Ελλάδα

Κύπρος 1974 – 2024. Εκδηλώσεις χρέους – μνήμης και τιμής από τον Σύλλογο Κυπρίων Νομού Λάρισας

Στη μνήμη των Αθάνατων Ηρώων που έπεσαν για την Κύπρο στον άνισο και προδομένο αγώνα το μαύρο καλοκαίρι του 1974

Εκδηλώσεις μνήμης χρέους και τιμής με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το προδοτικό πραξικόπημα και την βάρβαρη τουρκική εισβολή το μαύρο καλοκαίρι του 1974 στην Κύπρο, πραγματοποίησε ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Λάρισας, έχοντας στο πλευρό του, τις πολιτικές, αστυνομικές, στρατιωτικές και εκκλησιαστικές αρχές της Πόλης, του Νομού και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με Εθνικό Μνημόσυνο για τους πεσόντες και παράκληση για την εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και εκδίωξη του τούρκου εισβολέα από τα πατρώα εδάφη, στον ιερό ναό Προφήτη Ηλία της Λάρισας, χοροστατώντος του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερώνυμου, ο οποίος ήταν και ομιλητής στην εκδήλωση.

24.7. ΛΑΡΙΣΑ 2.jpg

Ξεκίνησε την ομιλία του με λίγους στίχους από το ποίημα του Κώστα Μόντη: «Είναι δύσκολο να πιστέψω πως μας τους έφερε η θάλασσα της Κερύνειας…….» και τελείωσε με το ποίημα του Μιχάλη Πασιαρδή: «Δεν είναι η πρώτη σας φορά που μας πουλήσατε ………». Ο σεβασμιότατος ξεκίνησε με μια αναδρομή στην ιστορία περιγράφοντας όλες τις περιόδους που προηγήθηκαν του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, πριν φθάσουμε στα τραγικά γεγονότα του 1974. Με αναφορές στον ένδοξο εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1955-59, στην ανεξαρτησία, στα γεγονότα της Τηλλυρίας και της Κοφίνου, στις δολοφονικές απόπειρες κατά της ζωής του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, στη διχόνοια που υπεισήλθε ακόμα και στους κόλπους της Κυπριακής Εκκλησίας, στον εμφύλιο σπαραγμό και την εγκληματική οργάνωση ΕΟΚΑ Β΄ και ασφαλώς στη βάρβαρη τουρκική εισβολή και τις τραγικές συνέπειές της. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχομένων με τις εκκλησίες μας που μένουν κατεστραμμένες, βουβές και αλειτούργητες για πενήντα ολόκληρα χρόνια..

24.7. ΛΑΡΙΣΑ 3.jpg

ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων Ελλαδιτών και Ελλήνων Κυπρίων στους Εθνικούς Αγώνες, το οποίο ανεγέρθηκε πριν 29 χρόνια από τον Σύλλογο Κυπρίων Λάρισας, στην Πλατεία Αγαμέμνονα Μπλάνα. Λίγα λόγια για την μαύρη επέτειο απηύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων, Αυγουστίνος Αυγουστή ο οποίος αναφέρθηκε στην τραγικότητα της βάρβαρης τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης παράνομης κατοχής, που γίνεται ανεκτή από την διεθνή κοινότητα σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις όπου επιδεικνύεται άλλου είδους ευαισθησία και άλλου είδους συμπεριφορά! «Η σεμνή αυτή τελετή», είπε μεταξύ άλλων, «δεν αποτελεί μόνο απόδοση μιας οφειλόμενης τιμής, αλλά είναι κυρίως ένα πολύτιμο μάθημα για όλους εμάς που στο ήθος και στο παράδειγμα των ηρώων μας αναγνωρίζουμε τα διδάγματα της ιστορίας μας ως ζώσα μνήμη και βίωμα. Αυτή είναι, ακριβώς, και η διαχρονική σημασία της φράσης “Δεν ξεχνώ”, που αποτελεί σύμβολο για την τραγωδία της Κύπρου». «Στην Κύπρο δεν ηττηθήκαμε, προδοθήκαμε», είπε ο κ. Αυγουστή. Κλείνοντας τη σύντομη ομιλία του έκανε ονομαστική αναφορά σε όλους τους πεσόντες και αγνούμενους Θεσσαλούς στην Κύπρο που είναι οι εξής:

