Παραπολιτικά

Ο Ιπποκράτης και ο... πλουτοκράτης

Όταν ένας γιατρός, στο τσεκ-απ που κάνει στον ασθενή, τον ενδιαφέρει περισσότερο το... τσεκ που θα λάβει στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, τότε έχουμε μια καθόλου... υγιή κατάσταση.

Είναι πολλές οι περιπτώσεις κατάχρησης και εκμετάλλευσης του συστήματος, οι οποίες έχουν εντοπισθεί. Μόνο μέσα στο 2023 επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε πέραν των 40 παρόχων υγείας για καταχρήσεις. Την ίδια ώρα, υπολογίζεται ότι έχουν απορριφθεί πέραν των 80 χιλιάδων απαιτήσεων από παρόχους, που αντιστοιχούν σε 10 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόσφατα, εξάλλου, καταγγέλθηκε από το Γραφείο Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ ότι κάποιοι ειδικοί γιατροί, συμβεβλημένοι με το σύστημα, εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι υπάρχουν μακρές λίστες αναμονής, κλείνουν ραντεβού σε ασθενείς και τους χρεώνουν εκτός ΓεΣΥ.

Έχουν επίσης διαπιστωθεί περιπτώσεις κατά τις οποίες γιατροί υπέβαλλαν αιτήματα για αποζημίωση για πράξεις τις οποίες δεν είχαν διενεργήσει.

Άλλο πρόβλημα, που ροκανίζει τα οικονομικά θεμέλια του συστήματος υγείας, είναι και ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός παραπεμπτικών σε ειδικούς γιατρούς, πολλά από τα οποία αποδεικνύονται αχρείαστα. Σ’ αυτό, βέβαια, δεν φταίνε μόνο οι γιατροί, αλλά και η νοοτροπία κάποιων συμπατριωτών μας που σκέφτονται ως εξής: «Τωρά που τα ηύραμεν μούχτιν, κουμπάρε, να κάμουμεν καμιάν δεκαρκάν εξετάσεις τζιαι πεντέξι εγχειρήσεις, να βρέθουνται»!

Άλλο παράδειγμα υπερβολής είναι οι καισαρικές τομές, οι οποίες, βεβαίως, είναι πιο δαπανηρές. Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, οι καισαρικές στην Κύπρο έχουν ξεφύγει και υποχρεώθηκε ο ΟΑΥ να προγραμματίζει... τομές στο σύστημα, επιβραβεύοντας γιατρούς που περιορίζουν τις καισαρικές και μειώνοντας τις απολαβές όσων ξεπερνούν τα όρια. Σημειώνεται ότι το 2023, το ποσοστό των καισαρικών στην Κύπρο έφθασε το 62,31%, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ βρίσκεται κάτω του 30%.

Η εικόνα του ιατρικού επαγγέλματος αμαυρώνεται και από περιπτώσεις κραυγαλέας απάτης, όπως εκείνη με νευροχειρουργό που καταδικάστηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας σε φυλάκιση 32 μηνών, σε σχέση με μαγνητική βαλβίδα εγκεφάλου, η οποία, αν και παρεχόταν από το νοσοκομείο δωρεάν, ο γιατρός έπεισε ασθενή του και τους συγγενείς της, να την αγοράσουν έναντι 1.500 ευρώ, από τη σύζυγό του.

Δυστυχώς, κάποιοι γιατροί δίνουν τον όρκο του Ιπποκράτη, αλλά ακολουθούν τις πρακτικές... του πλουτοκράτη!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