Τράπεζες

Δεύτερη αύξηση επιτοκίου σε 17 χρόνια από την Τράπεζα της Ιαπωνίας

Στη δεύτερη αύξηση του βασικού της επιτοκίου σε περίοδο δεκαεπτά ετών, προχώρησε η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ), συνεχίζοντας την αντιστροφή της εδώ και δεκαετίες πολιτικής νομισματικής χαλάρωσης.

Ύστερα από τη διήμερη συνεδρία για θέματα νομισματικής πολιτικής, η BoJ έθεσε το βασικό της επιτόκιο στο 0,25%, σε σύγκριση με το ουσιαστικά μηδενικό επιτόκιο του 0,1%

Η νέα κίνηση ακολούθησε την αύξηση του περασμένου Μαρτίου, που ήταν η πρώτη από το 2007, μια κίνηση που είχε τερματίσει μια ανεξέλεγκτη πολιτική αρνητικών επιτοκίων, που στόχευε στην τόνωση της ανάπτυξης της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Η απόφαση αυτή, η οποία περιλαμβάνει και σχέδια για μείωση του προγράμματος αγοράς κυβερνητικών ομολόγων, στήριξε το γιεν που είχε φτάσει και σε επίπεδο λιγότερο από 152 προς το δολάριο.

«Η Τράπεζα αναλόγως θα συνεχίσει την αύξηση του βασικού επιτοκίου και να προσαρμόζει το επίπεδο της βοηθητικής νομισματικής πολιτικής» αν η ιαπωνική οικονομία κινηθεί στη βάση των προβλέψεων, ανέφερε η BoJ.

Την ίδια ώρα οι μισθοί στη χώρα αυξάνονται, με τις συντεχνίες να εξασφαλίζουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις εδώ και τρεις δεκαετίες, αν και αυτές διαβρώθηκαν από τον πληθωρισμό, ο οποίος διατηρείται από τον Απρίλιο του 2022 πάνω από τον στόχο του 2%.

Πάντως, ο Διοικητής της BoJ, Καζούο Ουέντα επέλεξε να καθησυχάσει τους παρατηρητές ότι η κίνηση της Τράπεζας δεν ήταν καθόλου ριψοκίνδυνη.

«Η αύξηση του επιτοκίου είναι εξαιρετικά χαμηλή. Δεν θα έχει τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Όσον αφορά την κατανάλωση, ο κ. Ουέντα είπε ότι ενώ ο αντίκτυπος της ανόδου των τιμών είναι ορατός, η άποψή μας είναι ότι η κατανάλωση παρέμεινε στέρεα.

Παράλληλα η Τράπεζα ενημέρωσε ότι θα περικόψει κατά το ήμισυ τις αγορές ιαπωνικών κυβερνητικών ομολόγων από τα 6 τρις γιεν (ή 40 δις δολάρια) στα επόμενα δύο χρόνια. Η πολιτική των αγορών κρατικών ομολόγων βοήθησε στο να κρατηθούν πολύ χαμηλά οι αποδόσεις των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων.

Μετά τις αποφάσεις της Ιαπωνικής Κεντρικής Τράπεζας, τα μάτια των αναλυτών στρέφονται στις ανακοινώσεις της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) αργότερα σήμερα, με τους αναλυτές να αναμένουν ακόμη μια παύση στην νομισματική πολιτική, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για σημάδια για μια μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

ΚΥΠΕ