Τράπεζες

Νέα κριτήρια για δάνεια για οικιακές συσκευές και ενεργειακή αναβάθμιση (Βίντεο)

Νέα κριτήρια που καλύπτουν αγορά οικιακών συσκευών όσο και ανακαίνισης κουζίνας με μέγιστο ποσό μέχρι και €10.000, αλλά και δάνεια για ενεργειακή αναβάθμιση οικιών, περιλαμβάνουν τα ειδικά κριτήρια που ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο για τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.

Σημειώνεται ότι στα νέα κριτήρια, περιλαμβάνονται πλέον η αγορά οικιακών συσκευών με ή χωρίς ανακαίνιση κουζίνας καθώς και τα δάνεια για ενεργειακή αναβάθμιση σε υφιστάμενες κατοικίες.

Σύμφωνα με το παράρτημα της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, τα δάνεια για αγορά οικιακών συσκευών όσο και ανακαίνιση κουζίνας με ανώτατο όριο τις €10.000 και καλύπτει τις δαπάνες ανακαίνισης κουζίνας και/ή την αγορά οικιακών συσκευών που θα γίνουν ή έγιναν μετά την υποβολή αίτησης στον Κεντρικό Φορέα νοουμένου ότι το κόστος ανέρχεται σε τουλάχιστον €3.000.

Όσον αφορά τα δάνεια για ενεργειακή αναβάθμιση, σημειώνεται ότι τα ποσά για την κάλυψη εγκατάστασης Φωτοβολταϊκού Συστήματος παραχωρούνται κατόπιν προσκόμισης μελέτης από πιστοποιημένο εγκαταστάτη. Καλύπτονται επίσης και ποσά για την κάλυψη μόνωσης οροφής, η της θερμοπρόσοψης αφού προσκομιστούν τα πρωτότυπα φορολογικά τιμολόγια.

Εξάλλου, όσον αφορά τα στεγαστικά δάνεια, με μέγιστο ποσό τις €105.000 για όλη την περίοδο φοίτησης, τα νέα κριτήρια καθορίζουν ετήσιο ποσό για τα έξοδα συντήρησης του φοιτητή  θα εγκρίνεται αναλόγως της χώρας όπου γίνεται η φοίτηση. Το ψηλότερο ετήσιο ποσό παρουσιάζεται για φοίτηση στον Καναδά με €11.000, ακολουθούν οι ΗΠΑ με €10.000, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Ιταλία με €8.000, ενώ για τις Στρατιωτικές Σχολές στην Ελλάδα καθορίζεται ετήσιο ποσό €1.700.

Όσον αφορά σπουδές στην Κύπρο το ετήσιο ποσό ανέρχεται σε €5.000, σε περίπτωση που η περιοχή που διαμένει ο φοιτητής είναι διαφορετική από αυτή των γονιών του, ενώ το ποσό μειώνεται στα €1.500 σε περίπτωση που η περιοχή που διαμένει ο φοιτητής είναι η ίδια με αυτή των γονιών του.

Στο παράρτημα καταγράφονται τα ειδικά κριτήρια που αφορούν στα στεγαστικά σχέδια του φορέα, τα επαγγελματικά σχέδια, καθώς και κριτήρια που διέπουν τα σχέδια επιδότησης στεγαστικού δανείου και επαγγελματικού δανείου. Περιλαμβάνονται επίσης κριτήρια για σχέδια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

ΚΥΠΕ