Ειδήσεις

ΠτΔ: Στόχος να φτάσουμε το 2% στις δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα της ΕΦ

Ο στόχος είναι να φτάσουμε το 2% στις δαπάνες σε σχέση με τα εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς, δήλωσε την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι όσο υπάρχει η συνεχιζόμενη παράνομη τουρκική κατοχή, η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί όχι μόνο προτεραιότητα, αλλά ελάχιστη υποχρέωση έναντι του κυπριακού λαού.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρακολούθησε το πρωί επίδειξη επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς που διεξήχθη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της, στην περιοχή Ζυγίου.

Σε χαιρετισμό του, ανέφερε ότι, «όταν μιλάμε για τα θέματα της Άμυνας, τα πολλά λόγια είναι περιττά».

«Όσο υπάρχει η συνεχιζόμενη παράνομη τουρκική κατοχή, η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί όχι μόνο προτεραιότητα μας, αλλά ελάχιστη υποχρέωση έναντι του κυπριακού λαού», είπε.

Την ίδια στιγμή, όμως, συνέχισε, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «ως ένα κράτος μέλος που διεκδικούμε να έχουμε συγκεκριμένο λόγο και ρόλο στην ΕΕ, η ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς αποτελεί έναν από τους πιο καθοριστικούς μας στόχους, για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε μαζί με τους εταίρους μας στην ΕΕ».

Σημείωσε ότι ως Υπουργός Εξωτερικών ένιωσε «από πρώτο χέρι», ότι χωρίς ισχυρή άμυνα το αποτύπωμα στην εξωτερική πολιτική είναι σαφώς πιο μικρό. «Και χαίρομαι ιδιαίτερα για όλα τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης διαβεβαιώνοντας «ότι θα συνεχίσουμε και θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειές μας για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, μια αποτρεπτική ισχύ που έχω την έντονη πεποίθηση ότι ξεκινά πρώτα και πάνω από όλα από το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς».

Διαβάστε ακόμα: Μεγαλώνει η μαύρη τρύπα της αμυντικής θωράκισης: Αγνοείται 1 δις ευρώ

Είναι για αυτό τον λόγο, πρόσθεσε, «που μια από τις πρώτες ενέργειες μας ήταν να λύσουμε ένα πρόβλημα που εκκρεμούσε εδώ και πάρα πολλά χρόνια μέσα στην ορθή προσπάθεια τούτης της χώρας για τη δημιουργία ημιεπαγγελματικού στρατού με τον θεσμό των Συμβασιούχων Οπλιτών, όπου λάβαμε τολμηρές αποφάσεις για να αντιμετωπίσουμε μια πρόκληση που επηρέαζε και την αποτρεπτική ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, γιατί επενδύσαμε σημαντικά σε κάποια νέα στελέχη, τα οποία, ακριβώς λόγω των δεδομένων που υπήρχαν, με την πρώτη ευκαιρία έφευγαν από την Εθνική Φρουρά».

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή διάσταση, σημείωσε ότι «ήταν και η δική μας επιμονή, μαζί με κάποια άλλα κράτη μέλη, που οδήγησε την Πρόεδρο της Επιτροπής να ανακοινώσει, για πρώτη φορά, και να προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα και στον διορισμό Επιτρόπου για θέματα Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης». «Και αν πραγματικά η μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια μας θέλει να ενισχύσει το διεθνές αποτύπωμά της, θέλει να έχει λόγο και ρόλο στα διεθνή δρώμενα, θα πρέπει να ενισχύσει τις αμυντικές της δαπάνες», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Σημειώνοντας ότι τα πλείστα των κρατών μελών είναι κράτη μέλη του ΝΑΤΟ το οποίο, όπως ανέφερε είναι συνεργάτης, σύμμαχο στην προσπάθεια αντιμετώπισης διεθνών προκλήσεων, «αλλά την ίδια στιγμή, αν θέλουμε ως ΕΕ να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία, να διεκδικήσουμε το ρόλο που όλοι λέμε για μια γεωπολιτική Ευρώπη, οφείλουμε συλλογικά να εργαστούμε για να ενισχύσουμε την άμυνα της ΕΕ».

