Πολιτισμός

ART AERI: Τζαβαχαρλάλ Νεχρού

Ο Τζαβαχαρλάλ Νεχρού ή ορθότερα Τζαβαχάρ-λαλ Νεχρού, ο επονομαζόμενος και «Παντίτ», γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1889 και πέθανε στις 27 Μαΐου 1964. Ήταν Ινδός πολιτικός, ηγέτης του κινήματος της ανεξαρτησίας που διετέλεσε πρώτος Πρωθυπουργός της ανεξάρτητης Ινδίας το 1947 και ένας από τους ιδρυτές του Κινήματος των Αδεσμεύτων. Ήταν ο πατέρας της Ίντιρα Γκάντι. Θεωρείται ο αρχιτέκτονας της σύγχρονης Ινδίας. Ήταν γιος του Ινδού νομομαθή και πολιτικού Μοτιλάλ Νεχρού. Φυλακίστηκε από τους Άγγλους αποικιοκράτες όταν μαζί με τον Γκάντι και άλλους Ινδούς ηγέτες συμμετείχαν σε διαδηλώσεις για την ανεξαρτησία της χώρας εναντίον των Άγγλων.

Το 1905 μετέβη στην Αγγλία στη σχολή Χάρροου και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές στο Trinity College, Κέιμπριτζ, απ΄ όπου και αποφοίτησε το 1910 με πτυχίο στις Φυσικές Επιστήμες. Συμπληρώνοντας τις σπουδές του στο Λονδίνο στα Νομικά επέστρεψε στη γενέτειρά του τον Αύγουστο του 1912.

O Τζαβαχαρλάλ Νεχρού, παραμένοντας πιστός και αφοσιωμένος μαθητής του Μαχάτμα Γκάντι και ακολουθώντας τις οδηγίες του, γρήγορα αναδείχθηκε από το 1920 σε εξέχουσα πολιτική προσωπικότητα του κόμματος του Κογκρέσου, του οποίου στη δεκαετία που ακολούθησε εξελέγη δύο φορές γενικός γραμματέας. Στις 3 Δεκεμβρίου του 1928 ο Γκάντι σε μια επιστολή του προς τον Νεχρού κατέληγε με την εξής ευχή:

"Μακάρι ο Θεός να σου δώσει μακροημέρευση και να σε αξιώσει να γίνεις εσύ ο εκλεκτός του, για να ελευθερώσεις την Ινδία από τον ζυγό". Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν ο Νεχρού που έπεισε τελικά τον Γκάντι να τερματίσει την απεργία πείνας που ξεκίνησε ο τελευταίος για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες εναντίον των Άγγλων και όταν βρισκόταν στα πρόθυρα του θανάτου, λόγω εξάντλησης, καθότι ο Νεχρού έπεισε τους συμπατριώτες του να σταματήσουν τις εχθρικές κινητοποιήσεις εναντίον των Άγγλων.

Στη τότε πολεμική προσπάθεια των συμμάχων ο Νεχρού δεν ήθελε να φέρει σε δύσκολη θέση την Αγγλία, θεωρώντας ότι ενάντια περίπτωση θα καθιστούσε τους Ινδούς συμμάχους των ναζί, πλην όμως η αδιάλλακτη στάση του Γκάντι τον έκανε να υποχωρήσει και να συνταχθεί μ’ εκείνον. Επί των εξελίξεων όμως αυτών στις 14 Ιουλίου του 1942 το Κογκρέσο συνεδριάζοντας στη Βαρντχά, παράλληλα με το νέο ψήφισμα ανεξαρτησίας που πέρασε, εξουσιοδότησε τον Γκάντι να προετοιμάσει μια νέα εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής.

Η νεκρική πομπή με τη σορό του Τζαβαχαρλάλ Νεχρού, πρωθυπουργού της Ινδίας από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της το 1947 μέχρι την ημέρα του θανάτου του από καρδιακή προσβολή στις 27 Μαΐου του 1964, διήλθε μπροστά από το ινδικό Κοινοβούλιο, καθ' οδόν προς την πυρά. Τρία εκατομμύρια Ινδοί αποχαιρέτησαν τον ηγέτη τους, αφοσιωμένο μαθητή του Μαχάτμα Γκάντι και δεύτερη μετά το δάσκαλο προσωπικότητα του αγώνα της ανεξαρτησίας. Την πυρά άναψε ο εγγονός του, Σαντζάι Γκάντι, γιος της μοναχοκόρης του και μετέπειτα πρωθυπουργού Ίντιρα Γκάντι και η τέφρα του σκορπίστηκε σε ιερούς ποταμούς και τόπους, στη γενέτειρά του, το Αλαχαμπάντ, εκεί όπου συμβάλλουν ο ποταμός Τζούμνα με τον Γάγγη.

Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.

Μακαρίου 71, Λ/σία