Ειδήσεις

Στη Βουλή από Σεπτέμβριο το νομοσχέδιο για τις πισίνες

Καθημερινή ανάγκη οι έλεγχοι για τη συντήρηση της ποιότητας του νερού

Ξεγνοιασιά και χαλάρωση είναι τα πιο συχνά χαρακτηριστικά που συνδέουμε με τη σκέψη μας όταν πρόκειται να κάνουμε τις διακοπές μας. Πολλές φορές οι καλοκαιρινές μας εξορμήσεις συνδυάζονται με κολύμπι και βουτιές στην πισίνα. Δυστυχώς, όμως, αυτές οι βουτιές σε πισίνα ξενοδοχείου στην Κάτω Πάφο κατέληξαν σε εφιάλτη για 26 λουομένους, οι οποίοι οδηγήθηκαν στις πρώτες βοήθειες του νοσοκομείου της πόλης. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, 22 Ιουλίου, σύμφωνα με τον Βοηθό Αστυνομικό Διευθυντή Επιχειρήσεων Πάφου, Μιχάλη Νικολάου, εργαζόμενος της επιχείρησης έριξε μέσα στο κανάλι της υπερχείλισης δύο ειδών χημικά υγρά για σκοπούς συντήρησης του νερού, με αποτέλεσμα να προκληθεί αναθυμίαση έντονου βαθμού από την ανάμειξη των χημικών ουσιών.

Καθημερινοί έλεγχοι

Το γεγονός προκάλεσε έντονη ανησυχία σε όσους χρησιμοποιούν δημόσιες πισίνες, όπως είναι και αυτές των ξενοδοχείων. Με αφορμή αυτό το πρόσφατο περιστατικό, η «Σ» επικοινώνησε με τον Προϊστάμενο των Υγειονομικών Υπηρεσιών, Ηρόδοτο Ηροδότου, ώστε να μας ενημερώσει για την ισχύουσα νομοθεσία και τους ελέγχους που πρέπει να γίνονται. Μάλιστα, διευκρινίζει ότι «έχουν ετοιμαστεί νομοσχέδιο και κανονισμοί από το Υπουργείο Εσωτερικών, κατόπιν διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς, το οποίο θα προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή».

Την ίδια ώρα απαντά ότι «οι έλεγχοι είναι καθημερινοί και διενεργούνται από τους Υγειονομικούς Λειτουργούς. Στην περίπτωση που εντοπιστούν αποκλίσεις από τα μικροβιολογικά όρια ενημερώνονται άμεσα οι υπεύθυνοι για λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων. Στις πλείστες των περιπτώσεων υπάρχει άμεση συμμόρφωση. Υπήρξαν, όμως, και μεμονωμένες περιπτώσεις, όπου χρειάστηκε να κλείσουν πισίνες», εξηγεί.

Υπεύθυνη συντήρηση

Σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, «οι Κανονισμοί ορίζουν για κάθε δεξαμενή υπεύθυνο πρόσωπο, το οποίο θα μεριμνά για την καλή και συμφώνως προς τις διατάξεις των Κανονισμών λειτουργία και συντήρηση της δεξαμενής. Οι έλεγχοι από το υπεύθυνο άτομο είναι καθημερινοί και καταχωρούνται σε βιβλίο για σκοπούς ελέγχου από αρμόδιο λειτουργό. Καταγράφεται ο αριθμός των λουομένων σε κάθε ημέρα, υπόλειμμα χλωρίου του νερού που ανιχνεύεται κάθε ημέρα και αντίστοιχες ώρες, τιμές του ΡΗ και της αλκαλικότητας, καθώς και αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων, που συστήνεται να γίνονται δύο φορές τη βδομάδα.

»Έλεγχοι από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες γίνονται δύο φορές τον χρόνο, η μία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε λαμβάνονται και δείγματα νερού για ανάλυση στα διαπιστευμένα εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους. Για τους εν λόγω ελέγχους συμπληρώνεται ειδικό έντυπο επιθεώρησης, το οποίο βασίζεται στις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας. Σημαντικός είναι ο έλεγχος του προαναφερόμενου βιβλίου για να διαπιστώνεται η τήρηση των αυτοελέγχων και τα μέτρα που λαμβάνονται από τον Υπεύθυνο στην περίπτωση απόκλισης των τιμών από μετρήσεις υπολειμματικού χλωρίου, PH, καθώς και των αναλύσεων. Η μη ύπαρξη του προαναφερόμενου βιβλίου ώστε να διαπιστώνεται ο καθημερινός έλεγχος της πισίνας είναι λόγος μη έκδοσης Υγειονομικού Πιστοποιητικού, που είναι απαραίτητο για την έκδοση της άδειας λειτουργίας της πισίνας», συμπληρώνει.

