engagement και τo conversion. Επιπλέον, μπορούν να παρέχουν συνεχή υποστήριξη, εξυπηρετώντας τους πελάτες μιας επιχείρησης οποιαδήποτε ώρα της ημέρας».

Το φαινόμενο των παραισθήσεων

Η χρήση του ChatGPT για τη δημιουργία επαγγελματικού περιεχομένου προσφέρει πολλές δυνατότητες, αλλά συνοδεύεται και από σημαντικούς κινδύνους. «Το AI μπορεί να παράγει κείμενα με λάθη ή ανακριβείς πληροφορίες, λόγω του φαινομένου των παραισθήσεων (hallucinations)», ανέφερε ο Γιώργος Πράτσος. Οι παραισθήσεις (hallucinations) που αναφέρονται στη χρήση του ChatGPT και άλλων γλωσσικών μοντέλων της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι οι περιπτώσεις όπου το μοντέλο παράγει κείμενο που περιέχει ανακριβείς ή εντελώς ψευδείς πληροφορίες. Αυτές οι παραισθήσεις προκύπτουν από την τάση του μοντέλου να «μαντεύει» την επόμενη λέξη ή φράση με βάση τα μοτίβα και τα δεδομένα εκπαίδευσής του, χωρίς να έχει πραγματική κατανόηση της αλήθειας ή της ακριβής πληροφορίας.

Σύμφωνα με τον κ. Πράτσο, άλλος ένας κίνδυνος κρύβεται στο γεγονός ότι το ChatGPT δεν έχει την ικανότητα να κατανοεί πολύπλοκα θέματα. Η έλλειψη αυτής της ικανότητας από το AI σημαίνει ότι οι αναλύσεις και οι πληροφορίες που παράγονται μπορεί να είναι επιφανειακές ή ελλιπείς. Αυτό είναι ιδιαίτερα προβληματικό για μικρές επιχειρήσεις που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη για τη δημιουργία περιεχομένου, καθώς η έλλειψη βάθους και ακρίβειας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα των υπηρεσιών ή των προϊόντων που προσφέρουν.

«Επιπλέον, η έλλειψη επαρκών παραπομπών και η αδυναμία επαλήθευσης της αξιοπιστίας των πηγών μπορούν να υπονομεύσουν την αξιοπιστία του περιεχομένου. Προκαταλήψεις που υπάρχουν στα δεδομένα εκπαίδευσης μπορεί επίσης να εμφανιστούν στο παραγόμενο περιεχόμενο, επηρεάζοντας την αντικειμενικότητά του». Οι μικρές κυπριακές επιχειρήσεις, θυσιάζοντας την ποιότητα για την ευκολία, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ζητήματα αξιοπιστίας και να χάσουν την εμπιστοσύνη των πελατών τους.

Ομιλείτε ελληνικά

Ας μην ξεχνάμε και την προβληματική λειτουργία του ChatGPT σε κείμενα που είναι γραμμένα στα ελληνικά. Πολλές κυπριακές επιχειρήσεις ανεβάζουν πιστά περιεχόμενο στα social media στην ελληνική γλώσσα. Και όταν απευθύνονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη για να κάνει τη δουλειά τους… φαίνεται. Το ChatGPT έχει περιορισμένη κατανόηση του σύνθετου ή διαφοροποιημένου ελληνικού λεξιλογίου λόγω των λιγότερων δεδομένων εκπαίδευσης στη γλώσσα. Παράλληλα, πολλές φορές δυσκολεύεται να κατανοήσει τα συμφραζόμενα και τους ιδιωματισμούς της ελληνικής γλώσσας, οδηγώντας σε λιγότερο ακριβείς απαντήσεις. Τέλος, είναι εξακριβωμένο ότι δεν τηρεί πάντα τους κανόνες της ελληνικής γραμματικής και του συντακτικού, δημιουργώντας ενδεχομένως προτάσεις που είναι γραμματικά λανθασμένες ή «αδέξιες».

Ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με δημιουργία περιεχομένου στην Κύπρο, πρέπει να έχουμε στον νου μας το Κυπριακό. Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιεί λανθασμένες ή ανεπίσημες ονομασίες για τα κατεχόμενα, να εκφράσει προκαταλήψεις ή να μην έχει ευαισθησίες σε πολιτικά ευαίσθητα θέματα όπως είναι η κατάσταση της Κύπρου.

whatsapp_image_2024-07-22_at_00.23.51_a74c0313.jpg

Ηθική διάσταση και νομικά μπερδέματα

Παράλληλα, υπάρχουν σημαντικά νομικά και ηθικά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν από τη δημιουργία περιεχομένου για εταιρείες αποκλειστικά από το ChatGPT. «Η χρήση περιεχομένου που μπορεί να παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα χωρίς επαρκή παραπομπή ή άδεια αποτελεί ένα σοβαρό κίνδυνο. Η διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων και ηθικής χρήσης είναι σημαντική για την αποφυγή νομικών προβλημάτων και τη διατήρηση της αξιοπιστίας της εταιρείας», λέει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Πράτσος.

Το Brand Voice, το ChatGPT και ο επαγγελματίας copywriter

«Υπάρχει μια συνεχιζόμενη μείωση στην ανάγκη για κειμενογράφους και επαγγελματίες της επικοινωνίας, αφού οι επιχειρήσεις στρέφονται στο ChatGPT και άλλα εξειδικευμένα εργαλεία παραγωγής περιεχομένου», σημειώνει ο κ. Πράτσος, αλλά σπεύδει να επισημάνει ότι αυτά τα εργαλεία δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως έναν επαγγελματία κειμενογράφο ή επαγγελματία της επικοινωνίας.

«Το περιεχόμενο που δημιουργείται από AI μπορεί να μην αντανακλά πλήρως το ‘’Brand Voice’’ και το στυλ της εταιρείας, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη του κοινού για την εταιρεία». Το Brand Voice ουσιαστικά είναι η προσωπικότητα της εταιρείας ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται στον κόσμο και κάτι που τη διαφοροποιεί από τους ανταγωνιστές. Όταν το περιεχόμενο δεν ευθυγραμμίζεται με αυτό το στυλ, μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στο κοινό και να υπονομεύσει την αυθεντικότητα της εταιρείας. Το κοινό ενδέχεται να μην αναγνωρίζει πλέον την επιχείρηση μέσω του περιεχομένου της και εν τέλει, να απομακρυνθεί.

Και σίγουρα, ο παλιός είναι… αλλιώς. Και αναφερόμαστε στον επαγγελματία κειμενογράφο. «Η ανθρώπινη επιμέλεια στη δημιουργία περιεχομένου είναι κρίσιμη για την εξασφάλιση της αξιοπιστίας και της ποιότητας. Ένας άνθρωπος μπορεί να επαληθεύσει πληροφορίες, να διορθώσει συντακτικά λάθη και να προσαρμόσει το περιεχόμενο σύμφωνα με πολιτισμικές και κοινωνικές ευαισθησίες. Επιπλέον, μπορεί να προσδώσει αυθεντικότητα και δημιουργικότητα στο περιεχόμενο», λέει ο Γιώργος Πράτσος.

whatsapp_image_2024-07-22_at_00.23.52_9fcc7b07.jpg

Η σημασία του Context

Το ChatGPT μπορεί να προσαρμόσει το ύφος και τη φωνή ενός brand στα κείμενα που παράγει με διάφορες τεχνικές, με το Context να παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία. «Μια τεχνική είναι να δώσουμε οδηγίες για το στυλ συνοδευόμενες με συγκεκριμένες πληροφορίες για τον τόνο, το ύφος και τις γλωσσικές προτιμήσεις. Αυτό θα βοηθήσει στη δημιουργία περιεχομένου που να αντικατοπτρίζει σε ένα μεγάλο βαθμό το «Brand Voice». Μια άλλη τεχνική είναι η εκπαίδευση του ChatGPT με παραδείγματα προηγούμενων κειμένων του brand, τα οποία ήδη αντικατοπτρίζουν το Brand Voice», εξηγεί ο κ. Πράτσος. «Ένα άλλο στοιχείο του Context είναι το κοινό στο οποίο η εταιρεία απευθύνεται, καθώς το AI πρέπει να κατανοήσει τις προτιμήσεις και τον τρόπο επικοινωνίας του κοινού για να προσαρμόσει το περιεχόμενο ανάλογα».

