Τουρισμός

Στη δίνη των αεροπορικών οι καταναλωτές

Απογειώθηκαν τα παράπονα για καθυστερήσεις, ακυρώσεις πτήσεων και φθορές αποσκευών – Ο κίνδυνος των low-cost και το… οργανωμένο έγκλημα των οργανωμένων ταξιδιών

Σημαντική αύξηση στον αριθμό των παραπόνων κατέγραψε ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών για το πρώτο εξάμηνο του 2024, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Όπως δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο η Νομική Σύμβουλος του Συνδέσμου, Βιργινία Χρήστου, οι καταγγελίες παρουσιάζουν έντονη ανοδική τάση κυρίως στις κατηγορίες των δικαιωμάτων επιβατών, των διαδικτυακών απατών, της ακρίβειας και του κόστους ζωής, καθώς και στην πολιτική επιστροφών.

Δικαιώματα Επιβατών: Σοβαρά προβλήματα και καθυστερήσεις

cancelled-flight-air-travel.jpeg

Πιο συγκεκριμένα, αξιοσημείωτη αύξηση καταγράφηκε στα παράπονα που αφορούν τα δικαιώματα των επιβατών. Το 2023 υπήρξε διπλασιασμός των καταγγελιών σε σχέση με το 2022, κυρίως λόγω των απεργιών ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας σε δύο σημαντικούς κόμβους, αυτούς της Γαλλίας και της Γερμανίας και των ακραίων καιρικών συνθηκών. Παρά την έλλειψη μεγάλων απεργιών το 2024, οι καθυστερήσεις στην επιβίβαση, οι ακυρώσεις πτήσεων και η κακή διαχείριση των αποσκευών παραμένουν σταθερά ζητήματα που προκαλούν σημαντική ενόχληση στους καταναλωτές. Η κα Χρήστου τόνισε την ανάγκη οι επιβάτες να υποβάλλουν άμεσα τα παράπονά τους στις αεροπορικές εταιρείες για να διασφαλιστεί η έγκαιρη εξέταση των καταγγελιών τους.

Ο κίνδυνος των low-cost: Η ιστορία που επαναλαμβάνεται

Τα προβλήματα παρατηρούνται κυρίως σε τέσσερις συγκεκριμένες αεροπορικές εταιρείες, με την κα Χρήστου να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αεροπορικές χαμηλού κόστους. Πολλά από αυτά τα προβλήματα αφορούν τη μη λειτουργία εφαρμογών για το τσεκ-ιν, οδηγώντας τους επιβάτες να πληρώνουν επιπλέον ποσά στα αεροδρόμια. Παράλληλα, συνεχίζονται οι καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις για ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων, με ορισμένους καταναλωτές να περιμένουν ακόμα αποζημιώσεις από την περίοδο του κορωνοϊού. Η κα Χρήστου επισήμανε ότι είναι σημαντικό να αξιολογούμε τις εταιρείες πριν από την αγορά των εισιτηρίων, ειδικά σε περιπτώσεις χαμηλού κόστους, για να αποφύγουμε μακροχρόνιες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις.

Προβλήματα και με τις αποσκευές: Μία τις χαλάνε, μία τις χάνουν…

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα αφορά τις φθορές και τις απώλειες αποσκευών. Ο ευρωπαϊκός κανονισμός για τα δικαιώματα των επιβατών δεν καλύπτει τέτοιες περιπτώσεις, σημείωσε η κα Χρήστου, γεγονός που επιδεινώνει την κατάσταση. Οι καταναλωτές πρέπει να υποβάλλουν καταγγελίες και να αποστέλλουν όλες τις αποδείξεις αγορών για προϊόντα πρώτης ανάγκης στις αεροπορικές εταιρείες, εάν δεν παραλάβουν την αποσκευή τους εντός 21 ημερών. Παρά την πληθώρα παραπόνων, ο ΚΣΚ παρατηρεί ότι οι καθυστερήσεις στις απαντήσεις και στις αποζημιώσεις από πλευράς των αεροπορικών εταιρειών παραμένουν σημαντικές.

Το… οργανωμένο έγκλημα των οργανωμένων ταξιδιών: Μονομερείς τροποποιήσεις και χρεώσεις

Επιπλέον, παρατηρείται αύξηση των καταγγελιών σχετικά με τα οργανωμένα ταξίδια, με τους διοργανωτές να τροποποιούν μονομερώς τους όρους της σύμβασης. Αυτές οι τροποποιήσεις περιλαμβάνουν αλλαγές στη διαδρομή, το ξενοδοχείο διαμονής και την προσθήκη υπηρεσιών που οι καταναλωτές δεν είχαν συμφωνήσει, αναγκάζοντάς τους να πληρώνουν επιπλέον χρεώσεις. Η κα Χρήστου υπογράμμισε τη σημασία της γραπτής ενημέρωσης των εταιρειών για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει, καθώς οι προφορικές συμφωνίες δεν μπορούν να αποδειχθούν.

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών ενθαρρύνει τους καταναλωτές να ενημερώνονται και να καταγγέλλουν άμεσα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, προκειμένου να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους και να συμβάλλουν στην επίλυση των συστημικών προβλημάτων που πλήττουν την εμπειρία τους ως επιβάτες και καταναλωτές.