Τράπεζες

Χωρίς ουσιαστική μεταβολή τα «κόκκινα δάνεια» τον Μάιο

Χωρίς ουσιαστική μεταβολή παρέμειναν οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις (ΜΕΧ) στο τραπεζικό σύστημα τον Μάιο οι οποίες ανήλθαν σε €1,77 δισεκατομμύρια από €1,80 δισ. τον προηγούμενο μήνα με τον δείκτη των ΜΕΧ έναντι των συνολικών δανείων να διατηρείται αμετάβλητος στο 7,4%.

Σε σύγκριση με το τέλος Δεκεμβρίου του 2023, οι ΜΕΧ παρουσίασαν μείωση μόλις €81 εκατομμυρίων.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ), οι συνολικές χορηγήσεις με καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών παρέμειναν αμετάβλητες στο €1,39 δισ. και αντιστοιχούσαν στο 5,8% των συνολικών δανείων.

Ο Δείκτης Κάλυψης των ΜΕΧ ανήλθε στο 54,4%, παρουσιάζοντας οριακή αύξηση από το 54,2% τον προηγούμενο μήνα, με τις συσσωρευμένες προβλέψεις που αφορούν τις ΜΕΧ να ανέρχονται σε €786 εκατ.

Με βάση τα στοιχεία, οι συνολικές χορηγήσεις που αναδιαρθρώθηκαν μειώθηκαν τον Μάιο στο €1,42 δισ. από €1,44 δισ. τον προηγούμενο μήνα, με τα αναδιαρθρωμένα δάνεια που βάσει της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών συνεχίζουν να ταξινομούνται ως μη εξυπηρετούμενα να ανέρχονται σε €0,79 δισ., παρουσιάζοντας μείωση €4 εκατ. σε σύγκριση με τον Απρίλιο.

Οι ΜΕΧ νοικοκυριών τον Μάιο παρέμειναν αμετάβλητες στα €971 εκατ. και αντιστοιχούσαν στο 54% των συνολικών κόκκινων δανείων, ενώ τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια διαμορφώθηκαν σε €760 εκατ. από €762 εκατ. τον προηγούμενο μήνα, εκ των οποίων €695 εκατ. προέρχονταν από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι τα δάνεια με καθυστέρηση 90 ημερών των νοικοκυριών αυξήθηκαν οριακά στα €824 εκατ. τον Μάιο από €822 εκατ. τον προηγούμενο μήνα, ενώ αντίθετα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των επιχειρήσεων υποχώρησαν οριακά στα €536 εκατ. από €538 εκατ. το Απρίλιο.

Ο δείκτης κάλυψης στα επιχειρηματικά «κόκκινα δάνεια» ανήλθε στο 69%, με τον αντίστοιχο δείκτη για τις μικρομεσαίες ΜΕΧ να διαμορφώνεται στο 70%, ενώ ο δείκτης κάλυψης για ΜΕΧ νοικοκυριών βρισκόταν στο 42%.

Πηγή: ΚΥΠΕ