Ερωτηθείς ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για να διασφαλιστεί ότι το περιεχόμενο που παράγεται από το ChatGPT αντανακλά πιστά το brand και την ταυτότητα της επιχείρησης, ο κ. Πράτσος ανέφερε ότι μπορούν να αξιοποιηθούν διάφορα εργαλεία, όπως το CustomGPT, τα οποία τυποποιούν την παραγωγή περιεχομένου αναλόγως του στόχου. «Στο CustomGPT μπορούμε να ανεβάσουμε πληροφορίες σχετικά με την εταιρεία μας, τις οποίες να χρησιμοποιεί κάθε φορά που παράγει περιεχόμενο. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα CustomGPT για τη δημιουργία Facebook posts, στο οποίο θα δοθούν οδηγίες για το Brand Voice, στυλ κ.τλ, όπως και πληροφορίες για το κοινό στο οποίο απευθύνεται η εταιρεία».

Οδηγίες προς ναυτιλλομένους

Οι μικρές κυπριακές επιχειρήσεις, για να διατηρήσουν την ποιότητα του περιεχομένου τους ενώ χρησιμοποιούν το ChatGPT, πρέπει να ακολουθήσουν ορισμένες πρακτικές, λέει ο κ. Πράτσος. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Πρέπει να παρέχουν σαφείς οδηγίες σχετικά με το ύφος και τη φωνή του brand και να ενημερώνουν αυτές τις οδηγίες τακτικά σύμφωνα με το επιχειρησιακό περιβάλλον.

  1. Η ανθρώπινη επιμέλεια παραμένει απαραίτητη, καθώς διασφαλίζει τη συνέπεια και την αυθεντικότητα του περιεχομένου.

  1. Η εκπαίδευση του AI είναι επίσης σημαντική, με τη χρήση παραδειγμάτων ποιοτικού περιεχομένου και συνεχή ανατροφοδότηση για βελτίωση.

Η χρυσή τομή

«Η εξέλιξη των τεχνολογιών AI έχει φέρει δραματικές αλλαγές στον τρόπο παραγωγής περιεχομένου και δεν υπάρχει επιστροφή στην πλήρως χειροκίνητη δημιουργία. Οι δημιουργοί περιεχομένου πρέπει να προσαρμοστούν και να μάθουν πώς να αξιοποιούν τα εργαλεία AI για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και αποτελεσματικοί».

Συνδυάζοντας την τεχνολογία AI με την ανθρώπινη επιμέλεια, οι επιχειρήσεις μπορούν να παράγουν περιεχόμενο υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας. «Δημιουργείται μια ευκαιρία για επαγγελματίες που πρέπει να προσαρμοστούν και να αποκτήσουν νέες δεξιότητες για να δουλέψουν αποτελεσματικά με τα εργαλεία ΑΙ μέσα σε ένα νέο μοντέλο συν-δημιουργίας (co-creation)», λέει ο κ. Πράτσος.

Να θυμάστε, όμως, αυτό – η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θα αντικαταστήσει ποτέ την πραγματική, γνήσια ανθρώπινη δημιουργικότητα, τη στρατηγική, τη λήψη αποφάσεων ή τη δημιουργία σχέσεων. Μόνο οι επιχειρήσεις που θα πετύχουν την ισορροπία μεταξύ της τεχνολογικής ενίσχυσης και της ανθρώπινης επαφής θα καταφέρουν να ξεχωρίσουν από τις υπόλοιπες.