Εργασία

Κατοχυρώθηκαν «και με τη βούλα» τα εργασιακά δικαιώματα των ντελιβεράδων

Υπεγράφη το πρωί της Πέμπτης, 25 Ιουλίου, η συλλογική σύμβαση εργασίας που καλύπτει σχεδόν 3.000 εργαζόμενους στον κλάδο διανομής και ταχυμεταφορών.

Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία, καθώς είναι η πρώτη φορά που ρυθμίζονται τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στον συγκεκριμένο κλάδο, στον οποίο οι εργαζόμενοι δεν είχαν καμία απολύτως κατοχύρωση.

Η διετής συλλογική σύμβαση υπεγράφη στο Υπουργείο Εργασίας μεταξύ ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ και της εργοδοτικής πλευράς.

Μεταξύ άλλων, η συμφωνία προνοεί:

  • Ρύθμιση μισθολογικών απολαβών και επιδομάτων.
  • Το ωράριο εργασίας καθορίζεται σε 40 ώρες εβδομαδιαίως, κατανεμημένο σε 6 ημέρες.
  • AΤΑ: Στους μισθούς είναι ενσωματωμένο το τιμαριθμικό επίδομα (11,17%) και από την 1/1/2025 και εντεύθεν οι μισθοί αναπροσαρμόζονται ανάλογα.
  • Ο εργοδότης υποχρεούται με δικά του έξοδα να παρέχει στον κάθε διανομέα εξοπλισμό (κράνος, Jacket, φανέλες καλοκαιρινές, κουτί μεταφοράς, βάση τοποθέτησης κουτιού).
  • Ρυθμίζεται το καθεστώς χρήσης των μηχανοκίνητων οχημάτων τους.
foto 1.jpg

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Μεταφορών, Πετρελαιοειδών και Γεωργίας Κύπρου (ΟΜΕΠΕΓΕ-ΣΕΚ), Χαράλαμπος Αυγουστή, χαρακτήρισε ως πολύ θετική την εξέλιξη, τονίζοντας πως η σύναψη συλλογικής σύμβασης στον κλάδο θα είναι επωφελής τόσο για τους εργαζόμενους όσο για τους εργοδότες και το κράτος, καθώς θα περιοριστεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός, όπως και η αδήλωτη και παράνομη εργασία.

Πρόσθεσε, την ίδια ώρα, πως η συμβολή του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων στη συνομολόγηση της σύμβασης υπήρξε καθοριστική.