Παραπολιτικά

Το ελληνικό φως της Ολυμπιακής φλόγας

Από την περασμένη Παρασκευή ο κόσμος ζει στους ρυθμούς των Ολυμπιακών Αγώνων. Των Αγώνων που αποτελούν ένα από τα πολυτιμότερα δώρα που χάρισε η Ελλάδα στην ανθρωπότητα. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάει ποτέ ο κόσμος. Η φλόγα, που ξεκίνησε από την αρχαία Ολυμπία και θα καίει μέχρι τις 11 Αυγούστου στο Παρίσι, συμβολίζει ακριβώς αυτό το φως του πολιτισμού, των τεχνών, του αθλητισμού, του φιλοσοφικού στοχασμού, της ιατρικής επιστήμης και άλλων επιστημών, που η Ελλάδα προσέφερε στον υπόλοιπο κόσμο. Είναι χαρακτηριστική η ρήση του Ευρωπαίου στοχαστή Σώμερσετ Μωμ: «Υπερασπισθείτε την Ελλάδα, το έθνος στο οποίο οφείλουμε τα φώτα μας, τις επιστήμες μας, τις τέχνες μας. Η Ελλάς είναι το φως»!

Γιατί τα γράφουμε αυτά; Επειδή θέλουμε να υποδείξουμε, ανάμεσα σε άλλα, και την αντίθεση... φωτός ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Τι προσέφερε η Τουρκία και νωρίτερα η Οθωμανική Αυτοκρατορία στον κόσμο, πέρα από κατακτητικούς αιματηρούς πολέμους, βία και γενοκτονίες; Το μόνο φως που προσέφεραν οι Τούρκοι στην ανθρωπότητα ήταν αυτό που προερχόταν από τις φωτιές που άφηναν στο πέρασμά τους οι ορδές των βαρβάρων.

Και δεν σταμάτησαν να μας το θυμίζουν αυτό, ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες που συμπληρώθηκαν πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή. Προκαλούν στην Κύπρο, προκαλούν στο Αιγαίο. Αυτό έμαθαν να κάνουν, αυτό κάνουν.

Στην αρχαιότητα, οι πόλεμοι μεταξύ των ελληνικών πόλεων σταματούσαν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Στη σύγχρονη εποχή, δεν υπάρχει καμιά ολυμπιακή εκεχειρία. Δυο αιματηροί πόλεμοι, στην Ουκρανία και στη Γάζα, συνεχίζονται με αμείωτη σφοδρότητα και οι φλόγες τους ανάβουνε παράλληλα με την ολυμπιακή φλόγα.

Στα στάδια της Γαλλίας, αθλητές απ’ όλον τον κόσμο επιδίδονται σε μιαν ευγενή άμιλλα, με στόχο να καταρρίψουν τα υφιστάμενα παγκόσμια ρεκόρ. Στα πολεμικά πεδία, στρατιωτικές δυνάμεις καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, σε αριθμούς νεκρών, τραυματιών και γκρεμισμένων σπιτιών.

Τέλος πάντων. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα, την οποία δεν μπορεί, δυστυχώς, να αλλάξει το αρχαίο πνεύμα, το αθάνατο, κατά τους αθάνατους στίχους του Κωστή Παλαμά. Εμείς να ευχηθούμε κάθε επιτυχία στην κυπριακή Ολυμπιακή ομάδα και ας απολαύσουμε το συναρπαστικό θέαμα που προσφέρουν οι 33οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