Αναφέρθηκε στη συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας «με αρκετά» κράτη μέλη της ΕΕ, όπως τη Γαλλία, «με την οποία έχουμε την ίδια προσέγγιση σε σχέση με αυτήν την ανάγκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά την ίδια στιγμή εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Στην πραγματικότητα, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, «τα θέματα της άμυνας και της ασφάλειας μας έφεραν πιο κοντά, όπως και οι προκλήσεις της περιοχής». «Αυτές οι προκλήσεις που η Κυπριακή Δημοκρατία με τον ρόλο της - ένα ρόλος που αγγίζει και τον ρόλο το δικό σας της Εθνικής Φρουράς - αποδεικνύει στην πράξη ότι είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος», πρόσθεσε.

Το 1964, σημείωσε, όταν συστάθηκε η Εθνική Φρουρά, ο ρόλος της ήταν περιορισμένος αποκλειστικά στα θέματα της Άμυνας. Σήμερα ο ρόλος της Εθνικής Φρουράς είναι σαφώς πολύπλευρος γιατί δεν περιορίζεται στα θέματα της Άμυνας, αλλά επεκτείνεται και στα θέματα της τρομοκρατίας, στα θέματα της μετανάστευσης, στη μεγάλη προσπάθεια για να δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, είπε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε ότι, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά, «ο στόχος μας είναι να φτάσουμε το 2% στις δαπάνες σε σχέση με τα εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς, όχι τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας, αλλά τα εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής μας Φρουράς».

Ανέφερε ακόμη ότι είμαι ιδιαίτερα περήφανος ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και προηγουμένως ως Υπουργός Εξωτερικών, όταν επισκεπτόταν τα γειτονικά κράτη, την Ιορδανία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άκουε από τους συνομιλητές του «τα καλύτερα για το επίπεδο της Εθνικής μας Φρουράς, των στελεχών της Εθνικής μας Φρουράς».

ΥΠΑΜ: Προτεραιότητα η διατήρηση σε ψηλά επίπεδα της αμυντικής ικανότητας ΕΦ

Σε μια εποχή όπου οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι προκλήσεις ασφάλειας είναι συνεχώς μεταβαλλόμενες, η διατήρηση της αμυντικής μας ικανότητας σε υψηλά επίπεδα αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Βασίλης Πάλμας, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση επίδειξης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς, που πραγματοποιήθηκε στο πεδίο βολής στη θαλάσσια περιοχή Ζυγίου.

Εξάλλου ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Γεώργιος Τσιτσικώστας ανέφερε ότι η συνεχιζόμενη για 50 χρόνια ύπαρξη κατοχικού στρατού μας επιβάλλει ύψιστη ετοιμότητα και προσήλωση στον στόχο, για να εκπληρώσουμε την ιερή αποστολή μας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών της Εθνικής Φρουράς για τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την ίδρυσή της και ο Υπουργός Αμυνας στον χαιρετισμό του δήλωσε «ιδιαίτερα ικανοποιημένος και περήφανος».

Πρόσθεσε ότι σήμερα παρακολουθήσαμε «ένα μικρό δείγμα της ισχύος και του υψηλού επιπέδου των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς, στοιχεία που αποτελούν τον θεμέλιο λίθο για την άμυνα και την ασφάλεια της πατρίδας μας έναντι οποιασδήποτε απειλής. Διαπιστώσαμε το ακμαίο ηθικό του προσωπικού μας, το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και πειθαρχίας, την ικανότητα ταχείας απόκρισης και το άριστο επίπεδο συνεργασίας και συντονισμού» είπε.

Αναφερόμενος στα 60 χρόνια από την ίδρυση της Εθνικής Φρουράς είπε πως είναι «εξήντα χρόνια διαρκούς συνεισφοράς στην προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας και στον αγώνα διατήρησης του αισθήματος ασφάλειας του λαού μας».

Ως Υπουργείο Άμυνας συνέχισε ο κ. Πάλμας «σε μια εποχή όπου οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι προκλήσεις ασφάλειας είναι συνεχώς μεταβαλλόμενες, η διατήρηση της αμυντικής μας ικανότητας σε υψηλά επίπεδα αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Ανέκαθεν η περιοχή μας αποτελούσε πεδίο συγκρούσεων, με γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές ανακατατάξεις».

