Τουρισμός

Express: 30 χιλιάδες τουρίστες εγκαταλείπουν την Κύπρο - «Τρύπα» 30 εκ. λιρών

Η τουριστική βιομηχανία της Κύπρου βρίσκεται σε πανικό λόγω της μαζικής πτώσης του αριθμού των επισκεπτών σε όλη τη χώρα - με αισθητή μείωση από τον Μάιο του τρέχοντος έτους, ισχυρίζεται δημοσίευμα της Express κάνωντας λόγο για 30.000 τουρίστες που έχουν εγκαταλείψει την Κύπρο - αφήνοντας ένα κενό ύψους 30 εκ. λιρών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Ξενοδόχων, Θάνος Μιχαηλίδης, έχει εκδώσει προειδοποίηση σχετικά με την επιβράδυνση στις κρατήσεις ξενοδοχείων. «Η μείωση στα ποσοστά πληρότητας των ξενοδοχείων μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες. Αυτοί περιλαμβάνουν την συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή, την συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, την αργή οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, την πρώιμη εμφάνιση του Καθολικού Πάσχα τον Μάρτιο, και τη μείωση των πτήσεων προς την Κύπρο—με αποτέλεσμα περίπου 150.000 λιγότερες αφίξεις τουριστών.», δήλωσε σύμφωνα με την Express.

«Είναι ευρέως γνωστό ότι η βιομηχανία μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ υπάρχει χαμηλή ορατότητα της Κύπρου στις σημαντικές Κεντροευρωπαϊκές αγορές όπως αυτή της Γερμανίας και σχεδόν καμία ορατότητα ίσως στη σημαντικότερη τουριστική αγορά του κόσμου, αυτή των ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Γενικότερα όπως εξήγησε η τουριστική βιομηχανία περιλαμβάνει μια ποικιλία επαγγελματιών, από σεφ και ειδικούς πληροφορικής έως δικηγόρους και μηχανικούς, κάνοντας τον τομέα κρίσιμο μέρος της εθνικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας," είπε.

Άλλη εικόνα από Στατιστική Υπηρεσία

Πάντως τα όσα επικαλείται η βρετανική εφημερίδα δεν συνάδουν με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας καθώς: Οι αφίξεις τουριστών στην Κύπρο ξεπέρασαν το 1,65 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2024, σημειώνοντας αύξηση 2,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου (CyStat). Η εισροή επισκεπτών τον Ιούνιο, αρχή της θερινής περιόδου, αυξήθηκε κατά 5,5% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2023.

Η CyStat ανέφερε 482.261 αφίξεις τουριστών τον Ιούνιο του 2024, από 456.985 τον Ιούνιο του 2023. Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2024, συνολικά 1.652.475 τουρίστες επισκέφθηκαν το νησί, έναντι 1.613.690 την ίδια περίοδο του 2023.