Διεθνή

Εκλογές ΗΠΑ - Reuters: Ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να νικήσει τον Τραμπ και δεν θα θέσει υποψηφιότητα

Σε δύσκολη η κατάσταση οι Δημοκρατικοί - Οι πιθανοί υποψήφιοι δεν λαμβάνουν μεγαλύτερα ποσοστά από τον Μπάιντεν

Ένας στους τρεις Δημοκρατικούς πιστεύει ότι ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να αποσυρθεί από την κούρσα των προεδρικών εκλογών μετά την άκρως απογοητευτική του εμφάνιση στο ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, οι πιθανοί αντικαταστάτες του δεν αναμένεται να τα πάνε καλύτερα, ενώ η μόνη που μπορεί να κερδίσει, δεν θα είναι υποψήφια.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, τόσο ο Τραμπ όσο και ο Μπάιντεν διατηρούν την υποστήριξη του 40% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει χάσει έδαφος μετά το ντιμπέιτ.

Ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να νικήσει τον Τραμπ και δεν θα θέσει υποψηφιότητα

Ωστόσο, στη δημοσκόπηση φαίνεται πως μεταξύ των ονομάτων κορυφαίων Δημοκρατικών που τέθηκαν στους ερωτηθέντες, μόνο η Μισέλ Ομπάμα, σύζυγος του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ξεπέρασε τον Μπάιντεν και προηγήθηκε του Τραμπ με 50% έναντι 39%.

Πάντως η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία.

gty_dnc_michelle_obama_wave_ps_160725_16x9_992.jpeg

Το 32% των Δημοκρατικών δεν θέλει τον Μπάιντεν

Περίπου το 32% των Δημοκρατικών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση δήλωσε ότι ο Μπάιντεν θα πρέπει να εγκαταλείψει την υποψηφιότητά του για επανεκλογή μετά από ένα ντιμπέιτ στο οποίο τραύλισε καθ' όλη τη διάρκεια και δεν κατάφερε να αμφισβητήσει τις επιθέσεις του Τραμπ.

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα, αν και οι ποινικές υποθέσεις που σχετίζονται με τις προσπάθειές του να ανατρέψει την ήττα του το 2020 έχουν σταματήσει.

Σε μια στενή αναμέτρηση, κανένας από τους δύο υποψηφίους δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει την υποστήριξη ενός σημαντικού τμήματος της πολιτικής του βάσης.

Οι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών τρέφουν εδώ και καιρό αμφιβολίες για την υποψηφιότητα του Μπάιντεν. Σε δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που διεξήχθη τον Ιανουάριο, ενώ ο διαγωνισμός για το χρίσμα του κόμματος βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη, το 49% των Δημοκρατικών δήλωσε ότι δεν πρέπει να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα το 2024.

240628-kamala-harris-president-hero_xxuxux.jpeg

Κανείς από τους πιθανούς υποψήφιους δεν ξεπερνά τον Μπάιντεν σε ποσοστά

Ο Μπάιντεν έχει ορκιστεί να παραμείνει στην κούρσα. Αλλά σε περίπτωση που αποχωρήσει, οι Δημοκρατικοί των οποίων τα ονόματα εμφανίζονται ως πιθανοί αντικαταστάτες έχουν εξίσου καλές ή χειρότερες επιδόσεις από τον Μπάιντεν έναντι του Τραμπ σε υποθετικές αναμετρήσεις, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Η Καμάλα, για παράδειγμα, βρίσκεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πίσω από τον Τραμπ κατά μία ποσοστιαία μονάδα, 42% έναντι 43%, διαφορά που ήταν εντός του περιθωρίου σφάλματος των 3,5 ποσοστιαίων μονάδων της δημοσκόπησης, καθιστώντας την στατιστικά εξίσου ισχυρή με τον Μπάιντεν.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, ένα ανερχόμενο αστέρι του Δημοκρατικού Κόμματος, που πολλοί παρατηρητές αναμένουν ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει την προεδρία σε μελλοντικές εκλογές, είχε οριακά χειρότερες επιδόσεις, με 39% έναντι 42% του Τραμπ.

Κανένας από τους εκλεγμένους Δημοκρατικούς που δοκιμάστηκαν σε μετωπικές αναμετρήσεις με τον Τραμπ δεν έχει δηλώσει επίσημα την υποψηφιότητά του και αρκετοί είναι ελάχιστα αναγνωρισμένοι σε εθνικό επίπεδο.

download.jpeg

Περίπου το 70% των Δημοκρατικών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση δήλωσε ότι δεν είχε ακούσει ποτέ για τον κυβερνήτη του Κεντάκι Άντι Μπέσιρ, τον οποίο ορισμένοι δωρητές των Δημοκρατικών θεωρούν ως έναν καλό υποψήφιο μετά τις νίκες του ως κυβερνήτης στην έντονα ρεπουμπλικανική πολιτεία του.

Το γεγονός ότι ο Μπεσίρ, ένας σχετικός άγνωστος, βρίσκεται πίσω από τον Τραμπ με μικρή μόνο διαφορά στη δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos - 36% έναντι 40% - καταδεικνύει πόσο βαθιά αντιτίθενται οι Δημοκρατικοί στον Ρεπουμπλικανό πρώην πρόεδρο.

Η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ βρισκόταν πίσω από τον Τραμπ με 36% έναντι 41%, ενώ ο κυβερνήτης του Ιλινόις Τζέι Μπι Πρίτζκερ είχε 34% υποστήριξη έναντι 40% του Τραμπ.

ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