Με αυτό ως δεδομένο, συνέχισε «και αντιλαμβανόμενοι ότι η αλλαγή συσχετισμών και συμμαχιών δημιουργούν σημαντικές ευκαιρίες, την τελευταία δεκαετία εφαρμόστηκε μια προορατική συστηματική εξωτερική πολιτική, με την οποία επιτεύχθηκε η βελτίωση και εμβάθυνση των σχέσεων και των συνεργασιών μας με τα γειτονικά κράτη και σημαντικούς δρώντες στην περιοχή».

Ανέφερε ακόμα ότι «δημιουργήσαμε ένα πλαίσιο συνεργασιών, το οποίο βαθμιαία είχε ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, στη σύναψη, από κοινού με την Ελλάδα, τριμερών μηχανισμών στρατιωτικής συνεργασίας, καθώς επίσης και της τετραμερούς συνεργασίας με τις χώρες της Γαλλίας και της Ιταλίας. Σημαντική είναι επίσης η εμβάθυνση των σχέσεων μας με τις ΗΠΑ, η οποία μεταξύ άλλων, αναδεικνύει την εμπιστοσύνη με την οποία μας αντιμετωπίζουν και τον αναβαθμισμένο ρόλο που έχουμε στην ευρύτερη περιοχή».

Όπως είπε ο Υπουργός Αμυνας «μέσα από αυτές τις συνεργασίες διοργανώνουμε και συμμετέχουμε σε κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με στρατιωτικά τμήματα άλλων στρατών, μέσω των οποίων το προσωπικό μας έρχεται σε επαφή με νέες τακτικές και μεθόδους διευρύνοντας τις γνώσεις και τις εμπειρίες του».

Ο Βασίλης Πάλμας ευχαρίστησε «το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς, τις γυναίκες και τους άνδρες των ενόπλων δυνάμεων, για το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης, την υπομονή και την επιμονή τους, το ηθικό και την ικανότητα να αντεπεξέρχονται των προκλήσεων. Οι προσπάθειές που καταβάλλουν αποτελούν παράδειγμα για όλους μας» είπε και συνεχάρη «την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, τους διοργανωτές και όλους τους συμμετέχοντες στη σημερινή επίδειξη, για την επίμοχθη προσπάθεια που καταβλήθηκε και το εξαιρετικό αποτέλεσμα».

Στον δικό του χαιρετισμό ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, ανέφερε ότι «η εξελικτική πορεία της Εθνικής Φρουράς, μέσα από τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων αλλά και τις αναβαθμισμένες δυνατότητες των νέων μέσων που πρόκειται να αποκτήσουμε προσεχώς, την καθιστά ισχυρό εργαλείο για την υλοποίηση των πολιτικό - στρατιωτικών επιδιώξεων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πρόσθεσε ότι «η σε εξέλιξη ενίσχυση, δεν αφορά μόνο σε συστήματα και μέσα» και ανέφερε πως «το προσωπικό μας αποτέλεσε και θα συνεχίσει να αποτελεί τον σημαντικότερο πολλαπλασιαστή ισχύος και τον πιο καθοριστικό εγγυητή νίκης και επιτυχίας στο πεδίο της μάχης».

Σημείωσε ακόμα ότι «μέσω της βέλτιστης και ορθολογικής αξιοποίησης των υλικών και ανθρώπινων πόρων που μας εμπιστεύεται η Πολιτεία και στηριζόμενοι στην εμπιστοσύνη της κοινωνίας, θα εξακολουθήσουμε να προσαρμοζόμαστε αλλά και να διαμορφώνουμε στο μέτρο του δυνατού, τις εξελίξεις, ώστε, να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε σε κάθε πρόκληση με ταχύτητα, αποφασιστικότητα και ακρίβεια, επιφέροντας το επιθυμητό αποτέλεσμα «εν τόπω και χρόνω».

Ο Αντιστράτηγος Τσιτσικώστας σημείωσε επίσης πως «είναι σίγουρο ότι η Εθνική Φρουρά προοδεύει και αλλάζει, κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό, οι εξελίξεις φέρνουν νέες απαιτήσεις και οι νέες απαιτήσεις επιβάλλουν να αναλάβουμε και νέο έργο. Το ζητούμενο ωστόσο είναι η αύξηση του ρυθμού αναβάθμισης και βελτίωσης, με σκοπό κατ’ ελάχιστον να συμβαδίζουμε και να προσαρμοζόμαστε με τις συνεχώς μεταβαλλόμενες εξελίξεις, οι οποίες διαμορφώνονται με μεγαλύτερη ταχύτητα από ότι μέχρι τώρα»

Γνωρίζουμε ποιοι είμαστε και ότι δεν έχουμε απεριόριστους πόρους, ανέφερε και πρόσθεσε πως «η Κύπρος δεν έχει να αντιτάξει στρατιές. Όμως ως Έθνος ποτέ δεν είμασταν πολλοί».

