Παραπολιτικά

«Προμηθέας», μια τραγωδία!

Πρέπει να διέθετε... μαντικές ικανότητες εκείνος που είχε την έμπνευση να ονομαστεί «Προμηθέας» η πλωτή μονάδα επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, που την πληρώσαμε μεν, αλλά οι Κινέζοι την κρατάνε όμηρο στη Σαγκάη. Η όλη εξέλιξη του θέματος παραπέμπει, πλέον, στην αρχαία τραγωδία του Αισχύλου «Προμηθέας δεσμώτης», αφού, όπως και ο αρχαίος εκείνος ήρωας, που τον είχανε δεμένο σε έναν βράχο στον Καύκασο και ερχόταν ένας αετός και του έτρωγε το συκώτι, έτσι και ο «Προμηθέας» της δικιάς μας τραγωδίας (διότι περί οικονομικής τραγωδίας πρόκειται), είναι δεμένος στο κινεζικό λιμάνι και κανένας δεν ξέρει ποιο θα είναι το μέλλον του.

Και χωρίς τον «Προμηθέα», που μας στοίχισε ήδη κάπου 200 εκατομμύρια ευρωπουλάκια, δεν μπορεί να γίνει εισαγωγή και επεξεργασία υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό. Στη δικιά μας τραγωδία, αντί αετός, έρχεται ένας... κινεζικός δράκος για να φάει, αντί το συκώτι του «Προμηθέα», κάπου 35 εκατομμύρια ευρωπουλάκια από τα κρατικά μας ταμεία, που απαιτούν έξτρα οι Κινέζοι για να σταματήσουν να κάνουν τους Κινέζους και να μας δώσουνε το (δικό μας) πλοίο.

Η Κυβέρνηση λέει ότι έχει σχέδιο Β για το τερματικό στο Βασιλικό, αλλά προφανώς αυτό το σχέδιο προβλέπει... βασιλικές δαπάνες, που θα προστεθούν στις προηγούμενες βασιλικές δαπάνες που έχουμε ήδη καταβάλει, χωρίς το έργο να έχει ολοκληρωθεί ούτε το μισό.

Πραγματικά, όσο κοιτάζει κάποιος τις λεπτομέρειες και κάνει μιαν αναδρομή στο θέμα του τερματικού, από τότε που η προηγούμενη Κυβέρνηση ανέθεσε το έργο στην κινεζική εταιρεία, διαπιστώνει ότι μόνον η γραφίδα του Αισχύλου θα μπορούσε να περιγράψει τη νεότερη τραγωδία, με πρωταγωνιστή τον πλωτό «Προμηθέα».

Υπό το φως όλων των πιο πάνω διαπιστώσεων, εισηγούμαι να προχωρήσουμε σε μετονομασία της πλωτής μονάδας. Από «Προμηθέας» να καταγραφεί ως... «Επιμηθέας»! Ταιριάζει απόλυτα και αποδίδει όλους τους λανθασμένους χειρισμούς, τις αστοχίες, την έλλειψη ελέγχου και τις σκανδαλώδεις διαδικασίες που υπήρξαν (και που είχε αναδείξει έγκαιρα η Ελεγκτική Υπηρεσία), με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί το αρχικό κόστος, από τα 500 εκατομμύρια στα 540 και υπάρχει και η απαίτηση του εργολάβου για άλλα 200 εκατομμύρια. Και, φυσικά, πρέπει να συνυπολογιστούν και τα 300 εκατομμύρια που πληρώνουμε ετησίως, λόγω της μη έλευσης του φυσικού αερίου.

Μεγάλη τραγωδία, σας λέω!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