  1. Αντισυνταγματάρχης (ΠΖ) Πούλιος Δημήτριος του Ιωάννη, από το Μαυρέλι Τρικάλων
  2. Λογαγός (ΠΖ) Τσιώνος Σωτήριος του Γεωργίου, από τον Κοκκινόπηλο Ελασσόνας Λάρισας
  3. Λοχαγός (ΠΖ) Τσουκνίδας Δημήτριος του Βαΐου, από τους Σοφάδες Καρδίτσας
  4. Ανθυπασπιστής (ΜΧ) Γιαννακόπουλος Νικόλαος του Δημητρίου, από το Μουζάκι
  5. Αρχιλοχίας (ΠΖ) Σκαμπαρδώνης Χρήστος του Φιλίππου, από τα Λεσιανά Τρικάλων
  6. Επιλοχίας (ΠΖ) Αθανασίου Νικόλαος του Γεωργίου, από την Κρυοπηγή Καρδίτσας
  7. Επιλοχίας (ΤΧ) Ραχωβίτσας Γρηγόριος του Θωμά, από τον Άγιο Ακάκιο Καρδίτσας
  8. Λοχίας (Τ/θ) Κουκουσούλης Βασίλειος του Ιωάννη, από τον Πύργο Τρικάλων
  9. Λοχίας (ΜΧ) Οικονόμου Ηλίας του Αναστασίου, από την Ελάτη Τρικάλων
  10. Λοχίας (ΠΖ) Αθανασόπουλος Δημήτριος του Μηνά, από την Καστανιά Καρδίτσας
  11. Δεκανέας (ΠΖ) Μπολομύτης Χρυσόστομος του Αγγέλου, από το Χάρμα Καρδίτσας
  12. Δεκανέας (ΠΖ) Κωστόπουλος Στέφανος του Αθανασίου, από το Προάστιο Καρδίτσας
  13. Καταδρομέας Νάκος Γεώργιος του Κωνσταντίνου, από τον Πλάτανο των Τρικάλων
  14. Καταδρομείς Δαλαμάγκας Ηλίας του Δημητρίου, από το Μεσοχώρι Λάρισας
  15. Καταδρομέας Γιαννακός Στέφανος του Θωμά, από το Παλαιοκκλήσι Καρδίτσας
  16. Στρατιώτης (ΠΖ) Παναγιώτου Βασίλειος του Παναγιώτη, από το Πευκόφυτο Καρδίτσας
  17. Στρατιώτης (ΠΖ) Κουκούλης Θωμάς του Ιωάννη, από τον Άγιο Θεόδωρο Καρδίτσας
  18. Στρατιώτης (ΔΒ) Ανεμάς Δημήτριος του Ιωάννη, από την Καρδίτσα
  19. Στρατιώτης (ΠΖ) Καραγεώργου Αθανάσιος του Βασιλείου, από το Μεγ. Κεφαλόβρυσο Τρικάλων

20. Στρατιώτης (ΠΖ) Αθανασούλας Βασίλειος του Δημητρίου, από την Αγρελιά Τρικάλων

Στεφάνια κατέθεσαν:

Ο Βουλευτής Λάρισας κ. Χρήστος Καπετάνος, εκ μέρους της Περιφ. Θεσσαλίας,η αντιπεριφερειάρχης κ. Μαρία Γαλιού, εκ μέρους του Δήμου Λαρισαίων, ο αντιδήμαρχος κ. Ηρακλής Γερογιώκας, εκ μέρους της 1ης Στρατιάς ο Ταξίαρχος κ Παύλος Κωνσταντινίδης, εκ μέρους του Γενικού Περιφερικού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλίας ο κ. Ευάγγελος Πελεκάνης, εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Ηλίας Σουφλιάς, εκ μέρους των Πολεμιστών «ΕΛ.ΔΥ.Κ. 1974» ο κ. Λάμπρος Πλίτσης, εκ μέρους της οικογένειας του αειμνήστου Ταγματάρχη Κωνσταντίνου Σαμαντζή ο κ. Θέμης Σαμαντζής, εκ μέρους της Ένωσης Αποστράτων Αστυνομικών Λάρισας ο κ. Ευάγγελος Διβράμης (πολεμιστής το 1974), ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αεροπορίας κ. Βασ. Παπαδόπουλος, εκ μέρους του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Λάρισας ο κ. Δημ. Καρατάσος, ο διοικητής του Νοσοκομείου Λάρισας κ. Γρ. Βλαχάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας «ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΥΜΑΣ» κ. Δημ. Παπαποστόλου, εκ μέρους των ΑHΕPΑ Λάρισας ο πρώην ύπατος κυβερνήτης κ. Πήτερ Μπάλτης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Λάρισας κ. Χρ. Τοπαλίδης, εκ μέρους του Συλλόγου Κρητών Λάρισας «ο Ψηλορείτης» ο Ανδρέας Κλεισιάρης, εκ μέρους του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας ο αντιπρόεδρος κ. Παν. Σακογιάννης.

Παρέστησαν ακόμα: Οι βουλευτές Μάξιμος Χαρακόπουλος και Ευαγγελία Λιακούλη, η πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου κ. Γαρυφαλλιά. Καρυστιανού, οι πολεμιστές Κύπρου Μανώλης Τούλιος και Χρήστος Κοΐνης, η Δημ. Σύμβουλος Ευρυδίκη Γούλα, ο περιφ. Σύμβουλός Δημ. Σοφολόγης, η κ. Ελένη Παπαδημητρίου από τον Σύλλογο Πελοπονησίων Λάρισας και πλήθος κόσμου. Η τελετή έκλεισε με ενός λεπτού σιγή και τον Εθνικό Ύμνο.

Τιμές απέδωσε η φιλαρμονική του Δήμου Λαρισαίων.

Χαιρετισμούς απέστειλαν ο υφυπουργός Χρήστος Κέλλας και βουλευτής Βασ. Κόκκαλη.

24.7. ΛΑΡΙΣΑ 4.jpg