Πρόνοιες νομοθεσίας

Όσον αφορά την ισχύουσα νομοθεσία του περί Δημοσίων Κολυμβητικών Δεξαμενών Νόμου και το τι προνοεί για τις Δημόσιες Κολυμβητικές Δεξαμενές, αναφέρεται ότι ο Νόμος προνοεί για την έκδοση άδειας λειτουργίας (κατόπιν έκδοσης πολεοδομικής άδειας και άδειας οικοδομής), ορίζει την αρμόδια Αρχή, η οποία εκδίδει την άδεια λειτουργίας, και τους αρμόδιους λειτουργούς που ασκούν τους ελέγχους, δίνει το δικαίωμα στον Υπουργό Υγείας να κλείσει μία δεξαμενή και επιβάλλει ποινές. Σημειώνεται ότι η αρμόδια Αρχή για περιoχή Δήμoυ είναι τo oικείo δημoτικό συμβoύλιo, για περιoχή Βελτιώσεως τo oικείo Συμβoύλιo Βελτιώσεως και για oπoιαδήπoτε άλλη περιoχή ο oικείoς Έπαρχoς.

Επίσης, οι περί Δημοσίων Κολυμβητικών Δεξαμενών Κανονισμοί πρovooύv για τα εξής:

  1. Την κατασκευή τωv δημόσιωv κoλυμβητικώv δεξαμεvώv από κτηριακής, μηχαvoλoγικής και ηλεκτρoλoγικής πλευράς,
  2. τoυς χώρoυς υγιειvής και τις υγειovoμικές διευκoλύvσεις τωv δημόσιωv κoλυμβητικώv δεξαμεvώv,
  3. τoν φωτισμό, αερισμό και τη θέρμαvση τωv χώρωv και τoυ vερoύ τωv δημόσιωv κoλυμβητικώvδεξαμεvώv,
  4. τηv πoιότητα τoυ vερoύ τωv δημόσιωv κoλυμβητικώv δεξαμεvώv, τη διύλιση και απoλύμαvση τoυ vερoύ,
  5. τη λειτουργία και τη συvτήρηση τωv δημόσιωv κoλυμβητικώv δεξαμεvώv και τις υπoχρεώσεις τωv λoυoμέvωv,
  6. τα μέτρα ασφάλειας,
  7. τηv έκδοση αδειών λειτoυργίας και τov καθoρισμό τoυ δικαιώματoς άδειας λειτoυργίας και
  8. γεvικά για τηv καλύτερη εφαρμoγή τωv διατάξεωv τoυ Νόμoυ.

Η άδεια λειτουργίας εκδίδεται μετά από Υγειονομική Βεβαίωση, από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες που αναφέρονται πιο πάνω, καθώς και βεβαίωση από την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, και ανανεώνεται κάθε χρόνο.

Πολλαπλά προβλήματα

Όπως αναφέρεται στο πιο πρόσφατο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών για το θέμα των πισίνων, που δημοσιεύθηκε στις 24 Απριλίου, «μετά από διαβουλεύσεις επί του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, διαφάνηκαν πολλαπλά προβλήματα ως προς την κατηγορία και τον τρόπο λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών, που σε αρκετές περιπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Με την προτεινόμενη νομοθεσία επιχειρείται ο σαφής διαχωρισμός μεταξύ των δημόσιων και των ιδιωτικών κολυμβητικών δεξαμενών και, κατ’ επέκτασιν, διασαφηνίζονται οι υποχρεώσεις για τον κάθε τύπο κολυμβητικής δεξαμενής (άδεια λειτουργίας, αριθμός εποπτών ασφαλείας, μέτρα ασφαλείας, κ.ά.), ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των χρηστών. Επιπλέον, γίνεται σαφής διαχωρισμός σε σχέση με το λειτουργικό κομμάτι τους.

»Μεταξύ άλλων προνοιών, στο αναθεωρημένο νομοθετικό πλαίσιο, ως δημόσιες θεωρούνται οι κολυμβητικές δεξαμενές που προορίζονται για δημόσια χρήση από το κοινό ή από καθορισμένη ομάδα χρηστών, όπως είναι οι πισίνες σωματείων, ιδρυμάτων, σχολών γυμναστικής, αθλητικών και ιατρικών κέντρων, θεραπευτηρίων, ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, υδάτινων πάρκων, κ.ο.κ. Αντίστοιχα, οι ιδιωτικές κολυμβητικές δεξαμενές προορίζονται αποκλειστικά για την οικογένεια και τους επισκέπτες του ιδιοκτήτη/κατόχου, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης που συνοδεύεται με την ενοικίαση της οικιστικής ομάδας για οικογενειακή χρήση», καταλήγει.