Ενέργεια

Έρχεται νέο Σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για Όλους».. ενισχυμένο

Η νέα προκήρυξη προορίζεται για αριθμό 3.000 περίπου αιτήσεων, αποκαλύπτει εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ενέργειας

«Φουλάρει» μηχανές το Υπουργείο Ενέργειας, αφού μετά τη μεγάλη απήχηση που κατέγραψε το Σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για Όλους», ετοιμάζεται να προχωρήσει με νέα προκήρυξη τον Σεπτέμβριο.

Το Σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για Όλους» άρχισε να «τρέχει» στις αρχές Μαρτίου, με τις 6,000 αιτήσεις που προβλέπονταν για όσους επιθυμούσαν να εγκαταστήσουν τα εν λόγω συστήματα στις οικίες τους να εξαντλούνται.  Όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ και την εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» ο Γιώργος Τσιαμέττης, Λειτουργός της Υπηρεσίας Ενέργειας, η πρώτη φάση έχει ολοκληρωθεί και οι περισσότερες αιτήσεις έχουν ήδη απαντηθεί, με τον αριθμό να κυμαίνεται γύρω στις 4.500. Οι υπόλοιπες, επεσήμανε, είναι είτε υπό αξιολόγηση ή αναμένονται συμπληρωματικά στοιχεία από τους αιτητές. 

Παράλληλα, σημείωσε πως το νέο Σχέδιο αναμένεται να τεθεί στη διάθεση των καταναλωτών από τον Σεπτέμβριο, αφήνοντας να νοηθεί πως η νέα εκδοχή αναμένεται να είναι βελτιωμένη συγκριτικά με την προηγούμενη. Ειδικότερα, ο κ. Τσιαμέττης επισήμανε πως σε αυτό το στάδιο αξιολογούνται τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης, προκειμένου να γίνουν κάποιες αλλαγές σε ορισμένες πρόνοιες του Σχεδίου.

Όπως είπε, «ήταν μια καινούρια πρωτοβουλία, οπότε πιθανόν να υπάρχουν τομείς που χρειάζονται βελτίωση, καθώς επίσης και ενέργειες στις οποίες μπορούμε να προβούμε για να το ενισχύσουμε ως Σχέδιο». «Γίνεται αυτή η αξιολόγηση», πρόσθεσε, «για να καταλήξουμε σε κάποιες μεμονωμένες μάλλον αλλαγές που θα γίνουν με τη νέα προκήρυξη», ενώ επιφυλάχθηκε για περαιτέρω πληροφορίες σε μεταγενέστερο στάδιο.

Αποκάλυψε ακόμη, πως η νέα προκήρυξη προορίζεται για αριθμό 3.000 περίπου αιτήσεων.

Ευνοημένοι vs Αδικημένοι 

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο διαφοροποίησης των κριτηρίων, ο κ. Τσιαμέττης ανέφερε πως τα βασικά κριτήρια ήταν μόνο δύο και αφορούσαν το ύψος της κατανάλωσης και το καθεστώς ιδιοκτησίας. Συγκεκριμένα, βάσει των κριτηρίων του Σχεδίου, η κατανάλωση θα έπρεπε να έφθανε μέχρι 6000 KW το προηγούμενο έτος, ενώ ο εκάστοτε αιτητής έπρεπε να ήταν ιδιοκτήτης της κατοικίας.

Όπως εξήγησε, το τελευταίο προστέθηκε, καθώς το «Φωτοβολταϊκά για όλους» είναι ένα Σχέδιο που συνεπάγεται, εμμέσως, σε μία μακροχρόνια δανειοδότηση. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα χρήματα των φορολογούμενων που θα δοθούν, θα επιστραφούν και πρέπει να μπουν κάποιες δικλείδες ασφαλείας», υπογράμμισε. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών είναι μία μακροχρόνια επένδυση με μακροχρόνιο όφελος, υπογράμμισε. 

Σε ερώτημα για το κατά πόσον ενδέχεται να αλλάξει το όριο που αφορά τις κιλοβατόρες, ο κ. Τσιαμέττης ανέφερε πως αυτό είναι κάτι που εξετάζεται, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως «υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν πως δικαιολογημένα βρίσκονται πάνω από το όριο λόγω μεγέθους του νοικοκυριού, από την άλλη, όμως, δεν μπορεί να γίνει εξατομικευμένη αξιολόγηση της κάθε κατοικίας ξεχωριστά».

Εφόσον είναι περιορισμένος και ο αριθμός των αιτήσεων, πρέπει να τεθεί ένα όριο. Σε αυτή την περίπτωση «κάποιοι θα ευνοηθούν και κάποιοι θα θεωρήσουν ότι αδικούνται», δήλωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως ευνοούνται όσοι είναι κάτω από το όριο και επωφελούνται κυρίως τα μικρομεσαία νοικοκυριά που έχουν χαμηλότερη κατανάλωση.