Αναλύσεις

Ισραήλ - Χεζμπολάχ: Ηχούν τύμπανα πολέμου - Μπορεί να αποφευχθεί η σύρραξη;

Φόβοι για γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή

Καζάνι που δεν σταματά να βράζει είναι η Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να έχει ανοίξει σοβαρό μέτωπο και με την λιβανέζικη μαχητική οργάνωση της Χεζμπολάχ, την ώρα που συνεχίζεται ο πόλεμος στη Γάζα και η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός βρίσκεται εδώ και μήνες στο... περίμενε.

Τον Μάιο, ο Άμος Χοστέιν, ο υπεύθυνος του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, για τη συγκράτηση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ είχε δηλώσει σε ένα σεμινάριο πως : «αυτό για το οποίο ανησυχώ κάθε μέρα είναι ότι ένας λανθασμένος υπολογισμός ή ένα ατύχημα... Να χτυπήσουν ένα λεωφορείο γεμάτο παιδιά, ή να χτυπήσουν κάποιον πολιτικό στόχο, που θα αναγκάσει την αντίπαλη χώρα να προβεί σε αντίποινα που θα μας οδηγήσουν σε πόλεμο. Παρόλο που και οι δύο πλευρές πιθανότατα αντιλαμβάνονται πως ένας πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον καμίας πλευράς».

Ο φόβος που επαληθεύτηκε το βράδυ του Σαββάτου στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν. Μια ρουκέτα, η οποία σύμφωνα με το Ισραήλ εκτοξεύτηκε από τη Χεζμπολάχ από τη Σεμπάα στο νότιο Λίβανο, έπεσε σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.

Δώδεκα παιδιά, ηλικίας από 10 έως 16 ετών, σκοτώθηκαν την ώρα που έκαναν σε προπόνηση. Η Χεζμπολάχ αρνήθηκε την ευθύνη για το χτύπημα.

Υπάρχει το ερώτημα όμως εάν θα γίνει πραγματικότητα και ο φόβος του Χοστέιν για πόλεμο.

Το Ισραήλ θέλει να ανταποδώσει το χτύπημα

«Πλησιάζουμε στη στιγμή ενός ολοκληρωτικού πολέμου κατά της Χεζμπολάχ», δήλωσε σε συνέντευξή του στην ισραηλινή τηλεόραση το βράδυ του Σαββάτου. «Η απάντηση σε αυτό το γεγονός θα είναι ανάλογη», τόνισε.

Όπως τονίζει το CNN, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν «ευλογήσει» τα αντίποινα, σε συγκεκριμένο όμως βαθμό. «Υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τους πολίτες του από τρομοκρατικές επιθέσεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, πριν προσθέσει ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν «να δουν τη σύγκρουση να κλιμακώνεται».

Για την ώρα δεν έχουν γίνει μεγάλες στρατιωτικές κινήσεις που υποδηλώνουν αρχή πολέμου, ωστόσο, εκτιμάται πως θα γίνουν και άλλα χτυπήματα.

«Έχουμε βαρεθεί τη μεγαλόστομη ρητορική και τα κούφια λόγια που συνοδεύονται από αδύναμη δράση», δήλωσε στο CNN ο Ισραηλινός πρώην πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ. «Ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν όλα αυτά, ο μόνος τρόπος για να αποτρέψουμε τους εχθρούς μας από το να μας χτυπήσουν... είναι να αντεπιτεθούμε και να τους χτυπήσουμε. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», εκτίμησε.

Φόβοι και για αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ιράν

Εδώ και μήνες, η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να αποκλιμακώσει την ένταση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Το Ιράν εκτιμάται πως διαθέτει τουλάχιστον 150.000 πυραύλους και ρουκέτες που στρέφονται στα νότια, ο φόβος παραμένει για έναν πόλεμο που θα καταστρέψει τον Λίβανο και θα προκαλέσει σοβαρή ζημιά στο Ισραήλ.

Επιπλέον, όπως δήλωσε στο CNN αναλυτής μπορεί να δημιουργηθεί για πρωτόγνωρη κατάσταση. Ένας μεγάλος περιφερειακός πόλεμος στον Κόλπο. Ο ίδιος προειδοποιεί ότι η κατάσταση αυτή, μπορεί να οδηγήσει και τις ΗΠΑ με το Ιράν σε άμεση αντιπαράθεση.

Πάντως, κατά τη διάρκεια των τελευταίων σχεδόν 10 μηνών μαχών, το Ισραήλ, η Χεζμπολάχ και το Ιράν πάντα κάνουν πίσω όταν βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού.

Τον Ιανουάριο, το Ισραήλ εξουδετέρωσε έναν ανώτερο ηγέτη της Χαμάς στη Βηρυτό.

Τον Απρίλιο, το Ισραήλ σκότωσε στη Δαμασκό έναν ανώτατο διοικητή του Σώματος Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης (IRCHG). Σε απάντηση, το Ιράν εξαπέλυσε πρωτοφανή πλήγματα κατά του Ισραήλ αλλά και πάλι δεν είχαμε ευθεία, ολοκληρωτική σύγκρουση.

Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους. Μεγάλες εκτάσεις του βόρειου Ισραήλ μοιάζουν με πόλεις-φαντάσματα, ενώ παρόμοια είναι η εικόνα και στο νότιο Λίβανο.

Μπορεί η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα να σταματήσει ενδεχόμενο πόλεμο;

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί ο ολοκληρωτικός πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, λέει ο Μπλίνκεν, είναι να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Οι συνομιλίες με στόχο την επίτευξη αυτού του στόχου επαναλαμβάνονται την Κυριακή.

Αλλά αυτό θα ήταν μόνο μια βραχυπρόθεσμη λύση. Το Ισραήλ θέλει να απομακρύνει εντελώς την απειλή της Χεζμπολάχ, μετακινώντας την πίσω στον ποταμό Λιτάνι, σύμφωνα με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που τερμάτισε τον τελευταίο μεγάλο πόλεμο μεταξύ των δύο το 2006.

«Αν ο κόσμος δεν απομακρύνει τη Χεζμπολάχ από τα σύνορα, θα το κάνει το Ισράηλ» δήλωσε τον Δεκέμβριο ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ. Και έτσι, παρά τις εσωτερικές πιέσεις, τους φόβους και τις κλιμακώσεις, οι μάχες μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ συνεχίζουν να σιγοβράζουν.

Πάντως, κανείς δεν φαίνεται να θέλει αυτόν τον πόλεμο. Αλλά όπως προειδοποίησε ο Άμος Χοστέιν στο ίδιο σεμινάριο: «Πόλεμοι έχουν ξεκινήσει ιστορικά σε όλο τον κόσμο ακόμη και όταν οι ηγέτες δεν τους ήθελαν, επειδή δεν είχαν άλλη επιλογή».

ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