«Έναντι της αριθμητικής υπεροχής του αντιπάλου, εμείς προτάσσουμε την ποιοτική μας υπεροχή» είπε για να προσθέσει πως «η ενεργός δύναμη της Εθνικής Φρουράς συμπληρώνεται από τους εφέδρους και τους εθνοφύλακες μας οι οποίοι αποτελούν τα στοιχεία εκείνα που ενισχύουν ακόμα περισσότερο τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες».

Αφού επανέλαβε ότι «η Εθνική Φρουρά στηρίζεται από το σύνολο της κοινωνίας και με τους εφέδρους και με τους εθνοφύλακες» ο Αρχηγός σημείωσε ότι «έχει επίσης την εμπιστοσύνη της Πολιτείας και τη στήριξη της κυπριακής κοινωνίας, συνδράμοντας αποτελεσματικά τον κρατικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση κάθε είδους κρίσης. Είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κάθε στιγμή, όπου χρειαστεί, με συνέπεια και αξιοπιστία, με προσωπικό, μέσα και τεχνογνωσία.

Διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι «θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο του χρέους και της ανιδιοτελούς προσφοράς, που χαράχτηκε από τους προκάτοχούς μας αυτά τα 60 χρόνια, παράγοντας το ύψιστο αγαθό της ασφάλειας επ’ ωφέλεια του Κυπριακού Ελληνισμού. Ασφάλεια η οποία του εξασφαλίζει τη δυνατότητα να εργάζεται, να ευημερεί, να διασκεδάζει, να περνά το καλοκαίρι του, να χαίρεται αλλά ακόμη και να θρηνεί τις μαύρες αυτές μέρες του Ιουλίου».

Η συνεχιζόμενη για 50 χρόνια ύπαρξη κατοχικού στρατού, ανέφερε «μας επιβάλλει ύψιστη ετοιμότητα και προσήλωση στον στόχο, για να εκπληρώσουμε την ιερή αποστολή μας».

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος παρακολούθησε την επίδειξη, ο Γεώργιος Τσιτσικώστας είπε ότι η παρουσία του «αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για όλους μας, μας δίνει δύναμη και κουράγιο για τη συνέχιση του έργου μας, επιβεβαιώνει την πεποίθησή μας για το αμέριστο ενδιαφέρον της πολιτικής ηγεσίας για την Εθνική Φρουρά και μας υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες μας έναντι του κυπριακού λαού».

Σημειώνεται ότι η επίδειξη ήταν χωρισμένη σε εννέα ενότητες που πραγματοποιήθηκαν σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, διήρκησε 45 περίπου λεπτά και περιελάμβανε μεταξύ άλλων ρίψεις αλεξιπτωτιστών, διελεύσεις ελικοπτέρων, ενέργειες ειδικών επιχειρήσεων, τακτικές κινήσεις τμημάτων επί κύριων οπλικών συστημάτων, ενέργειες υποστήριξης μάχης, ενώ έγινε και αεροδιακομιδή για μεταφορά τραυματία από πολεμικό πλοίο. 

Ακόμα κατά τη διάρκεια της επίδειξης εκτελέστηκαν εικονικά πυρά με τη χρήση αβολίδωτων και καπνογόνων, ενώ η επίδειξη ολοκληρώθηκε με άλμα ελεύθερης πτώσης από τρεις άνδρες της Διοίκησης Καταδρομών, που έφεραν μαζί τους την κυπριακή και την ελληνική σημαία και το λάβαρο για τα 60 χρόνια της Εθνικής Φρουράς.

Την επίδειξη παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, εκπρόσωποι Κοινοβουλευτικών κομμάτων, βουλευτές μέλη της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, εκπρόσωπος της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, ακόλουθοι άμυνας και παρατηρητές από άλλες χώρες καθώς και ο Υπατος Πρόεδρος και μέλη της ΑΧΕΠΑ.