Υγεία

«Φλερτάρει» με την έξαρση του Covid η Κύπρος;

Καλοκαιρινή έξαρση τεσσεράμισι χρόνια μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού στην Κύπρο - Πού οφείλεται, ποια συμπτώματα φέρνει και πόσο πρέπει να μας ανησυχεί;

Μπορεί να έχουν παρέλθει τέσσερα και πλέον χρόνια από την πρώτη εμφάνιση του κορωνοϊού στην χώρα μας, ενώ παράλληλα να έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα και την ούτω καλούμενη μεταπανδημική εποχή. Η επιστημονική κοινότητα συνεχίζει, όμως, σε τακτά διαστήματα να υπενθυμίζει ότι ο Covid-19 δεν έχει εκλείψει, με την έξαρση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων να επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις.

Η μετάλλαξη… FLiRT

Οι τελευταίες δύο εβδομάδες μαρτυρούν μία εκτόξευση στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, κάτι μάλιστα που συμβαίνει αφενός σε καλοκαιρινή περίοδο -η οποία δεν θεωρείτο η πλέον επικίνδυνη ακόμη και κατά την περίοδο της πανδημίας- και αφετέρου σε μία εποχή κατά την οποία ελάχιστο είναι το ποσοστό του κόσμου που προβαίνει σε τεστ ή αυτοπεριορίζεται. Τα παραπάνω επιβεβαίωσε μιλώντας στη «Σ» και ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας και μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης, που υπογράμμισε πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη έξαρση από τη λήξη της πανδημίας και ένθεν. Όσον αφορά τον παράγοντα των χαρακτηριστικών του κορωνοϊού, παρατηρείται έντονη κυκλοφορία των νέων υποπαραλλαγών της Omicron, με κυριότερη την παραλλαγή «FLiRT» (KP.2 και KP.3), καθώς και μιας νεότερης που φέρει την ονομασία LB.1. Αυτές οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού είναι μεταδοτικότερες και ικανότερες να παρακάμψουν τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος, σε σύγκριση με προηγούμενες μεταλλάξεις.

Εξόδοι, συναυλίες και… κλιματιστικό

Οι μεταλλάξεις όμως από μόνες τους δεν είναι ικανές να δημιουργήσουν μια εκτεταμένη έξαρση. Αυτή φέρεται να ευνοείται από διάφορες άλλες συνθήκες. Όπως ανέφερε ο κύριος Καραγιάννης, οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους λόγω υψηλών θερμοκρασιών αποτελούν έναν από τους κυριότερους λόγους που διευκολύνεται η μεταφορά του ιού. Όσον αφορά τη συμπεριφορά των ανθρώπων, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πολλοί έχουν την τάση να συνωστίζονται ή να συγκεντρώνονται σε εκδηλώσεις, κάνουν περισσότερες εξόδους σε μαγαζιά, ταξιδεύουν, πάνε διακοπές ή απλώς… περνούν περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι για να καταπολεμήσουν τη ζέστη. Για παράδειγμα, στις συναυλίες που γίνονται συνήθως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δημιουργείται το πλέον ιδανικό περιβάλλον για τη μετάδοση του ιού. Σε αυτό προσθέστε την απουσία εμβολιαστικής κάλυψης τα τελευταία δύο περίπου χρόνια -αφού ελάχιστοι είναι πλέον όσοι σπεύδουν να εμβολιαστούν- αλλά και της φυσικής ανοσίας (αφού τα κρούσματα ήταν αρκετά λιγότερα στο μεσοδιάστημα).

Μέρες πανδημίας η Ελλάδα, ρεκόρ για το 2024 η Κύπρος

Ένας πολύ καλός καλοκαιρινός μας «φίλος» λειτουργεί άθελά του σαν… εχθρός. Ο λόγος για το κλιματιστικό, που μπορεί να προσφέρει δροσιά και ανακούφιση από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τη ζέστη, λειτουργεί όμως την ίδια ώρα υπέρ της μετάδοσης του ιού. Η εξάπλωση του ιού συμβαίνει κυρίως σε εσωτερικούς χώρους ή σε μέρη με κακό αερισμό, καθώς τα κλιματιστικά απλώς ανακυκλώνουν βρόμικο ή και γεμάτο με ιούς αέρα μέσα σε ένα δωμάτιο.

Στην Κύπρο η κατάσταση δεν είναι στο παρόν στάδιο ανησυχητική, ενώ ο Δρ Καραγιάννης προβλέπει πως στις επόμενες δύο εβδομάδες θα εκκινήσει ύφεση του φαινομένου. Δεν ισχύουν όμως τα ίδια για την Ελλάδα, με τον ΕΟΔΥ να έχει ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και τους αριθμούς να «ξυπνούν» μαύρες μνήμες της πανδημίας. Μόλις την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκαν 669 εισαγωγές σε νοσηλευτήρια, ενώ στο αντίστοιχο διάστημα 26 άτομα κατέληξαν. Μιλώντας στη «Σ» για τα δικά μας νοσηλευτήρια, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Πάμπος Χαριλάου, υπογράμμισε πως η αύξηση του ποσοστού θετικότητας αντανακλάται και στον αριθμό των εισαγωγών ή νοσηλευομένων που είναι αυξημένος. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα 64 πρόσωπα νοσηλεύονταν -αριθμός που είναι και ο υψηλότερος για φέτος- ενώ αυτήν τη στιγμή στα νοσηλευτήρια βρίσκονται 50 πρόσωπα, χωρίς κανένα από αυτά να βρίσκεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.