Ενέργεια

SOS Χατζηγιάννη για Interconnector: Τα ρίσκα στους καταναλωτές, τα κέρδη στους επενδυτές

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας κάνει λόγο για αφόρητες πιέσεις στη ΡΑΕΚ – Υπό κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον - «Θέλουν να τα μετακυλήσουν όλα με εξυπνάδες στους Κύπριους καταναλωτές» - Βολές και κατά του Υπουργού Ενέργειας

Σε μία αιχμηρή τοποθέτησή του στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης, κατήγγειλε τις έντονες και ανεπίτρεπτες πιέσεις που δέχεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) από τον ΑΔΜΗΕ και τον Υπουργό Ενέργειας, αναφορικά με το project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, Great Sea Interconnector.

«Η ανεξαρτησία της ΡΑΕΚ πρέπει να διασφαλιστεί ως κόρη οφθαλμού»

Ο κ. Χατζηγιάννης υπογράμμισε πως αυτές οι πιέσεις έχουν στόχο την αλλαγή των αποφάσεων της Ανεξάρτητης Αρχής προς όφελος του ΑΔΜΗΕ, επισημαίνοντας ότι «η ανεξαρτησία της ΡΑΕΚ πρέπει να διασφαλιστεί ως κόρη οφθαλμού». «Είναι κάτι το ανεπίτρεπτο μια ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (η ΡΑΕΚ) να δέχεται τέτοιου είδους πιέσεις προκειμένου να αλλάξει τη δική της απόφαση. Και η αλλαγή της δικής της απόφασης είναι καθαρά προς όφελος μιας επιχειρησιακής πρόθεσης του promoter (του ΑΔΜΗΕ). Δυστυχώς, αυτές οι πιέσεις αρχίζουν πλέον να γίνονται και θεσμικά ανεπίτρεπτες. Η ανεξαρτησία αυτής της Αρχής, θα πρέπει να διασφαλιστεί ως κόρη οφθαλμού».

Τα ρίσκα στους καταναλωτές

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τον τρόπο υλοποίησης του έργου και την ανάληψη των κινδύνων. «Η εμπλοκή του καταναλωτή είναι ένα θέμα, δεύτερο η εμπλοκή του κράτους ως επενδυτή και από εκεί και κάτω πώς θα υλοποιήσουν το project οι επενδυτές είναι δική τους δουλειά. Όμως, να μην θέλουν να μεταφέρουν όλα τα ρίσκα στους ώμους του καταναλωτή και μάλιστα από σήμερα».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση του κόστους του έργου, το οποίο από 1,4 δις έχει φτάσει στα 1,9 δις ευρώ, και την πίεση να μετακυλιστεί αυτή η αύξηση στους καταναλωτές. «Αν από το 1,4 δις πήγε στο 1,9 δισεκατομμύρια, γιατί οι λειτουργοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πιέζουν προς την κατεύθυνση της ΡΑΕΚ να έρθει να μετακυλίσει στους καταναλωτές την αύξηση του κόστους; Και τι θα γίνει στην επόμενη αύξηση του κόστους; Πάλι θα ερχόμαστε προς τους καταναλωτές;»

Τα κέρδη στους επενδυτές

«Θέλουν να τα μετακυλήσουν όλα με εξυπνάδες στους Κύπριους καταναλωτές και αυτοί να διασφαλίσουν τα 8,3% την επικερδότητα στο επενδυτικό τους κεφάλαιο», σχολίασε ο κ. Χατζηγιάννης, επισημαίνοντας ότι, ακόμα και σε περίπτωση διακοπής του έργου, θέλουν να μην έχει κανένας ευθύνη πέραν των καταναλωτών της Κύπρου. «Γιατί αντιλαμβάνεστε, οι καταναλωτές της Κύπρου με το μερίδιο 63% στο 1 εκατομμύριο καταναλωτές είναι πολύ διαφορετικό από το μερίδιο των Ελλαδιτών καταναλωτών, οι οποίοι είναι μόνο 33-34% στα 10-11 εκατομμύρια που είναι οι καταναλωτές της Ελλάδα».

Υπό κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χατζηγιάννης επανέλαβε ότι η απόφαση της ΡΑΕΚ πρέπει να βασίζεται σε τεκμηριωμένα στοιχεία και δεσμεύσεις από υπεργολάβους, διαφορετικά τίθεται σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον. «Η ΡΑΕΚ δεν μπορεί να αποφασίσει χωρίς να υπάρξουν τεκμηριωμένα στοιχεία. Αυτά τα οποία δίνει τώρα ο ΑΔΜΗΕ είναι προθέσεις δικές του, είναι ισχυρισμοί δικοί του και θα πρέπει η απόφαση της ΡΑΕΚ να βασιστεί -και το υπερτονίζω αυτό- στις δεσμεύσεις των υπεργολάβων, για παράδειγμα της Nexans και της Siemens, πως δεσμεύονται για τις συγκεκριμένες δράσεις που έχουν να γίνουν. Χωρίς αυτά, η οποιαδήποτε απόφαση της ΡΑΕΚ θα είναι ημιτελής και ατεκμηρίωτη. Δεν μπορεί να βάλει τους καταναλωτές από κάτω με ύψος δισεκατομμυρίων χωρίς να έχει τα τεχνικά στοιχεία […] Εάν η ΡΑΕΚ αποφασίσει χωρίς αυτά τα αριθμητικά δεδομένα, τότε θέτει σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον με το τι αυτό σημαίνει», ανέφερε. Παράλληλα τόνισε ότι «δεν είναι στην ευχέρεια ή στις δυνατότητες τριών ατόμων της ΡΑΕΚ να αποφασίσουν για τόσα δισεκατομμύρια που θα γράψουν μια ιστορία για τον τόπο».

Βολές και κατά του Υπουργού Ενέργειας

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς τους εμπλεκόμενους και τον Υπουργό Ενέργειας, για τον οποίο εξαπέλυσε μύδρους πως και ο ίδιος ασκεί πιέσεις στη ΡΑΕΚ. Ο κ. Χατζηγιάννης ζήτησε περισσότερη διαφάνεια και σεβασμό προς τους Κύπριους καταναλωτές, τονίζοντας ότι «κάποια πράγματα χρειάζονται περισσότερη διαφάνεια, χρειάζονται περισσότερο σεβασμό, ναι, να γίνει το έργο, αλλά το έργο αυτό να γίνει στη βάση της ανάληψης της ευθύνης και από τους ίδιους τους επενδυτές».