Κυπριακό

Νομική ανακοπή του σφετερισμού Eλληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα

Είναι αξιοπρόσεκτη και επικροτείται η επιτέλους έναρξη συστηματικής και μεθοδικής δράσης από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για νομική ανακοπή του σφετερισμού Eλληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα. Και τούτο, γιατί προσφέρει νομική και πολιτική προστασία αλλά και αποκατάσταση στους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες, και επιπλέον ενισχύει την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος σύμφωνα με το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Δικαιοσύνη αποτελεί ζωτικό στοιχείο για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, δεδομένου ότι συμβάλλει ουσιαστικά σε ζωτικούς τομείς, όπως επίλυση διαφορών, ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες και συμβολή στην αποκατάσταση, επανένωση και συμφιλίωση.

Λόγοι και πλεονεκτήματα

Η νομική δίωξη των σφετεριστών ελληνοκυπριακών περιουσιών στο κατεχόμενο από την Τουρκία τμήμα της Κύπρου αιτιολογείται από σειρά λόγων και αρκετών πλεονεκτημάτων, μεταξύ των οποίων είναι και τα εξής:

Διατήρηση της νομιμότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Υπογραμμίζει την προσήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη νομιμότητα και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Επιπλέον, η δικαστική διαδικασία ενισχύει την αρχή της νομικής τάξης και την αποτροπή της παράνομης κατάληψης περιουσιακών στοιχείων.

Προστασία ιδιοκτησίας: Προστατεύει την περιουσία των ελληνοκυπρίων από σφετερισμό και παράνομη χρήση, κάτι που κατοχυρώνεται τόσο από το Διεθνές, όσο και από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Η νομική διεκδίκηση επιτρέπει την αναγνώριση των δικαιωμάτων των νομίμων ιδιοκτητών και την αποκατάστασή τους στην περιουσία τους.

Διεθνής πίεση: Ασκεί διεθνή πίεση στην Τουρκία και στις αρχές του ψευδοκράτους να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τις αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων. Η νομική διεκδίκηση θα δημιουργήσει διεθνή πίεση προς την Τουρκία για την επιστροφή των περιουσιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες.

Αποτροπή περαιτέρω σφετερισμού: Λειτουργεί αποτρεπτικά προς εν δυνάμει σφετεριστές, μειώνοντας τη συστηματική κλοπή και σφετερισμό περιουσιών.

Αποκατάσταση και αποζημίωση: Οι επιτυχημένες διώξεις μπορούν να οδηγήσουν σε αποκατάσταση και αποζημίωση των θιγόμενων νομίμων ιδιοκτητών.

Νομικές διώξεις

Είναι πολύ εμφανές το ποιοι ενδείκνυται να διωχθούν.

Σφετεριστές ιδιώτες και μεσίτες: Άτομα, αρχικά ξεκινώντας με μη Κύπριους πολίτες, και εταιρείες που είτε κατέχουν ή χρησιμοποιούν παράνομα ελληνοκυπριακές περιουσίες, είτε μεσολαβούν ή προωθούν ή υλοποιούν την κλοπή, σφετερισμό ή/και ανάπτυξη των ελληνοκυπριακών περιουσιών.

«Αρχές» του ψευδοκράτους: Οι συμμετέχοντες στις «διοικητικές» και άλλες «αρχές» του ψευδοκράτους που διευκολύνουν ή ενθαρρύνουν ή προωθούν ή υλοποιούν την κλοπή και τον σφετερισμό. των ελληνοκυπριακών περιουσιών.

Τουρκικές Αρχές: Τούρκοι αξιωματούχοι που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στη διαδικασία σφετερισμού των εν λόγω περιουσιών.

Στρατηγική και υλοποίηση

Για την υλοποίηση της νομικής δίωξης των σφετεριστών ελληνοκυπριακών περιουσιών στην κατεχόμενη από την Τουρκία περιοχή της Κύπρου, προτείνονται τα εξής:

Συλλογή αποδεικτικών στοιχείων: Συστηματική και ακριβής καταγραφή και τεκμηρίωση των περιπτώσεων σφετερισμού με φωτογραφίες, έγγραφα, μαρτυρίες και άλλα αποδεικτικά στοιχεία..

Νομικές δράσεις σε Διεθνή δικαστήρια: Προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και σε άλλες διεθνείς ή εθνικές δικαστικές αρχές.

Δικαστικές δράσεις σε Κυπριακά δικαστήρια: Αγωγές στα κυπριακά δικαστήρια με στόχο την έκδοση αποφάσεων για επικύρωση της παραβίασης των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στα κατεχόμενα.

Πίεση μέσω Διεθνών Οργανισμών: Αξιοποίηση του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΑΣΕ, της Κοινοπολιτείας και άλλων διεθνών οργανισμών για να ενισχυθεί η πίεση στην Τουρκία και το ψευδοκράτος για αποκατάσταση της ιδιοκτησίας των εν λόγω περιουσιών.

Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση: Διεξαγωγή ενημερωτικών εκστρατειών σε διεθνές επίπεδο για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και των διεθνών φορέων σχετικά με το ζήτημα.

Συνεργασία με επιφανείς νομικούς παγκόσμιας εμβέλειας και ΜΚΟ: Συνεργασία με διεθνείς νομικούς οργανισμούς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) για την υποστήριξη των δικαστικών προσπαθειών.

Η νομική ανακοπή του σφετερισμού των Ελληνοκυπριακών περιουσιών στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου είναι απαραίτητη για την προστασία των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων και της δικαιοσύνης. Διασφαλίζει την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών και αποτρέπει τον σφετερισμό και την παράνομη εκμετάλλευση της περιουσίας τους. Επιπλέον, ενισχύει την διεθνή πίεση για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού ζητήματος, σύμφωνα με το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

*Καθηγητής στο Philips University, πρώην Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, και πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ιδρυμάτων Ανώτερης Εκπαίδευσης (EURASHE). a.orphanides@philipsuni.ac.cy