Τουρισμός

Το πιο ισχυρό και το πιο αδύναμο διαβατήριο στον κόσμο (πίνακας)

Το πιο ισχυρό διαβατήριο στον κόσμο σημαίνει είσοδο χωρίς βίζα σε 195 παγκόσμιους προορισμούς

Η Σιγκαπούρη ξεπέρασε τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία για να διεκδικήσει ξανά τα δικαιώματα του πιο ισχυρού διαβατηρίου στον κόσμο.

Η κατοχή διαβατηρίου της Σιγκαπούρης σημαίνει είσοδο χωρίς βίζα σε 195 παγκόσμιους προορισμούς, γεγονός που φέρνει την πόλη στην κορυφή του δείκτη διαβατηρίων Henley. Οι τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες κατείχαν την πρώτη θέση νωρίτερα μέσα στο έτος, βρίσκονται τώρα στη δεύτερη θέση μαζί με την Ιαπωνία.

Επτά χώρες καταλαμβάνουν για πρώτη φορά την τρίτη θέση. Οι κάτοχοι διαβατηρίων από την Αυστρία, τη Φινλανδία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, τη Νότια Κορέα και τη Σουηδία μπορούν να εισέλθουν χωρίς προβλήματα σε 191 μέρη.

414223819.jpeg

Η κατάταξη, που δημοσιεύθηκε από τη συμβουλευτική εταιρεία μετανάστευσης Henley & Partners, με έδρα το Λονδίνο, χρησιμοποιεί στοιχεία από τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών για να κατατάξει την πρόσβαση 199 διαβατηρίων σε 227 ταξιδιωτικούς προορισμούς.

«Η δυνατότητα να ταξιδεύει κανείς χωρίς βίζα σε ένα ευρύ φάσμα προορισμών δεν αποτελεί πλέον απλώς μια ευκολία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Henley, Juerg Steffen. «Είναι ένα ισχυρό οικονομικό εργαλείο που μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη, να ενισχύσει τη διεθνή συνεργασία και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις».

Οι ΗΠΑ υποχώρησαν κατά μία θέση στο νούμερο οκτώ, επεκτείνοντας τη δεκαετή διολίσθησή τους στον δείκτη. Η πρώην ατμομηχανή των διαβατηρίων κατείχε την πρώτη θέση από κοινού με το Ηνωμένο Βασίλειο πριν από μια δεκαετία. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται τώρα στην τέταρτη θέση.

Το ταξιδιωτικό έγγραφο του Αφγανιστάν, το οποίο επιτρέπει την είσοδο χωρίς βίζα σε 26 προορισμούς, παραμένει το πιο αδύναμο στον κόσμο.

Πηγή: newmoney.gr